PrzepisProste przepisyRyżowe kule z niespodzianką. Lepiej się pospiesz, znikają błyskawicznie

Ryżowe kule z niespodzianką. Lepiej się pospiesz, znikają błyskawicznie

Smażone arancini skrywają pyszne, włoskie nadzienie.
Smażone arancini skrywają pyszne, włoskie nadzienie.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.10.2024 09:40, aktual.: 08.10.2024 21:47

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kuchnia włoska kusi różnymi antipasto, które można podać o każdej porze dnia. Jednym z przepisów jest arancini - ryżowy specjał wypełniony najsmaczniejszymi farszami. Poniżej przepis, który zawsze się udaje.

Arancini to danie pochodzące z Sycylii, które można z łatwością przyrządzić także w domowym zaciszu. Jego korzenie sięgają klasycznej włoskiej kuchni, ale proces przygotowania tej potrawy jest niezwykle prosty i daje fantastyczne efekty smakowe.

Sycylijski specjał w różnych wersjach

Arancini składają się z ryżowych kulek, które obtacza się w bułce tartej i smaży. Nazwa tego przysmaku nawiązuje do włoskiego słowa 'arancia', oznaczającego pomarańczę, co jednocześnie oddaje wygląd tych ryżowych kulek – zarówno kolor, jak i kształt przypominają cytrusa. Standardowe arancini wypełnia się nadzieniem z mięsa, groszku oraz mozzarelli, lecz istnieje wiele innych wersji. Na przykład do farszu można dodać masło, grzyby, bakłażan, kiełbasę, łososia, kurczaka czy owoce morza. Wyjątkowo, raz do roku, w sycylijskich cukierniach można spotkać słodkie arancini. Są one dostępne podczas dnia św. Łucji, wtedy ryżowe kule wypełnione są słodkim nadzieniem i posypane cukrem.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na arancini

Mięsno-warzywne nadzienie, chrupiąca panierka i kremowy ryż. Poniżej najprostsza wersja, która uda się nawet amatorom w kuchni.

Składniki:

  • 2 pomidory,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 100 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 250 g zielonego groszku mrożonego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 250 g ryżu do risotto,
  • 3 łyżki masła,
  • 50 g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Najpierw sparz pomidory, obierz je ze skórki i zmiksuj.
  2. Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie, aż osiągnie delikatny złoty kolor.
  3. Do cebuli dodaj drobno posiekane mięso oraz rozmrożony zielony groszek. Wszystko smaż przez krótką chwilę, po czym dodaj pomidory i przyprawy. Duś całość na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
  4. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a później wymieszaj z masłem, tartym serem oraz jajkiem.
  5. Z tak przygotowanej masy ryżowej formuj kulki, które nadziej wcześniej przygotowanym farszem.
  6. Każdą kuleczkę obtocz w bułce tartej i smaż przekąski na złocisty kolor.