Ryżowe kule z niespodzianką. Lepiej się pospiesz, znikają błyskawicznie
Kuchnia włoska kusi różnymi antipasto, które można podać o każdej porze dnia. Jednym z przepisów jest arancini - ryżowy specjał wypełniony najsmaczniejszymi farszami. Poniżej przepis, który zawsze się udaje.
08.10.2024 | aktual.: 08.10.2024 21:47
Arancini to danie pochodzące z Sycylii, które można z łatwością przyrządzić także w domowym zaciszu. Jego korzenie sięgają klasycznej włoskiej kuchni, ale proces przygotowania tej potrawy jest niezwykle prosty i daje fantastyczne efekty smakowe.
Sycylijski specjał w różnych wersjach
Arancini składają się z ryżowych kulek, które obtacza się w bułce tartej i smaży. Nazwa tego przysmaku nawiązuje do włoskiego słowa 'arancia', oznaczającego pomarańczę, co jednocześnie oddaje wygląd tych ryżowych kulek – zarówno kolor, jak i kształt przypominają cytrusa. Standardowe arancini wypełnia się nadzieniem z mięsa, groszku oraz mozzarelli, lecz istnieje wiele innych wersji. Na przykład do farszu można dodać masło, grzyby, bakłażan, kiełbasę, łososia, kurczaka czy owoce morza. Wyjątkowo, raz do roku, w sycylijskich cukierniach można spotkać słodkie arancini. Są one dostępne podczas dnia św. Łucji, wtedy ryżowe kule wypełnione są słodkim nadzieniem i posypane cukrem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na arancini
Mięsno-warzywne nadzienie, chrupiąca panierka i kremowy ryż. Poniżej najprostsza wersja, która uda się nawet amatorom w kuchni.
Składniki:
- 2 pomidory,
- pół cebuli,
- 2 łyżki oliwy,
- 100 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
- 250 g zielonego groszku mrożonego,
- sól i pieprz do smaku,
- 250 g ryżu do risotto,
- 3 łyżki masła,
- 50 g parmezanu,
- 2 jajka,
- bułka tarta do panierowania,
- olej do smażenia.
Przygotowanie:
- Najpierw sparz pomidory, obierz je ze skórki i zmiksuj.
- Następnie podsmaż cebulę na rozgrzanej oliwie, aż osiągnie delikatny złoty kolor.
- Do cebuli dodaj drobno posiekane mięso oraz rozmrożony zielony groszek. Wszystko smaż przez krótką chwilę, po czym dodaj pomidory i przyprawy. Duś całość na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
- Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu, a później wymieszaj z masłem, tartym serem oraz jajkiem.
- Z tak przygotowanej masy ryżowej formuj kulki, które nadziej wcześniej przygotowanym farszem.
- Każdą kuleczkę obtocz w bułce tartej i smaż przekąski na złocisty kolor.