PoradyRzeżucha wyrośnie w mig. Wystarczy banalna sztuczka

Rzeżucha wyrośnie w mig. Wystarczy banalna sztuczka

Rzeżucha - Pyszności
Rzeżucha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JanuszT

13.03.2024 09:20

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Hodowanie rzeżuchy kojarzy się wielu osobom z czasami szkolnymi, gdy często było to jedno z zadań domowych na przyrodzie. Warto jednak wrócić do tego również wtedy, gdy szkoła daleko za nami. Prosty trik sprawi, że rzeżucha urośnie jak szalona.

Zielona rzeżucha to jeden z symboli wiosny i nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Najczęściej uprawia się ją na kawałku waty, ale można robić to w ziemi, a nawet w przydomowym ogródku, gdy temperatura na zewnątrz przekroczy 15 st. Celsjusza. Bez problemu wyhodujesz ją na kuchennym parapecie. Wyrośnie szybko piękna, wysoka i pyszna, jeśli zastosujesz się do prostych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jedz rzeżuchę na zdrowie

Chociaż kojarzymy ją głównie z wiosenną dekoracją, rzeżucha, a dokładniej pieprzyca siewna (bo tak właściwie nazywa się rzeżucha), kryje w sobie o wiele więcej. Ta niepozorna roślina to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, która pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Rzeżuchę warto jeść nie tylko w święta
Rzeżuchę warto jeść nie tylko w święta© Getty Images | Grygorii Shvets

Rzeżucha to źródło wapnia, magnezu oraz żelaza. Ponadto dostarcza witaminy A, z grupy B, C, E oraz K. Dodawanie rzeżuchy do codziennej diety to prosty sposób na wzbogacenie jej o wartościowe składniki odżywcze i poprawę swojego zdrowia.

Jak hodować rzeżuchę

Chcesz wyczarować na Wielkanoc piękną i bujną rzeżuchę? To prostsze niż myślisz! Wystarczy kilka prostych kroków i odrobina cierpliwości.

Rzeżucha na wielkanoc nie tylko na ozdobę. Zobacz, z czym ją zjeść
Rzeżucha na wielkanoc nie tylko na ozdobę. Zobacz, z czym ją zjeść© Adobe Stock

Jak to zrobić?

  1. Zalej nasiona rzeżuchy lekko ciepłą wodą i pozostaw na 1-2 godziny. Pamiętaj, aby woda nie była gorąca, bo może to zaszkodzić kiełkowaniu!
  2. Najczęściej rzeżuchę sadzi się na wacie. To proste, wygodne i czyste rozwiązanie. Możesz też użyć ziemi lub wysiać rzeżuchę w ogrodzie, ale pamiętaj, że potrzebuje ona temperatury około 15 st. Celsjusza.
  3. Wyłóż nasiona na wybrane podłoże i delikatnie zwilż je.
  4. Dbaj o regularne nawilżanie rzeżuchy. Podlewaj ją nawet dwa razy dziennie, najlepiej małymi porcjami.

Od momentu posadzenia nasion do pojawienia się pierwszych kiełków mija zwykle 1-3 dni. W sprzyjających warunkach już po tygodniu możesz cieszyć się jadalną rzeżuchą, a maksymalnie po 2 tygodniach. Pamiętaj jednak, że im cieplej, tym proces będzie przebiegał szybciej.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także