Rzeżucha wyrośnie w mig. Wystarczy banalna sztuczka

Hodowanie rzeżuchy kojarzy się wielu osobom z czasami szkolnymi, gdy często było to jedno z zadań domowych na przyrodzie. Warto jednak wrócić do tego również wtedy, gdy szkoła daleko za nami. Prosty trik sprawi, że rzeżucha urośnie jak szalona.

Rzeżucha - PysznościRzeżucha - Pyszności
Źródło zdjęć: © Canva | JanuszT
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Zielona rzeżucha to jeden z symboli wiosny i nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Najczęściej uprawia się ją na kawałku waty, ale można robić to w ziemi, a nawet w przydomowym ogródku, gdy temperatura na zewnątrz przekroczy 15 st. Celsjusza. Bez problemu wyhodujesz ją na kuchennym parapecie. Wyrośnie szybko piękna, wysoka i pyszna, jeśli zastosujesz się do prostych wskazówek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką

Jedz rzeżuchę na zdrowie

Chociaż kojarzymy ją głównie z wiosenną dekoracją, rzeżucha, a dokładniej pieprzyca siewna (bo tak właściwie nazywa się rzeżucha), kryje w sobie o wiele więcej. Ta niepozorna roślina to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, która pozytywnie wpływa na nasz organizm.

Rzeżuchę warto jeść nie tylko w święta
Rzeżuchę warto jeść nie tylko w święta © Getty Images | Grygorii Shvets

Rzeżucha to źródło wapnia, magnezu oraz żelaza. Ponadto dostarcza witaminy A, z grupy B, C, E oraz K. Dodawanie rzeżuchy do codziennej diety to prosty sposób na wzbogacenie jej o wartościowe składniki odżywcze i poprawę swojego zdrowia.

Jak hodować rzeżuchę

Chcesz wyczarować na Wielkanoc piękną i bujną rzeżuchę? To prostsze niż myślisz! Wystarczy kilka prostych kroków i odrobina cierpliwości.

Rzeżucha na wielkanoc nie tylko na ozdobę. Zobacz, z czym ją zjeść
Rzeżucha na wielkanoc nie tylko na ozdobę. Zobacz, z czym ją zjeść © Adobe Stock

Jak to zrobić?

  1. Zalej nasiona rzeżuchy lekko ciepłą wodą i pozostaw na 1-2 godziny. Pamiętaj, aby woda nie była gorąca, bo może to zaszkodzić kiełkowaniu!
  2. Najczęściej rzeżuchę sadzi się na wacie. To proste, wygodne i czyste rozwiązanie. Możesz też użyć ziemi lub wysiać rzeżuchę w ogrodzie, ale pamiętaj, że potrzebuje ona temperatury około 15 st. Celsjusza.
  3. Wyłóż nasiona na wybrane podłoże i delikatnie zwilż je.
  4. Dbaj o regularne nawilżanie rzeżuchy. Podlewaj ją nawet dwa razy dziennie, najlepiej małymi porcjami.

Od momentu posadzenia nasion do pojawienia się pierwszych kiełków mija zwykle 1-3 dni. W sprzyjających warunkach już po tygodniu możesz cieszyć się jadalną rzeżuchą, a maksymalnie po 2 tygodniach. Pamiętaj jednak, że im cieplej, tym proces będzie przebiegał szybciej.

Wybrane dla Ciebie

Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Kurczaka robię w tym kremowym sosie. Jest delikatny i mięciutki
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Ile soli może jeść senior? Eksperci nie mają wątpliwości
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Nie możesz przekonać się do wątróbki? Spróbuj takiej, a będziesz zachwycony od pierwszego kęsa
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Co roku na Dzień Ojca robię ten pieczony schab. Wychodzi soczysty z chrupiącą skórką
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Dodawaj do sałatki owocowej. Twoje jelita będą lepiej funkcjonowały
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Makaron robię często z tym mięsem. Jest chudsze i zdrowsze od kurczaka
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Delikatne mięso owijam szczelnie boczkiem i piekę. Z młodymi ziemniaczkami i mizerią jest rewelacyjne
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Cebulę do tej sałatki zrobiłam inaczej. Z grillowaną karkówką weszła jak złoto
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Najlepsze ciasto z czereśniami. Nie trzeba ucierać i wyrabiać, a jest puszyste jak żadne
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Ani makaron, ani ryż. Pomidorówka najlepiej smakuje z zupełnie innym dodatkiem
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Groźny składnik w jogurcie z Biedronki. Naukowcy ostrzegają
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył
Znajoma poczęstowała mnie naleśnikami po ukraińsku. Farsz bardzo mnie zaskoczył