Rzeżucha wyrośnie w mig. Wystarczy banalna sztuczka
Hodowanie rzeżuchy kojarzy się wielu osobom z czasami szkolnymi, gdy często było to jedno z zadań domowych na przyrodzie. Warto jednak wrócić do tego również wtedy, gdy szkoła daleko za nami. Prosty trik sprawi, że rzeżucha urośnie jak szalona.
Zielona rzeżucha to jeden z symboli wiosny i nadchodzących Świąt Wielkanocnych. Najczęściej uprawia się ją na kawałku waty, ale można robić to w ziemi, a nawet w przydomowym ogródku, gdy temperatura na zewnątrz przekroczy 15 st. Celsjusza. Bez problemu wyhodujesz ją na kuchennym parapecie. Wyrośnie szybko piękna, wysoka i pyszna, jeśli zastosujesz się do prostych wskazówek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kluchy na łachu na słodko. Wielkopolski przysmak, na widok którego leci ślinka
Jedz rzeżuchę na zdrowie
Chociaż kojarzymy ją głównie z wiosenną dekoracją, rzeżucha, a dokładniej pieprzyca siewna (bo tak właściwie nazywa się rzeżucha), kryje w sobie o wiele więcej. Ta niepozorna roślina to prawdziwa bomba witaminowa i mineralna, która pozytywnie wpływa na nasz organizm.
Rzeżucha to źródło wapnia, magnezu oraz żelaza. Ponadto dostarcza witaminy A, z grupy B, C, E oraz K. Dodawanie rzeżuchy do codziennej diety to prosty sposób na wzbogacenie jej o wartościowe składniki odżywcze i poprawę swojego zdrowia.
Jak hodować rzeżuchę
Chcesz wyczarować na Wielkanoc piękną i bujną rzeżuchę? To prostsze niż myślisz! Wystarczy kilka prostych kroków i odrobina cierpliwości.
Jak to zrobić?
- Zalej nasiona rzeżuchy lekko ciepłą wodą i pozostaw na 1-2 godziny. Pamiętaj, aby woda nie była gorąca, bo może to zaszkodzić kiełkowaniu!
- Najczęściej rzeżuchę sadzi się na wacie. To proste, wygodne i czyste rozwiązanie. Możesz też użyć ziemi lub wysiać rzeżuchę w ogrodzie, ale pamiętaj, że potrzebuje ona temperatury około 15 st. Celsjusza.
- Wyłóż nasiona na wybrane podłoże i delikatnie zwilż je.
- Dbaj o regularne nawilżanie rzeżuchy. Podlewaj ją nawet dwa razy dziennie, najlepiej małymi porcjami.
Od momentu posadzenia nasion do pojawienia się pierwszych kiełków mija zwykle 1-3 dni. W sprzyjających warunkach już po tygodniu możesz cieszyć się jadalną rzeżuchą, a maksymalnie po 2 tygodniach. Pamiętaj jednak, że im cieplej, tym proces będzie przebiegał szybciej.