Rzut oka i wiesz. Króciutki kod na opakowaniu oznacza, że w produkcie są owady

Dyskusja na temat spożywania owadów trwa już od 2023 roku. Punktem zapalnym było zatwierdzenie przez Unię Europejską ustawy pozwalającej na wprowadzenie na rynek produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Tymczasem okazuje się, że to nie jest jedyny składnik w asortymencie spożywczym produkowany z owadów. Jeśli nie chcesz ich jeść, sprawdzaj etykiety – zwłaszcza wyrobów piekarniczych i jogurtów.

Farma świerszczy przeznaczonych na mąkęFarma świerszczy przeznaczonych na mąkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Temat owadów w diecie zyskał rozgłos, gdy Komisja Europejska zgodziła się na sprzedaż produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Od 24 stycznia 2023 r., kiedy weszła w życie odpowiednia ustawa, na sklepowych półkach można znaleźć produkty z tak zwaną fariną z domowego świerszcza. Jak zapewniają eksperci, nie jest to składnik niebezpieczny dla zdrowia. Jednak świadomy konsument ma prawo wiedzieć, co znajduje się w kupowanych przez niego produktach spożywczych.

Czy mąka ze świerszczy jest zdrowa?

Komisja Europejska oraz Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności zapewniają o bezpieczeństwie zdrowotnym. Jednak decyzja o obecności owadów w diecie nadal pozostaje kwestią osobistych preferencji. Na szczęście wszystko można wyczytać w składzie na opakowaniu, ponieważ producent jest zobowiązany do odpowiedniego oznaczania asortymentu z zawartością owadów.

Zdania są podzielone. Niektórzy nie dopuszczają do świadomości wizji spożywania robaków, inni uważają mączkę za świerszczy za superfood. Argumentem przemawiającym na korzyść jest wysoka zawartość białka i błonnika. Mączka, bogata w witaminę B12, żelazo i wapń, może być z powodzeniem stosowana przez osoby na diecie odchudzającej lub chorujące na celiakię. Jest to produkt całkowicie bezglutenowy, o niskiej zawartości węglowodanów i cukrów prostych.

Produkty spożywcze z domieszką owadów

Zgodnie z ustawą, mąka ze świerszczy może być dostępna nie tylko w czystej postaci, lecz również jako składnik wielu innych artykułów spożywczych. Wśród produktów obecnych na półkach w sklepach warto przyjrzeć się etykietom niektórych ciastek, makaronów, pieczywa, batoników czy pizzy. Ilość mąki ze świerszczy w produktach spożywczych jest określona ustawą i nie może przekraczać 2 gramów na 100 gramów tych produktów.

Jak rozpoznać w składzie mąkę ze świerszczy?

To klient decyduje, czy chce kupić produkt z dodatkiem owadów, czy nie. Mąka ze świerszczy widnieje w składzie jako: cricket powder, Acheta Domesticus, Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka) czy Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna). Jeśli nie chcesz spożywać produktów z zawartością owadów, zwróć uwagę na powyższe oznaczenia.

Inne składniki produkowane z owadów

W obiegu są dostępne produkty nie tylko zawierające mąkę ze świerszczy, ale także czerwony barwnik, który również jest produkowany z owadów. Na etykiecie powinien być oznaczony jako E120, ale producenci stosują także inne nazwy, takie jak: koszenila, karminina, karmin czy kwas karminowy. Składnik ten powszechnie występuje w jogurtach owocowych. Jest wytwarzany z wysuszonych ciał owadów – czerwców kaktusowych, które w naturalnym środowisku bytują na opuncjach na terenie Ameryki Południowej i Meksyku.

Zarówno mączka ze świerszczy jak i koszenila mogą powodować reakcję alergiczną. Częstą przyczyną są zanieczyszczenia podczas procesu produkcyjnego. Bezpieczne dzienne spożycie koszenili to 5 mg na każdy kilogram masy ciała.

Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
W Pradze spróbowałam tradycyjnych knedli. Zwykłe odeszły w zapomnienie
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji