Rzut oka i wiesz. Króciutki kod na opakowaniu oznacza, że w produkcie są owady
Dyskusja na temat spożywania owadów trwa już od 2023 roku. Punktem zapalnym było zatwierdzenie przez Unię Europejską ustawy pozwalającej na wprowadzenie na rynek produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Tymczasem okazuje się, że to nie jest jedyny składnik w asortymencie spożywczym produkowany z owadów. Jeśli nie chcesz ich jeść, sprawdzaj etykiety – zwłaszcza wyrobów piekarniczych i jogurtów.
Temat owadów w diecie zyskał rozgłos, gdy Komisja Europejska zgodziła się na sprzedaż produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Od 24 stycznia 2023 r., kiedy weszła w życie odpowiednia ustawa, na sklepowych półkach można znaleźć produkty z tak zwaną fariną z domowego świerszcza. Jak zapewniają eksperci, nie jest to składnik niebezpieczny dla zdrowia. Jednak świadomy konsument ma prawo wiedzieć, co znajduje się w kupowanych przez niego produktach spożywczych.
Czy mąka ze świerszczy jest zdrowa?
Komisja Europejska oraz Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności zapewniają o bezpieczeństwie zdrowotnym. Jednak decyzja o obecności owadów w diecie nadal pozostaje kwestią osobistych preferencji. Na szczęście wszystko można wyczytać w składzie na opakowaniu, ponieważ producent jest zobowiązany do odpowiedniego oznaczania asortymentu z zawartością owadów.
Zdania są podzielone. Niektórzy nie dopuszczają do świadomości wizji spożywania robaków, inni uważają mączkę za świerszczy za superfood. Argumentem przemawiającym na korzyść jest wysoka zawartość białka i błonnika. Mączka, bogata w witaminę B12, żelazo i wapń, może być z powodzeniem stosowana przez osoby na diecie odchudzającej lub chorujące na celiakię. Jest to produkt całkowicie bezglutenowy, o niskiej zawartości węglowodanów i cukrów prostych.
Produkty spożywcze z domieszką owadów
Zgodnie z ustawą, mąka ze świerszczy może być dostępna nie tylko w czystej postaci, lecz również jako składnik wielu innych artykułów spożywczych. Wśród produktów obecnych na półkach w sklepach warto przyjrzeć się etykietom niektórych ciastek, makaronów, pieczywa, batoników czy pizzy. Ilość mąki ze świerszczy w produktach spożywczych jest określona ustawą i nie może przekraczać 2 gramów na 100 gramów tych produktów.
Jak rozpoznać w składzie mąkę ze świerszczy?
To klient decyduje, czy chce kupić produkt z dodatkiem owadów, czy nie. Mąka ze świerszczy widnieje w składzie jako: cricket powder, Acheta Domesticus, Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka) czy Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna). Jeśli nie chcesz spożywać produktów z zawartością owadów, zwróć uwagę na powyższe oznaczenia.
Inne składniki produkowane z owadów
W obiegu są dostępne produkty nie tylko zawierające mąkę ze świerszczy, ale także czerwony barwnik, który również jest produkowany z owadów. Na etykiecie powinien być oznaczony jako E120, ale producenci stosują także inne nazwy, takie jak: koszenila, karminina, karmin czy kwas karminowy. Składnik ten powszechnie występuje w jogurtach owocowych. Jest wytwarzany z wysuszonych ciał owadów – czerwców kaktusowych, które w naturalnym środowisku bytują na opuncjach na terenie Ameryki Południowej i Meksyku.
Zarówno mączka ze świerszczy jak i koszenila mogą powodować reakcję alergiczną. Częstą przyczyną są zanieczyszczenia podczas procesu produkcyjnego. Bezpieczne dzienne spożycie koszenili to 5 mg na każdy kilogram masy ciała.