Rzut oka i wiesz. Króciutki kod na opakowaniu oznacza, że w produkcie są owady

Dyskusja na temat spożywania owadów trwa już od 2023 roku. Punktem zapalnym było zatwierdzenie przez Unię Europejską ustawy pozwalającej na wprowadzenie na rynek produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Tymczasem okazuje się, że to nie jest jedyny składnik w asortymencie spożywczym produkowany z owadów. Jeśli nie chcesz ich jeść, sprawdzaj etykiety – zwłaszcza wyrobów piekarniczych i jogurtów.

Farma świerszczy przeznaczonych na mąkęFarma świerszczy przeznaczonych na mąkę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Temat owadów w diecie zyskał rozgłos, gdy Komisja Europejska zgodziła się na sprzedaż produktów zawierających mąkę ze świerszczy. Od 24 stycznia 2023 r., kiedy weszła w życie odpowiednia ustawa, na sklepowych półkach można znaleźć produkty z tak zwaną fariną z domowego świerszcza. Jak zapewniają eksperci, nie jest to składnik niebezpieczny dla zdrowia. Jednak świadomy konsument ma prawo wiedzieć, co znajduje się w kupowanych przez niego produktach spożywczych.

Czy mąka ze świerszczy jest zdrowa?

Komisja Europejska oraz Agencja Unii Europejskiej ds. Bezpieczeństwa Żywności zapewniają o bezpieczeństwie zdrowotnym. Jednak decyzja o obecności owadów w diecie nadal pozostaje kwestią osobistych preferencji. Na szczęście wszystko można wyczytać w składzie na opakowaniu, ponieważ producent jest zobowiązany do odpowiedniego oznaczania asortymentu z zawartością owadów.

Zdania są podzielone. Niektórzy nie dopuszczają do świadomości wizji spożywania robaków, inni uważają mączkę za świerszczy za superfood. Argumentem przemawiającym na korzyść jest wysoka zawartość białka i błonnika. Mączka, bogata w witaminę B12, żelazo i wapń, może być z powodzeniem stosowana przez osoby na diecie odchudzającej lub chorujące na celiakię. Jest to produkt całkowicie bezglutenowy, o niskiej zawartości węglowodanów i cukrów prostych.

Produkty spożywcze z domieszką owadów

Zgodnie z ustawą, mąka ze świerszczy może być dostępna nie tylko w czystej postaci, lecz również jako składnik wielu innych artykułów spożywczych. Wśród produktów obecnych na półkach w sklepach warto przyjrzeć się etykietom niektórych ciastek, makaronów, pieczywa, batoników czy pizzy. Ilość mąki ze świerszczy w produktach spożywczych jest określona ustawą i nie może przekraczać 2 gramów na 100 gramów tych produktów.

Jak rozpoznać w składzie mąkę ze świerszczy?

To klient decyduje, czy chce kupić produkt z dodatkiem owadów, czy nie. Mąka ze świerszczy widnieje w składzie jako: cricket powder, Acheta Domesticus, Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka) czy Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna). Jeśli nie chcesz spożywać produktów z zawartością owadów, zwróć uwagę na powyższe oznaczenia.

Inne składniki produkowane z owadów

W obiegu są dostępne produkty nie tylko zawierające mąkę ze świerszczy, ale także czerwony barwnik, który również jest produkowany z owadów. Na etykiecie powinien być oznaczony jako E120, ale producenci stosują także inne nazwy, takie jak: koszenila, karminina, karmin czy kwas karminowy. Składnik ten powszechnie występuje w jogurtach owocowych. Jest wytwarzany z wysuszonych ciał owadów – czerwców kaktusowych, które w naturalnym środowisku bytują na opuncjach na terenie Ameryki Południowej i Meksyku.

Zarówno mączka ze świerszczy jak i koszenila mogą powodować reakcję alergiczną. Częstą przyczyną są zanieczyszczenia podczas procesu produkcyjnego. Bezpieczne dzienne spożycie koszenili to 5 mg na każdy kilogram masy ciała.

Wybrane dla Ciebie

Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
Robię na niej pizzę. Jest wartościowa, a często ląduje w zlewie
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W sobotę na obiad często robię takie żeberka. Mięso jest soczyste, pełne smaku i rozpływa się w ustach
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
W chłodne dni robię aromatyczną zupę. Przepis mam od cioci z Węgier
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Ewa Wachowicz robi najlepszą. Świetna na obiad i na kolację
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Schabowe smażę po wiedeńsku. Są wielkie jak talerz, ale znikają w całości
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Upycham w słoiczkach i kiszę jak ogórki. Z powodzeniem zastąpi surówkę do mięsa
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Rodzinny przepis na syrop z pigwy. Sekret tkwi w tym dodatku
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Najlepszy sposób na mrożenie grzybów. Zachowują cały aromat i smak
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Naturalny zamiennik cukru. Dzięki niemu domowe przetwory smakują obłędnie
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Ryba idealna na diecie. Skutecznie wspomaga spalanie kalorii
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Dodajesz to do ziemniaków? Nic dziwnego, że chce ci się spać
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć
Panieruję w chrupiącej panierce i podaję z wyrazistym sosem. Takiej jesiennej przekąsce trudno się oprzeć