Jakie zioła pić podczas upałów? Szybko przyniosą ulgę

Większość osób nie łączy ziół z chłodzącym działaniem, a wręcz odwrotnie - z rozgrzewającym. Tymczasem istnieją rośliny mogące skutecznie schłodzić i orzeźwić nasz organizm. Które zioła są najbardziej polecane i dlaczego?

To najlepsze zioła na upalne dniTo najlepsze zioła na upalne dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | quietmind_art

Niezależnie od tego, czy lubisz upały, czy stronisz od wysokich temperatur, taka aura wymaga odpowiedniego przygotowania. Przede wszystkim w dni, gdy temperatura w cieniu wynosi 25 stopni Celsjusza (albo więcej!), należy odpowiednio nawadniać organizm. To bardzo ważne, ponieważ odwodnienie jest niebezpieczne dla zdrowia i życia.

W czasie upałów zazwyczaj wybieramy napoje z dodatkiem lodu, mrożone herbaty, kawy i koktajle. Mam jednak alternatywę - odskocznię od cytrynowej lemoniady, czy innych tradycyjnych napojów, którymi próbujemy się schłodzić. Niewielu z nas ma świadomość, że doskonale z regulowaniem temperatury ciała radzą sobie niektóre zioła – stosowane jako napary, serwowane na ciepło lub na zimno.

Wypicie ziołowej herbaty nie tylko schłodzi rozgrzany organizm, ale również dostarczy niezbędnej ilości wody. Niektóre zioła dodatkowo działają oczyszczająco, detoksykująco i wyciszająco. Oprócz naparu można je wykorzystać jako dodatek do domowej lemoniady. Zobacz, jakie zioła pomogą w uporaniu się z męczącymi upałami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Mięta to jedno z najlepszych ziół na upały

Mięta to zioło wyróżniające się wieloma korzyściami dla zdrowia i smaku. Zawiera mentol o działaniu chłodzącym. Z tego względu stosuje się miętę do napojów. Nawet pod postacią ciepłego naparu mięta potrafi obniżyć potliwość. Jeśli chcesz nie tylko ugasić pragnienie, ale również skutecznie schłodzić organizm, zaparz sobie napar z miętą albo wrzuć świeże listki do wody, lemoniady, koktajlu albo herbaty. Doskonała będzie również jako dodatek do sałatek owocowych i deserów.

Z uwagi na zawartość mentolu, mięta stosowana jest do odświeżania oddechu w płynach do płukania jamy ustnej, w pastach do zębów czy gumie do żucia. Pozytywnie też wpływa na układ pokarmowy, włosy, skórę. Ma także właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Mięta stanowi doskonałe źródło witaminy C, A, B1 i B9 (kwas foliowy), a także minerałów, takich jak żelazo magnez, miedź, mangan, cynk, potas, fosfor i selen.

Melisa - dlaczego warto pić w lecie?

Melisa jest rośliną słynącą ze swojego uspokajającego działania, którą rekomenduje się do stosowania w chwilach napięcia emocjonalnego, podczas depresji, lęku i niepokoju. Melisa jest bogata w antyoksydanty – związki chemiczne, które hamują proces wyniszczenia i starzenia się organizmu.

Melisa także świetnie chłodzi. W połączeniu z właściwościami wyciszającymi i chłodzącymi pozytywnie wpływa na nastrój i poprawia koncentrację, która podczas upałów może być znacząco osłabiona. Dlatego napar z melisy będzie doskonałym wyborem.

Szałwia reguluje temperaturę ciała

Szałwia to kolejna roślina, której picie obniży temperaturę naszego ciała, regulując w sposób naturalny temperaturę organizmu. Ma działanie lecznicze, m.in. właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, odkażające i rozkurczowe. Jest bogata w witaminy: C, A i B oraz składniki mineralne, tj. magnez, wapń, żelazo, cynk, potas i sód. Picie naparu z szałwii nie tylko ugasi pragnienie w upalne dni, ale także skutecznie hamuje nadmierne pocenie się.

Co najlepiej pić podczas upałów? Pokrzywę!

Pokrzywa to roślina lecznicza i kosmetyczna, wykazując właściwości m.in. antybakteryjne, wzmacniające i moczopędne. To właśnie ta ostatnia cecha pokrzywy jest bardzo pożądana podczas upałów. Dzięki działaniu moczopędnemu jest pomocna w oczyszczaniu organizmu z toksyn i nadmiaru kwasu. W efekcie powoduje zmniejszenie obrzęków, które mogą być bardzo uciążliwe podczas największych upałów. Pokrzywa zawiera witaminę B1, E, C, oraz K, a także mangan, fosfor, krzem i wapń, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Lawenda idealna na gorące dni

Lawenda wywiera pozytywny wpływ na cały organizm. Od wieków wykorzystywana jest w medycynie naturalnej, gdzie skutecznie wspiera walkę z bezsennością i nerwicą. Jej prozdrowotne działanie docenia się także w zabiegach leczniczych i kosmetycznych. Jakie efekty lawenda może przynieść podczas upałów? Jej delikatny, przyjemny smak, jest również bardzo orzeźwiający, dlatego doskonale schłodzi rozgrzany organizm. Polecam dodać lawendę do lemoniady z dodatkiem lodu.

Pij krwawnik pospolity w upalne dni

Krwawnik pospolity to kolejna roślina, która przyniesie ulgę w czasie upałów. Zawdzięcza to właściwościom, tj. termoregulacja; w gorące dni chłodzi, zaś w chłodniejsze rozgrzewa. Lecznicze działanie krwawnika doceniano już w średniowieczu - stosując w celu zatrzymania krwawienia. Roślina ta zawiera cynk, magnez, potas i witaminę C oraz flawonoidy o mocy przeciwbólowej, przeciwzapalnej i rozkurczowej.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej