Najlepsze zupy na upalne dni. 6 przepisów, które warto przetestować

Podczas upałów nie tylko chowamy się w klimatyzowanych pomieszczeniach, ale również próbujemy schłodzić się orzeźwiającymi napojami i daniami. Dlatego, gdy temperatura za oknem aż nadto nas rozpieszcza ratujmy się rześkimi chłodnikami i zupami owocowymi. Oto 6 ciekawych propozycji na gorące dni!

OkroszkaOkroszka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Gazpacho

Gazpacho to rodzaj chłodnika w pomidorowej wersji. Tą lekką, orzeźwiającą andaluzyjską zupę przygotowuje się na bazie surowych pomidorów. Mimo tego, że jest lekka, jest również bardzo sycąca. Można ja podawać z ziołami, z pieczywem (np. świeżą bagietką) lub z grzankami. Przygotowanie gazpacho nie zajmuje dużo czasu, a dodatkowo nie wymaga kosztownych składników. Pełnowartościowy i smaczny posiłek w 25 minut? Wypróbuj ten przepis.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych pomidorów,
  • 2 średniej wielkości świeże ogórki gruntowe,
  • 5-6 pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/4 cebuli (czerwona lub zwykła),
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki soku z limonki lub z cytryny,
  • pęczek świeżej bazylii,
  • przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, oregano lub inne zioła,
  • 6 kromek bułki np. paryskiej.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Kilogram pomidorów i ogórki umyj oraz obierz ze skórki. Możesz sparzyć pomidory wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej będzie ściągnąć skórkę. Pokrój warzywa w kostkę, tak samo jak paprykę i cebule. Obierz ze skórki 2 ząbki czosnku. W ten sposób przygotowane składniki włóż do blendera, następnie dodaj pieczywo i sok z limonki lub cytryny. Całość dopraw przyprawami - solą i pieprzem. Zblenduj całość na gładką masę.
  2. Włóż zmiksowaną zupę do lodówki. W tym czasie zajmij się przyrządzaniem grzanek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę pozostałą część bułki. Po upływie minuty na patelnię wlej oliwę i dalej smaż grzanki do czasu, aż będą lekko zarumienione. Na koniec posyp je suszonym oregano lub innymi ziołami.
  3. Schłodzone gazpacho podawaj z grzankami. Na wierzch wrzuć również umyte i osuszone liście świeżej bazylii oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Chłodnik z awokado

Awokado nazywane jest bombą witaminową i nie bez przyczyny - ma wiele właściwości prozdrowotnych, które wyjątkowo korzystnie działają na nasz organizm. Lecznicze działanie związane jest z zawartością najlepszej jakości kwasów tłuszczowych omega-9, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Do tego awokado to bogactwo witamin (głównie C, E, K, witaminy z grupy B i kwasu foliowego) i minerałów. Owoc ten ma kremową i delikatną konsystencję, dzięki czemu idealnie nadaje się do wielu potraw. W naszym przepisie proponujemy na bazie awokado przyrządzić chłodnik, który w połączeniu z orzeźwiającym melonem doskonale sprawdza się w upalne dni.

Składniki:

  • 5 dojrzałych owoców awokado,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • 1 mały melon - najlepiej odmiana Galia,
  • 2 soczyste limonki,
  • 1 mała cebula,
  • 200 g wędzonego na zimno łososia,
  • 50 gramów pistacji bez skórek,
  • gałązka świeżego koperku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • przyprawy: płaska łyżeczka soli i spora szczypta pieprzu.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Awokado, melona i ogórka umyj, obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i zblenduj je na gładką masę. Następnie umyj i obierz cebule, pokrój na malutkie kawałki i również wrzuć do blendera. Dopraw całość solą i pieprzem i ponownie całość wymieszaj. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu z lodówki dodaj sok z limonki.
  2. Chłodnik z awokado podawaj w niewielkich miseczkach, do każdej dodając po kawałku łososia wędzonego. Całość posyp pistacjami, skrop oliwą z oliwek i ozdób gałązką świeżego koperku.

Zupa arbuzowa z bazylią

Arbuz składa się w 91% z wody, w 7,5 proc. z węglowodanów i dosłownie śladowej ilości białek i tłuszczów. Jest zatem idealnym owocem na letnie dni, które wymagają zadbania o odpowiednie nawodnienie organizmu. Arbuz jest doskonały nie tylko jako przekąska, czy dodatek do sałatek. Świetnie pasuje również jako baza na zupę. Szybka zupa z soczystym arbuzem, melonem i z odrobiną bazylii przyniesie ochłodę w gorący dzień.

Składniki:

  • 1 kg miąższu z arbuza,
  • 1 melon,
  • 1 limonka,
  • 2 gałązki bazylii,
  • 50 ml syropu z cukru trzcinowego lub miodu,
  • płatki migdałów.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Arbuza i melona obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy owoce do blendera i dodajemy sok z limonki oraz cukier trzcinowy. Całość miksujemy blenderem na gładką masę.
  2. Przed podaniem porcję zupy posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy świeżą bazylią.

Zielona zupa z maślanką

Zdrowa, pełna witamin zupa z zielonych warzyw z dodatkiem maślanki to kolejna propozycja na upalne dni. Połączenie orzeźwiającego ogórka, szpinaku, awokado, szparagów, sałaty i szczypiorku to doskonała kompozycja, a dodatek maślanki i świeżych ziół stworzy perfekcyjny chłodnik.

Składniki:

  • 1 litr gęstej maślanki,
  • 80 g szpinaku,
  • 1/2 dużego ogórka,
  • 1/2 awokado,
  • 1/3 niedużej główki sałaty masłowej,
  • pęczek zielonych szparagów,
  • listki świeżej bazylii,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek koperku,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • oliwa,
  • przyprawy: sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Wszystkie warzywa umyj i wysusz. Szparagi pozbaw twardych końcówek i gotuj przez kilka minut. Podgotowane i ostudzone szparagi wrzuć do blendera i dodaj: szpinak, sałatę, awokado bez skórki i pestki, obrany i posiekany czosnek, szczypiorek i koperek. Zalej wszystko maślanką i zblenduj na gładką masę.
  2. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmuj zielony krem i dopraw. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyj i obierz ze skórki ogórka, pokrój go w drobną kostkę.
  3. Zupę podawaj w oddzielnych miseczkach, dodając pokrojonego ogórka i świeżej bazylii. Całość skrop oliwą.

Zupa owocowa z truskawkami

Zupa owocowa wzbudza skrajne emocje - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Faktem jest jednak, że ta kojarząca się z dzieciństwem zupa jest świetna na upały. Poza tym jej ogromną zaletą jest to, że można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i wystarczy mieć pod ręką zaledwie kilka składników.

Składniki:

  • 5 szklanek truskawek,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • szklanka pokrojonego w kostkę arbuza,
  • 1 cytryna,
  • makaron pszenny.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Ugotuj makaron. Truskawki umyj, pozbaw zielonych końcówek i umieść w blenderze. Dodaj cukier i pozostaw na 15 minut.
  2. Po upływie tego czasu dodaj arbuza i sok z cytryny. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj odpowiednią ilość wody. Podawaj z ugotowanym makaronem.

Ogórkowy chłodnik

Ogórek wykazuje się wysoką zawartością wody (aż 95,2%), dzięki czemu należy do warzyw bardzo niskokalorycznych. Co więcej, dostarcza wielu witamin, minerałów, orzeźwia i nawadnia. Dzięki takim właściwościom ogórek świetnie nadaje się na upały - szczególnie w postaci chłodnika z maślanką i dodatkiem rzodkiewki.

Składniki:

  • 650 ml maślanki,
  • 200 g ogórków gruntowych,
  • 3 rzodkiewki,
  • garść szczypiorku,
  • garść koperku,
  • przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu,
  • jajka na twardo.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Do głębokiej miski wlej maślankę. Umyj, osusz i pokrój świeży koperek i szczypiorek. Ogórki umyj , obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z rzodkiewkami. Starte warzywa dodaj do miski z maślanką, połącz z przyprawami. Całość pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.
  2. W czasie, gdy chłodnik jest w lodówce zagotuj jajka na twardo. Chłodnik podawaj z jajkiem przekrojonym na pół.
Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dzięki temu włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Wszystkich Świętych zrobię cały gar
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Najlepsza temperatura do pieczenia schabu. Wychodzi soczysty i miękki za każdym razem
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Tak przechowywali suszone grzyby przed wojną. Nie namakały, a pleśń i robaki trzymały się z daleka
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej
Dla jelit jest jak najwspanialszy balsam. Ale to na trzustkę i wątrobę działa najlepiej