Najlepsze zupy na upalne dni. 6 przepisów, które warto przetestować
Podczas upałów nie tylko chowamy się w klimatyzowanych pomieszczeniach, ale również próbujemy schłodzić się orzeźwiającymi napojami i daniami. Dlatego, gdy temperatura za oknem aż nadto nas rozpieszcza ratujmy się rześkimi chłodnikami i zupami owocowymi. Oto 6 ciekawych propozycji na gorące dni!
Gazpacho
Gazpacho to rodzaj chłodnika w pomidorowej wersji. Tą lekką, orzeźwiającą andaluzyjską zupę przygotowuje się na bazie surowych pomidorów. Mimo tego, że jest lekka, jest również bardzo sycąca. Można ja podawać z ziołami, z pieczywem (np. świeżą bagietką) lub z grzankami. Przygotowanie gazpacho nie zajmuje dużo czasu, a dodatkowo nie wymaga kosztownych składników. Pełnowartościowy i smaczny posiłek w 25 minut? Wypróbuj ten przepis.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów,
- 2 średniej wielkości świeże ogórki gruntowe,
- 5-6 pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona papryka,
- 1/4 cebuli (czerwona lub zwykła),
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki soku z limonki lub z cytryny,
- pęczek świeżej bazylii,
- przyprawy: pół łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, oregano lub inne zioła,
- 6 kromek bułki np. paryskiej.
Przygotowanie krok po kroku:
- Kilogram pomidorów i ogórki umyj oraz obierz ze skórki. Możesz sparzyć pomidory wrzątkiem, dzięki czemu łatwiej będzie ściągnąć skórkę. Pokrój warzywa w kostkę, tak samo jak paprykę i cebule. Obierz ze skórki 2 ząbki czosnku. W ten sposób przygotowane składniki włóż do blendera, następnie dodaj pieczywo i sok z limonki lub cytryny. Całość dopraw przyprawami - solą i pieprzem. Zblenduj całość na gładką masę.
- Włóż zmiksowaną zupę do lodówki. W tym czasie zajmij się przyrządzaniem grzanek. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojoną w kostkę pozostałą część bułki. Po upływie minuty na patelnię wlej oliwę i dalej smaż grzanki do czasu, aż będą lekko zarumienione. Na koniec posyp je suszonym oregano lub innymi ziołami.
- Schłodzone gazpacho podawaj z grzankami. Na wierzch wrzuć również umyte i osuszone liście świeżej bazylii oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.
Chłodnik z awokado
Awokado nazywane jest bombą witaminową i nie bez przyczyny - ma wiele właściwości prozdrowotnych, które wyjątkowo korzystnie działają na nasz organizm. Lecznicze działanie związane jest z zawartością najlepszej jakości kwasów tłuszczowych omega-9, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Do tego awokado to bogactwo witamin (głównie C, E, K, witaminy z grupy B i kwasu foliowego) i minerałów. Owoc ten ma kremową i delikatną konsystencję, dzięki czemu idealnie nadaje się do wielu potraw. W naszym przepisie proponujemy na bazie awokado przyrządzić chłodnik, który w połączeniu z orzeźwiającym melonem doskonale sprawdza się w upalne dni.
Składniki:
- 5 dojrzałych owoców awokado,
- 1 ogórek gruntowy,
- 1 mały melon - najlepiej odmiana Galia,
- 2 soczyste limonki,
- 1 mała cebula,
- 200 g wędzonego na zimno łososia,
- 50 gramów pistacji bez skórek,
- gałązka świeżego koperku,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- przyprawy: płaska łyżeczka soli i spora szczypta pieprzu.
Przygotowanie krok po kroku:
- Awokado, melona i ogórka umyj, obierz ze skórki i usuń pestki. Pokrój owoce na mniejsze kawałki i zblenduj je na gładką masę. Następnie umyj i obierz cebule, pokrój na malutkie kawałki i również wrzuć do blendera. Dopraw całość solą i pieprzem i ponownie całość wymieszaj. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po wyjęciu z lodówki dodaj sok z limonki.
- Chłodnik z awokado podawaj w niewielkich miseczkach, do każdej dodając po kawałku łososia wędzonego. Całość posyp pistacjami, skrop oliwą z oliwek i ozdób gałązką świeżego koperku.
Zupa arbuzowa z bazylią
Arbuz składa się w 91% z wody, w 7,5 proc. z węglowodanów i dosłownie śladowej ilości białek i tłuszczów. Jest zatem idealnym owocem na letnie dni, które wymagają zadbania o odpowiednie nawodnienie organizmu. Arbuz jest doskonały nie tylko jako przekąska, czy dodatek do sałatek. Świetnie pasuje również jako baza na zupę. Szybka zupa z soczystym arbuzem, melonem i z odrobiną bazylii przyniesie ochłodę w gorący dzień.
Składniki:
- 1 kg miąższu z arbuza,
- 1 melon,
- 1 limonka,
- 2 gałązki bazylii,
- 50 ml syropu z cukru trzcinowego lub miodu,
- płatki migdałów.
Przygotowanie krok po kroku:
- Arbuza i melona obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy owoce do blendera i dodajemy sok z limonki oraz cukier trzcinowy. Całość miksujemy blenderem na gładką masę.
- Przed podaniem porcję zupy posypujemy płatkami migdałowymi i ozdabiamy świeżą bazylią.
Zielona zupa z maślanką
Zdrowa, pełna witamin zupa z zielonych warzyw z dodatkiem maślanki to kolejna propozycja na upalne dni. Połączenie orzeźwiającego ogórka, szpinaku, awokado, szparagów, sałaty i szczypiorku to doskonała kompozycja, a dodatek maślanki i świeżych ziół stworzy perfekcyjny chłodnik.
Składniki:
- 1 litr gęstej maślanki,
- 80 g szpinaku,
- 1/2 dużego ogórka,
- 1/2 awokado,
- 1/3 niedużej główki sałaty masłowej,
- pęczek zielonych szparagów,
- listki świeżej bazylii,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek koperku,
- 1 mały ząbek czosnku,
- oliwa,
- przyprawy: sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie krok po kroku:
- Wszystkie warzywa umyj i wysusz. Szparagi pozbaw twardych końcówek i gotuj przez kilka minut. Podgotowane i ostudzone szparagi wrzuć do blendera i dodaj: szpinak, sałatę, awokado bez skórki i pestki, obrany i posiekany czosnek, szczypiorek i koperek. Zalej wszystko maślanką i zblenduj na gładką masę.
- Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Po tym czasie wyjmuj zielony krem i dopraw. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Umyj i obierz ze skórki ogórka, pokrój go w drobną kostkę.
- Zupę podawaj w oddzielnych miseczkach, dodając pokrojonego ogórka i świeżej bazylii. Całość skrop oliwą.
Zupa owocowa z truskawkami
Zupa owocowa wzbudza skrajne emocje - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Faktem jest jednak, że ta kojarząca się z dzieciństwem zupa jest świetna na upały. Poza tym jej ogromną zaletą jest to, że można ją przygotować w bardzo krótkim czasie i wystarczy mieć pod ręką zaledwie kilka składników.
Składniki:
- 5 szklanek truskawek,
- 1/3 szklanki cukru,
- szklanka pokrojonego w kostkę arbuza,
- 1 cytryna,
- makaron pszenny.
Przygotowanie krok po kroku:
- Ugotuj makaron. Truskawki umyj, pozbaw zielonych końcówek i umieść w blenderze. Dodaj cukier i pozostaw na 15 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj arbuza i sok z cytryny. Jeśli zupa jest zbyt gęsta dodaj odpowiednią ilość wody. Podawaj z ugotowanym makaronem.
Ogórkowy chłodnik
Ogórek wykazuje się wysoką zawartością wody (aż 95,2%), dzięki czemu należy do warzyw bardzo niskokalorycznych. Co więcej, dostarcza wielu witamin, minerałów, orzeźwia i nawadnia. Dzięki takim właściwościom ogórek świetnie nadaje się na upały - szczególnie w postaci chłodnika z maślanką i dodatkiem rzodkiewki.
Składniki:
- 650 ml maślanki,
- 200 g ogórków gruntowych,
- 3 rzodkiewki,
- garść szczypiorku,
- garść koperku,
- przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu,
- jajka na twardo.
Przygotowanie krok po kroku:
- Do głębokiej miski wlej maślankę. Umyj, osusz i pokrój świeży koperek i szczypiorek. Ogórki umyj , obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. To samo zrób z rzodkiewkami. Starte warzywa dodaj do miski z maślanką, połącz z przyprawami. Całość pozostaw w lodówce na 2-3 godziny.
- W czasie, gdy chłodnik jest w lodówce zagotuj jajka na twardo. Chłodnik podawaj z jajkiem przekrojonym na pół.