Zwróć uwagę, zanim włożysz do koszyka. Taki arbuz jest soczysty i słodki

Choć arbuzy można kupować przez cały rok, to jednak w ciepłe i upalne dni smakują najlepiej. Podpowiadamy, jak wybrać soczysty, aromatyczny owoc z miąższem, który nie jest miękki jak gąbka. To wcale nie jest trudne.

ArbuzArbuz to świetny owoc na gorące dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Choć arbuza nazywamy owocem, to pod kątem botanicznym jest warzywem należącym do dyniowatych. W naszych sklepach najczęściej spotykamy arbuzy importowane z krajów śródziemnomorskich. Z reguły decydujemy się na zakup owoców w całości, bo wtedy można je przechowywać dłużej. W tym przypadku ważne jest jednak to, jak wybrać arbuza, który spełni wszystkie nasze oczekiwania, czyli będzie słodki, soczysty i jędrny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Dlaczego warto jeść arbuzy? Chodzi nie tylko o nawodnienie

Arbuzy cenimy za ich smak, ale mają także duży potencjał zdrowotny. Przede wszystkim świetnie nawadniają organizm dzięki wysokiej zawartości wody. Zawierają witaminy A i C, które wspierają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Dzięki przeciwutleniaczom arbuzy pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może opóźniać procesy starzenia. Ich ważnym składnikiem jest też cytrulina, aminokwas, który wspomaga rozszerzanie naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i może obniżać ciśnienie tętnicze. Ich zaletą jest także niewielka ilość kalorii.

Arbuzy nie tylko na przekąskę

Arbuzy oprócz tego, że są świetną przekąską, nadają się także do sałatek. Na ich bazie można tworzyć te owocowe, ale coraz popularniejsze jest też łączenie ich z serami, oliwkami, czyli podawanie na sposób wytrawny. Są też idealne do koktajli. Do tych wszystkich dań potrzebujemy soczystych i słodkich arbuzów. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę w sklepie.

Ważna jest wielkość i waga arbuza. Średnie, ale ciężkie owoce są zazwyczaj najlepszym wyborem. Zbyt duże egzemplarze mogą być wodniste, a zbyt małe – niedojrzałe. Ciężki arbuz oznacza, że jest pełen soczystego miąższu.

Zwróć uwagę na skórkę. Powinna być błyszcząca i bez uszkodzeń. Żółtawe plamy na skórce to dobry znak, świadczący o tym, że owoc dojrzewał na słońcu. Im większa i bardziej intensywna, tym słodszy arbuz. Unikaj owoców z białymi plamami, które mogą wskazywać na niedojrzałość.

Postukaj w arbuza. To popularna metoda oceny jego dojrzałości. Dojrzały arbuz wydaje głęboki, dudniący dźwięk. Jeśli nie usłyszymy żadnego dźwięku, owoc z pewnością nie będzie zbyt smaczny.

Zwróć uwagę na ogonek. Kiedy jest uschnięty świadczy o naturalnym dojrzewaniu, zielony może oznaczać, że arbuz został zebrany zbyt wcześnie.

Kolor miąższu. Kiedy kupujemy kawałek arbuza, można ocenić jego intensywność. Im bardziej czerwony, tym większa szansa na słodycz.

..

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku
Szybka i pyszna zapiekanka. Pokocha ją cała rodzina bez wyjątku