Zwróć uwagę, zanim włożysz do koszyka. Taki arbuz jest soczysty i słodki

Choć arbuzy można kupować przez cały rok, to jednak w ciepłe i upalne dni smakują najlepiej. Podpowiadamy, jak wybrać soczysty, aromatyczny owoc z miąższem, który nie jest miękki jak gąbka. To wcale nie jest trudne.

ArbuzArbuz to świetny owoc na gorące dni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Choć arbuza nazywamy owocem, to pod kątem botanicznym jest warzywem należącym do dyniowatych. W naszych sklepach najczęściej spotykamy arbuzy importowane z krajów śródziemnomorskich. Z reguły decydujemy się na zakup owoców w całości, bo wtedy można je przechowywać dłużej. W tym przypadku ważne jest jednak to, jak wybrać arbuza, który spełni wszystkie nasze oczekiwania, czyli będzie słodki, soczysty i jędrny.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cieszą oko i podniebienie. Owocowe spring rollsy z matchą wyglądają jak z obrazka

Dlaczego warto jeść arbuzy? Chodzi nie tylko o nawodnienie

Arbuzy cenimy za ich smak, ale mają także duży potencjał zdrowotny. Przede wszystkim świetnie nawadniają organizm dzięki wysokiej zawartości wody. Zawierają witaminy A i C, które wspierają układ odpornościowy i działają przeciwzapalnie. Dzięki przeciwutleniaczom arbuzy pomagają w walce z wolnymi rodnikami, co może opóźniać procesy starzenia. Ich ważnym składnikiem jest też cytrulina, aminokwas, który wspomaga rozszerzanie naczyń krwionośnych, co poprawia przepływ krwi i może obniżać ciśnienie tętnicze. Ich zaletą jest także niewielka ilość kalorii.

Arbuzy nie tylko na przekąskę

Arbuzy oprócz tego, że są świetną przekąską, nadają się także do sałatek. Na ich bazie można tworzyć te owocowe, ale coraz popularniejsze jest też łączenie ich z serami, oliwkami, czyli podawanie na sposób wytrawny. Są też idealne do koktajli. Do tych wszystkich dań potrzebujemy soczystych i słodkich arbuzów. Podpowiadamy, na co zwracać uwagę w sklepie.

Ważna jest wielkość i waga arbuza. Średnie, ale ciężkie owoce są zazwyczaj najlepszym wyborem. Zbyt duże egzemplarze mogą być wodniste, a zbyt małe – niedojrzałe. Ciężki arbuz oznacza, że jest pełen soczystego miąższu.

Zwróć uwagę na skórkę. Powinna być błyszcząca i bez uszkodzeń. Żółtawe plamy na skórce to dobry znak, świadczący o tym, że owoc dojrzewał na słońcu. Im większa i bardziej intensywna, tym słodszy arbuz. Unikaj owoców z białymi plamami, które mogą wskazywać na niedojrzałość.

Postukaj w arbuza. To popularna metoda oceny jego dojrzałości. Dojrzały arbuz wydaje głęboki, dudniący dźwięk. Jeśli nie usłyszymy żadnego dźwięku, owoc z pewnością nie będzie zbyt smaczny.

Zwróć uwagę na ogonek. Kiedy jest uschnięty świadczy o naturalnym dojrzewaniu, zielony może oznaczać, że arbuz został zebrany zbyt wcześnie.

Kolor miąższu. Kiedy kupujemy kawałek arbuza, można ocenić jego intensywność. Im bardziej czerwony, tym większa szansa na słodycz.

..

Wybrane dla Ciebie
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
W tym roku połowa pierników poszła na bransoletki. Dzieciaki będą skakać z radości
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Biorę z kuchennej szafki i skrapiam ponacinanego karpia. Dzięki temu ości "znikają" podczas smażenia
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Kiedy dodać miód do kutii? Wiele osób popełnia błąd, przez co wychodzi mdła
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Po tę rybę sięgam częściej niż po karpia. Smaczna i łatwo usuwa się z niej ości
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Wrzucam do śledzi po kaszubsku. Nie ma lepszej wigilijnej przekąski
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Na Boże Narodzenie co roku piekę szynkę w chlebie. Zawsze znika pierwsza ze stołu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Takie grzyby mogą zepsuć potrawy wigilijne. Uważaj przy kupowaniu
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Do sałatki śledziowej dodaję jeden owoc. Jest nieziemsko smaczna
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Po spróbowaniu nie zachwycają smakiem. Super jedzenie dla seniorów wystarczy dobrze podać
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Na święta kup konkurencję dla kapusty kiszonej. Wspomaga trawienie, a porcja to tylko 30 kalorii
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Najlepsza mąka do panierowania karpia. Większość Polaków co roku popełnia błąd
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
Niech chcesz truć swojej rodziny? Tych ryb nie stawiaj na świątecznym stole
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟