Zauważyłeś na liściach sałaty różowe plamy? Ekspert wyjaśnia, co to oznacza

Różowe lub czerwone plamy na sałacie to wyraźny sygnał od tego warzywa — i warto wiedzieć, co oznacza. Czy można zjeść taką sałatę? A może należy przeprowadzić pełną dezynfekcję całej kuchni? Na te pytania odpowiedziała specjalistka od spraw bezpieczeństwa żywności.

Sałata z przebarwieniami. Co to oznacza?Sałata z przebarwieniami. Co to oznacza?
Źródło zdjęć: © Canva | hlehnerer

Pojawiające się na niepoprawnie przechowywanej żywności bakterie to nie przelewki. Większość z nas kojarzy takie sytuacje głównie z mięsem, jajkami i nabiałem. To błąd, o którym boleśnie przekonali się kiedyś mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Epidemia zatruć pałeczkami E.coli zbierała śmiertelne żniwo, a przyczyna leżała nie w mięsie czy jajkach, lecz sałacie rzymskiej. Do podobnego przypadku doszło w Wielkiej Brytanii, gdzie przyczyny dopatrzono się w sałacie paczkowanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dyniowa lasagne ze szpinakiem. Idealna na obiad dla całej rodziny

Większość niebezpiecznych dla zdrowia człowieka bakterii unicestwia temperatura. W przypadku E.coli jest to 60 stopni, salmonelli — zalecane jest podgrzanie o 10 stopni więcej. To wszystko proste do osiągnięcia w przypadku jajek i mięsa, które poddawane są obróbce termicznej. Sałata i inne warzywa spożywane nie podlegają takiemu schematowi bezpieczeństwa i zazwyczaj są spożywane na surowo. To dlatego warto wiedzieć o ich przechowywaniu to i owo.

Różowe plamy na sałacie

Relatywnie częstą oznaką źle przechowywanej sałaty są różowe lub czerwone przebarwienia na liściach. Portal huffpost.com zapytał o ten objaw Katie Sabatini, dietetyczkę i kierownik ds. bezpieczeństwa żywności i zapewnienia jakości w Little Leaf Farms. Specjalistka określiła wspomniany proces jako "rdzewienie", powstałe wskutek posiniaczenia liści podczas zbiorów lub przechowywania z nadmiarem wilgoci.

Czy sałatę z różowym przebarwieniem można jeść?
Czy sałatę z różowym przebarwieniem można jeść? © Canva | A and N photography

Uszkodzone w ten sposób liście sałaty utleniają się, a następnie wytwarzają polifenole — barwniki i zdrowotne związki roślinne, będące jednocześnie silnymi antyoksydantami. Jak zaznaczyła Katie Sabatani, spożywanie takich liści sałaty nie jest niebezpieczne. W rozmowie z dziennikarzem "Huff Postu" dietetyczka opisała to w ten sposób:

Tak długo, jak sałata jest nadal chrupiąca, a reszta liści wydaje się żywa i jędrna, można bezpiecznie jeść różowe części.
Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku