PoradyZauważyłeś na liściach sałaty różowe plamy? Ekspert wyjaśnia, co to oznacza

Zauważyłeś na liściach sałaty różowe plamy? Ekspert wyjaśnia, co to oznacza

Różowe lub czerwone plamy na sałacie to wyraźny sygnał od tego warzywa — i warto wiedzieć, co oznacza. Czy można zjeść taką sałatę? A może należy przeprowadzić pełną dezynfekcję całej kuchni? Na te pytania odpowiedziała specjalistka od spraw bezpieczeństwa żywności.

Sałata z przebarwieniami. Co to oznacza?
Sałata z przebarwieniami. Co to oznacza?
Źródło zdjęć: © Canva | hlehnerer

23.01.2024 | aktual.: 23.01.2024 11:48

Pojawiające się na niepoprawnie przechowywanej żywności bakterie to nie przelewki. Większość z nas kojarzy takie sytuacje głównie z mięsem, jajkami i nabiałem. To błąd, o którym boleśnie przekonali się kiedyś mieszkańcy Stanów Zjednoczonych. Epidemia zatruć pałeczkami E.coli zbierała śmiertelne żniwo, a przyczyna leżała nie w mięsie czy jajkach, lecz sałacie rzymskiej. Do podobnego przypadku doszło w Wielkiej Brytanii, gdzie przyczyny dopatrzono się w sałacie paczkowanej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Większość niebezpiecznych dla zdrowia człowieka bakterii unicestwia temperatura. W przypadku E.coli jest to 60 stopni, salmonelli — zalecane jest podgrzanie o 10 stopni więcej. To wszystko proste do osiągnięcia w przypadku jajek i mięsa, które poddawane są obróbce termicznej. Sałata i inne warzywa spożywane nie podlegają takiemu schematowi bezpieczeństwa i zazwyczaj są spożywane na surowo. To dlatego warto wiedzieć o ich przechowywaniu to i owo.

Różowe plamy na sałacie

Relatywnie częstą oznaką źle przechowywanej sałaty są różowe lub czerwone przebarwienia na liściach. Portal huffpost.com zapytał o ten objaw Katie Sabatini, dietetyczkę i kierownik ds. bezpieczeństwa żywności i zapewnienia jakości w Little Leaf Farms. Specjalistka określiła wspomniany proces jako "rdzewienie", powstałe wskutek posiniaczenia liści podczas zbiorów lub przechowywania z nadmiarem wilgoci.

Czy sałatę z różowym przebarwieniem można jeść?
Czy sałatę z różowym przebarwieniem można jeść?© Canva | A and N photography

Uszkodzone w ten sposób liście sałaty utleniają się, a następnie wytwarzają polifenole — barwniki i zdrowotne związki roślinne, będące jednocześnie silnymi antyoksydantami. Jak zaznaczyła Katie Sabatani, spożywanie takich liści sałaty nie jest niebezpieczne. W rozmowie z dziennikarzem "Huff Postu" dietetyczka opisała to w ten sposób:

Tak długo, jak sałata jest nadal chrupiąca, a reszta liści wydaje się żywa i jędrna, można bezpiecznie jeść różowe części.
Wybrane dla Ciebie