Jesz taką sałatę? To może być bardzo niebezpieczne

Ten produkt spożywczy może być niebezpieczny dla zdrowia. Czy da się tego uniknąć w sposób inny, niż powstrzymanie się od jego zakupu? I przede wszystkim: co ma wspólnego paczkowana sałata z epidemią zarażeń bakterii E.cola? Niestety, bardzo wiele.

ObrazekPyszności

Kiedy kilka lat temu w Stanach Zjednoczonych kilkadziesiąt osób zaraziło się bakterią E.coli, niewielu podejrzewało, że ma to związek z pozornie bardzo zdrowym produktem, którego regularne spożywanie zaleca każdy rozsądny specjalista żywieniowy. Wtedy szwarccharakterem tej strasznej historii okazała się sałata rzymska. To wydarzenie na nowo rozgrzało do czerwoności temat obecności szkodliwych bakterii w warzywach. Okazuje się, że niektóre z nich są na to narażone bardziej, niż inne.

To się wydarzyło naprawdę

Zanim przejdziemy do obiecanej teorii — czyli tego, dlaczego paczkowana sałata jest wyjątkowo podatnym na obecność E.coli produktem, zaprezentujemy ci dawkę konkretnej wiedzy ze świata. Te sytuacje udowadniają, że problem nie jest wyszukany, lecz potwierdzony przez naukowców i okupiony śmiertelnymi ofiarami.

Obrazek
Paczkowana sałata - niebezpieczna dla zdrowia? - Pyszności; foto: Canva

W 2016 roku w Wielkiej Brytanii 150 osób zaraziło się bakterią E.coli. 60 z nich trafiło do szpitala, a dwie zmarły. Wszystko przez to, że spożyły "bezpieczną i gotową do spożycia" paczkowaną sałatą ze sklepu. Po tym wydarzeniu przez kilka lat uważano ten produkt za wyjątkowo niebezpieczny. Kiedy problem zdawał się tracić na znaczeniu opinii publicznej, niemieccy naukowcy dokonali szokującego odkrycia. We wszystkich 24 zbadanych paczkach sałaty odnaleziono bakterie kałowe — E.colę i salmonellę.

Paczkowana sałata — dlaczego akurat ona?

Sprawą paczkowanej sałaty zajęli się również naukowcy z Uniwersytetu w Leicester. Brytyjczycy odtworzyli warunki, jakie panują w takich opakowaniach i zaobserwowali, co dzieje się z liściastymi warzywami. Jedno słowo: horror.

Jak wykazali uczeni, hermetyczne paczki z sałatą, roszponką, rukwią wodną, jarmużem i innymi zdrowymi roślinami, są wyjątkowo podatne na namnażanie się bakterii. Co więcej, kultury tych szkodliwych dla człowieka mikroorganizmów wytwarzają w takich opakowaniach specjalne struktury, dzięki którym "przyklejają się" do liści. Podczas badania zrobiły to na tyle skutecznie, że nawet dokładnie mycie warzyw nic nie pomogło.

Obrazek
Czy paczkowana sałata powinna być myta? - Pyszności; foto: Canva

Czy w takim razie paczkowana sałata powinna stać się persona non grata naszych kuchni? Specjaliści żywieniowi przypominają, że nie można tu popadać w paranoję, bo każdy produkt spożywczy — również ten niespakowany w plastik — może zawierać szczepy szkodliwych bakterii. Warto natomiast zapoznać się z metodą skutecznego mycia warzyw i owoców. Pisaliśmy o niej w innym naszym artykule. 

Wybrane dla Ciebie
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Tylko w tej temperaturze piekę kiełbasę. Smakuje jak prosto z ogniska
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Doprawiam ziarenkami, które są dobre na stres. Risotto pachnie jak sernik baskijski
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Nigdy nie jadłem tak pysznych oponek. Ten przepis z bananami to istne szaleństwo
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Tak przechowuj imbir. Inaczej szybko zacznie się marszczyć i pleśnieć
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Szybka i rozgrzewająca zupa na jesień. Zrobisz ją w 30 minut
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Jajka zapiekane na szybko. Polskie gospodynie robiły je już ponad 50 lat temu
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Dodawaj 2 łyżeczki do owsianki. Opóźnią procesy starzenia się i pomogą podnieść poziom żelaza
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita