WAŻNE
TERAZ

Sondaż o rządach Tuska. Polacy wydali werdykt

Jesz taką sałatę? To może być bardzo niebezpieczne

Ten produkt spożywczy może być niebezpieczny dla zdrowia. Czy da się tego uniknąć w sposób inny, niż powstrzymanie się od jego zakupu? I przede wszystkim: co ma wspólnego paczkowana sałata z epidemią zarażeń bakterii E.cola? Niestety, bardzo wiele.

ObrazekPyszności

Kiedy kilka lat temu w Stanach Zjednoczonych kilkadziesiąt osób zaraziło się bakterią E.coli, niewielu podejrzewało, że ma to związek z pozornie bardzo zdrowym produktem, którego regularne spożywanie zaleca każdy rozsądny specjalista żywieniowy. Wtedy szwarccharakterem tej strasznej historii okazała się sałata rzymska. To wydarzenie na nowo rozgrzało do czerwoności temat obecności szkodliwych bakterii w warzywach. Okazuje się, że niektóre z nich są na to narażone bardziej, niż inne.

To się wydarzyło naprawdę

Zanim przejdziemy do obiecanej teorii — czyli tego, dlaczego paczkowana sałata jest wyjątkowo podatnym na obecność E.coli produktem, zaprezentujemy ci dawkę konkretnej wiedzy ze świata. Te sytuacje udowadniają, że problem nie jest wyszukany, lecz potwierdzony przez naukowców i okupiony śmiertelnymi ofiarami.

Obrazek
Paczkowana sałata - niebezpieczna dla zdrowia? - Pyszności; foto: Canva

W 2016 roku w Wielkiej Brytanii 150 osób zaraziło się bakterią E.coli. 60 z nich trafiło do szpitala, a dwie zmarły. Wszystko przez to, że spożyły "bezpieczną i gotową do spożycia" paczkowaną sałatą ze sklepu. Po tym wydarzeniu przez kilka lat uważano ten produkt za wyjątkowo niebezpieczny. Kiedy problem zdawał się tracić na znaczeniu opinii publicznej, niemieccy naukowcy dokonali szokującego odkrycia. We wszystkich 24 zbadanych paczkach sałaty odnaleziono bakterie kałowe — E.colę i salmonellę.

Paczkowana sałata — dlaczego akurat ona?

Sprawą paczkowanej sałaty zajęli się również naukowcy z Uniwersytetu w Leicester. Brytyjczycy odtworzyli warunki, jakie panują w takich opakowaniach i zaobserwowali, co dzieje się z liściastymi warzywami. Jedno słowo: horror.

Jak wykazali uczeni, hermetyczne paczki z sałatą, roszponką, rukwią wodną, jarmużem i innymi zdrowymi roślinami, są wyjątkowo podatne na namnażanie się bakterii. Co więcej, kultury tych szkodliwych dla człowieka mikroorganizmów wytwarzają w takich opakowaniach specjalne struktury, dzięki którym "przyklejają się" do liści. Podczas badania zrobiły to na tyle skutecznie, że nawet dokładnie mycie warzyw nic nie pomogło.

Obrazek
Czy paczkowana sałata powinna być myta? - Pyszności; foto: Canva

Czy w takim razie paczkowana sałata powinna stać się persona non grata naszych kuchni? Specjaliści żywieniowi przypominają, że nie można tu popadać w paranoję, bo każdy produkt spożywczy — również ten niespakowany w plastik — może zawierać szczepy szkodliwych bakterii. Warto natomiast zapoznać się z metodą skutecznego mycia warzyw i owoców. Pisaliśmy o niej w innym naszym artykule. 

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀