WAŻNE
TERAZ

Zdjęcie oburzyło Polaków, ukraiński wywiad demaskuje rosyjską prowokację

Zrobiłam zupę z tego warzywa. Nawet moje dzieci zjadły ze smakiem, choć z sałatki wybierają

Gotowanie zup dla dzieci to prawdziwe wyzwanie. Często im coś nie odpowiada. A to marchewka, a to koperek... Tym razem postawiłam na zielone warzywo, które w zupie smakuje zupełnie inaczej niż w sałatce jarzynowej.

Zupa z zielonego groszku zasmakowała nawet dzieciomZupa z zielonego groszku zasmakowała nawet dzieciom
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petr Stepanek Stepanek Photography
Dorota Gepert

Małe ziarenka zielonego groszku mogą budzić kontrowersje. Nie wszyscy dodają je do słynnej sałatki jarzynowej. Rzadko też dodajemy je do zup. Choć sezon na świeży groszek jest krótki, to jednak cały rok dostępny jest ten mrożony. Warto po niego sięgać częściej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Dlaczego warto jeść zielony groszek?

Zielony groszek to warzywo bogate w witaminy i minerały, które mają dobry wpływ na zdrowie. Zawiera sporo witaminy C. Ma ona dobry wpływ na odporność, działa przeciwzapalnie, a nawet wpływa na poprawę nastroju. W jego składzie są też witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy. Jego kolejny ważny składnik to luteina. Dzięki temu groszek jest korzystny dla wzroku. Cennym składnikiem jest też białko.

Ponadto groszek to źródło błonnika, który wspomaga trawienie i obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera minerały takie jak potas, magnez i żelazo, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki węglowodanom złożonym groszek utrzymuje poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie, dostarczając energii na dłużej.

Groszek nie tylko do sałatki

Groszek od razu kojarzymy z sałatką, ale jest to warzywo dużo bardziej wszechstronne. Przede wszystkim może być wykorzystywany do past kanapkowych, gulaszy warzywnych czy sosów. Włosi wykorzystują go do risotto. Zawsze dodaje daniom lekkości i koloru. Ma delikatny smak, który dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami, a zwłaszcza z miętą. O tej porze roku warto ugotować z niego zupę.

Zupa z zielonego groszku

Składniki:

  • 500 g zielonego groszku (może być mrożony),
  • 25 g masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana do smaku,
  • kilka gałązek świeżej mięty lub koperku.

Do podania:

  • grzanki,
  • drobno pokrojony boczek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozpuść masło i przesmaż cebulę z czosnkiem.
  2. Wlej bulion warzywny. Dodaj groszek, gałązki ziół i gotuj około pół godziny.
  3. Dopraw zupę do smaku, a na koniec zagęść śmietaną.
  4. Podawaj ją z grzankami oraz drobno pokrojonym, przesmażonym boczkiem (opcjonalnie).
Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Tylko przypomina jabłecznik. Czerlotka ma unikatowy smak i recepturę
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Nawet Polaków już nie kręcą takie śniadania. Hotele zmieniają strategię
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Ułożyłam je inaczej niż zwykle. Z wierzchu ładnie rumiane i zapiekanka nie podeszła wodą
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
Pałki z kurczaka piekę z nietypowymi owocami. Połączenie smaków zachwyci nawet najbardziej wybredną teściową
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
W weekend zrobiłam czekoladową poezję. Ciasto zrobiło wrażenie na wszystkich gościach
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Mielone robię z nietypowego mięsa. Są soczyste, pełne smaku i mają chrupiącą skórkę
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Pierwszy raz jadłam je w Wiedniu. Odkąd zrobiłam dla rodziny, co chwilę o nie proszą
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Hitowy dodatek do obiadu w PRL-u. Dziś mało kto robi, a jest zdrowy, pyszny i bardzo tani
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Bułgarska odpowiedź na pizzę. Ciasto jest mięciutkie i rozpływa się w ustach
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Mój tata robi gęsty i aromatyczny gulasz z tym dodatkiem. Idealny do ziemniaków, kaszy i ryżu
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Kiedyś takie gołąbki były prawdziwym przysmakiem. Dziś wyparła je wersja z ryżem, a to duża strata
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna
Wiesz, ile soli dodać do kiszonej kapusty? Teraz już zawsze wyjdzie idealna