InspiracjeZrobiłam zupę z tego warzywa. Nawet moje dzieci zjadły ze smakiem, choć z sałatki wybierają

Zrobiłam zupę z tego warzywa. Nawet moje dzieci zjadły ze smakiem, choć z sałatki wybierają

Gotowanie zup dla dzieci to prawdziwe wyzwanie. Często im coś nie odpowiada. A to marchewka, a to koperek... Tym razem postawiłam na zielone warzywo, które w zupie smakuje zupełnie inaczej niż w sałatce jarzynowej.

Zupa z zielonego groszku zasmakowała nawet dzieciom
Zupa z zielonego groszku zasmakowała nawet dzieciom
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Petr Stepanek Stepanek Photography

Małe ziarenka zielonego groszku mogą budzić kontrowersje. Nie wszyscy dodają je do słynnej sałatki jarzynowej. Rzadko też dodajemy je do zup. Choć sezon na świeży groszek jest krótki, to jednak cały rok dostępny jest ten mrożony. Warto po niego sięgać częściej.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa rybna z łososiem - mnóstwo smaku i aromatu

Dlaczego warto jeść zielony groszek?

Zielony groszek to warzywo bogate w witaminy i minerały, które mają dobry wpływ na zdrowie. Zawiera sporo witaminy C. Ma ona dobry wpływ na odporność, działa przeciwzapalnie, a nawet wpływa na poprawę nastroju. W jego składzie są też witaminy z grupy B, wspierające układ nerwowy. Jego kolejny ważny składnik to luteina. Dzięki temu groszek jest korzystny dla wzroku. Cennym składnikiem jest też białko.

Ponadto groszek to źródło błonnika, który wspomaga trawienie i obniża poziom złego cholesterolu. Zawiera minerały takie jak potas, magnez i żelazo, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dzięki węglowodanom złożonym groszek utrzymuje poziom cukru we krwi na stabilnym poziomie, dostarczając energii na dłużej.

Groszek nie tylko do sałatki

Groszek od razu kojarzymy z sałatką, ale jest to warzywo dużo bardziej wszechstronne. Przede wszystkim może być wykorzystywany do past kanapkowych, gulaszy warzywnych czy sosów. Włosi wykorzystują go do risotto. Zawsze dodaje daniom lekkości i koloru. Ma delikatny smak, który dobrze komponuje się ze świeżymi ziołami, a zwłaszcza z miętą. O tej porze roku warto ugotować z niego zupę.

Zupa z zielonego groszku

Składniki:

  • 500 g zielonego groszku (może być mrożony),
  • 25 g masła,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietana do smaku,
  • kilka gałązek świeżej mięty lub koperku.

Do podania:

  • grzanki,
  • drobno pokrojony boczek (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek i cebulę drobno posiekaj. W dużym garnku rozpuść masło i przesmaż cebulę z czosnkiem.
  2. Wlej bulion warzywny. Dodaj groszek, gałązki ziół i gotuj około pół godziny.
  3. Dopraw zupę do smaku, a na koniec zagęść śmietaną.
  4. Podawaj ją z grzankami oraz drobno pokrojonym, przesmażonym boczkiem (opcjonalnie).
Źródło artykułu:Pysznosci.pl
zupazielony groszekprzepis

Wybrane dla Ciebie