Co roku robię zapas w słoikach. Spokojnie wytrzyma do kolejnej wiosny
To podstawowy składnik mojej ulubionej wiosennej zupy. Teraz sięgam po świeży szczaw, ale już myślę o tym, co będzie, kiedy go zabraknie. Dlatego przygotowuję go na zapas. W słoiku zachowuje swój charakterystyczny smak.
Liście szczawiu mają charakterystyczny, kwaśny smak. Są bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B wspomagające układ nerwowy. Zawierają także znaczną ilość żelaza, dlatego są polecane dla osób z niedokrwistością. Błonnik zawarty w szczawiu ułatwia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Jest więc wiele powodów, by jeść go znacznie częściej niż tylko wczesną wiosną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kremowa i energetyzująca owsianka kawowa z mleczną pianką
Szczaw dodawaj nie tylko do zupy
Kwaśne liście szczawiu najczęściej kojarzymy z tradycyjną zupą podawaną z jajkiem. Jednak to tylko jedna z wielu możliwości. Z tych liści można przygotować także sos z dodatkiem kwaśnej śmietany, który świetnie pasuje do ryb lub dań z kurczaka. Orzeźwiające liście doskonale sprawdzają się także w sałatkach, na przykład z pomidorami czy rzodkiewkami. Świetnie komponują się także z jajkami, więc warto wykorzystywać je do past. Sezon na szczaw trwa tylko miesiąc, dlatego warto mieć go w zapasie. Zamknięty w słoiku zachowuje większość swoich walorów.
Ważne! Jeśli samodzielnie zbierasz szczaw, pamiętaj, by robić to w bezdeszczowy dzień, w ogrodzie albo na łące z dala od szos i zakładów przemysłowych. Zrywaj same listki, tylko bardzo młode razem z ogonkami.
Szczaw siekany do słoików
Składniki:
- ok. 1 kg szczawiu,
- łyżeczka soli,
- kilka łyżek wody.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie przebierz listki, usuń nadpsute, resztki trawy i innych roślin.
- Wypłucz je w z zimnej wodzie, najlepiej kilkakrotnie ją zmieniając, aby pozbyć się ew. drobinek piasku i owadów. Zostaw go na sicie lub odwiruj w suszarce do sałaty.
- Liście pokrój w drobne paseczki, można je także zmielić.
- Do rondla wlej kilka łyżek wody i partiami dorzucaj szczaw, cały czas mieszając.
- Kiedy już całość się zagotuje, dodaj sól i gotuj jeszcze minutę.
- Wrzący szczaw nakładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj je i odstaw do wystygnięcia odwracając do góry dnem.
- Tak przygotowany szczaw wystarczy dołożyć do wywaru mięsno-jarzynowego, zabielić śmietaną, dodać jajko na twardo i pyszna zupa gotowa.