Co roku robię zapas w słoikach. Spokojnie wytrzyma do kolejnej wiosny

To podstawowy składnik mojej ulubionej wiosennej zupy. Teraz sięgam po świeży szczaw, ale już myślę o tym, co będzie, kiedy go zabraknie. Dlatego przygotowuję go na zapas. W słoiku zachowuje swój charakterystyczny smak.

Zaczyna się sezon na szczawZaczyna się sezon na szczaw
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Liście szczawiu mają charakterystyczny, kwaśny smak. Są bogate w witaminę C, która wspiera układ odpornościowy, oraz witaminy z grupy B wspomagające układ nerwowy. Zawierają także znaczną ilość żelaza, dlatego są polecane dla osób z niedokrwistością. Błonnik zawarty w szczawiu ułatwia trawienie i reguluje poziom cukru we krwi. Jest więc wiele powodów, by jeść go znacznie częściej niż tylko wczesną wiosną.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Szczaw dodawaj nie tylko do zupy

Kwaśne liście szczawiu najczęściej kojarzymy z tradycyjną zupą podawaną z jajkiem. Jednak to tylko jedna z wielu możliwości. Z tych liści można przygotować także sos z dodatkiem kwaśnej śmietany, który świetnie pasuje do ryb lub dań z kurczaka. Orzeźwiające liście doskonale sprawdzają się także w sałatkach, na przykład z pomidorami czy rzodkiewkami. Świetnie komponują się także z jajkami, więc warto wykorzystywać je do past. Sezon na szczaw trwa tylko miesiąc, dlatego warto mieć go w zapasie. Zamknięty w słoiku zachowuje większość swoich walorów.

Ważne! Jeśli samodzielnie zbierasz szczaw, pamiętaj, by robić to w bezdeszczowy dzień, w ogrodzie albo na łące z dala od szos i zakładów przemysłowych. Zrywaj same listki, tylko bardzo młode razem z ogonkami.

Szczaw siekany do słoików

Składniki:

  • ok. 1 kg szczawiu,
  • łyżeczka soli,
  • kilka łyżek wody.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie przebierz listki, usuń nadpsute, resztki trawy i innych roślin.
  2. Wypłucz je w z zimnej wodzie, najlepiej kilkakrotnie ją zmieniając, aby pozbyć się ew. drobinek piasku i owadów. Zostaw go na sicie lub odwiruj w suszarce do sałaty.
  3. Liście pokrój w drobne paseczki, można je także zmielić.
  4. Do rondla wlej kilka łyżek wody i partiami dorzucaj szczaw, cały czas mieszając.
  5. Kiedy już całość się zagotuje, dodaj sól i gotuj jeszcze minutę.
  6. Wrzący szczaw nakładaj do wyparzonych słoików, zakręcaj je i odstaw do wystygnięcia odwracając do góry dnem.
  7. Tak przygotowany szczaw wystarczy dołożyć do wywaru mięsno-jarzynowego, zabielić śmietaną, dodać jajko na twardo i pyszna zupa gotowa.


Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm