Robert Makłowicz poleca genialny makaron na lato. Jego prosty sos to mistrzostwo świata

W gorące, wakacyjne dni, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo gotować, szukamy sprawdzonych przepisów. Szybkim obiadem zawsze jest makaron. Ale żeby było smacznie, warto zrobić to według przepisu kulinarnego mistrza. Robert Makłowicz podkręca włoskie spaghetti na swój sposób. Świeża mięta i ostry dodatek sprawiają, że to prawdziwa uczta.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz poleca przepis na spaghetti z pomidorami (zdjęcie podglądowe)
Źródło zdjęć: © AKPA, Materiały prasowe

Sekretem smaku tego dania są jakościowe produkty. Robert Makłowicz w książce "Pamiętam ten smak" poleca wybór jakościowej oliwy z pierwszego tłoczenia. Powinna być ona odpowiednio przechowywana, aby nie tylko nie straciła właściwości, ale przede wszystkim smaku. Kulinarny mistrz podkreśla też, że najlepiej do sosu sprawdzą się dojrzałe pomidory. W sezonie letnim nie ma lepszej okazji, aby użyć ich w kuchni. Od siebie dodaje też kilka dodatków dla wzmocnienia smaku: czosnek, peperoncino oraz świeżą miętę. I tu liczą się proporcje, aby zbalansować smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Składniki na spaghetti z przepisu Roberta Makłowicza:

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 suszona papryczka peperoncino
  • morska sól.

Pomidory obrać, ze skórki, wypestkować, wymieszać z oliwą, podartą miętą, pokruszoną papryczką i solą do smaku, odstawić. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, wymieszać w misce z sosem, podawać, ew. posypując każdą porcję świeżo startym serem pecorino.

Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.

Pamiętam ten smak - okładka książki
Pamiętam ten smak - okładka książi © Licencjodawca | materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia