Robert Makłowicz poleca genialny makaron na lato. Jego prosty sos to mistrzostwo świata

W gorące, wakacyjne dni, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo gotować, szukamy sprawdzonych przepisów. Szybkim obiadem zawsze jest makaron. Ale żeby było smacznie, warto zrobić to według przepisu kulinarnego mistrza. Robert Makłowicz podkręca włoskie spaghetti na swój sposób. Świeża mięta i ostry dodatek sprawiają, że to prawdziwa uczta.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz poleca przepis na spaghetti z pomidorami (zdjęcie podglądowe)
Źródło zdjęć: © AKPA, Materiały prasowe

Sekretem smaku tego dania są jakościowe produkty. Robert Makłowicz w książce "Pamiętam ten smak" poleca wybór jakościowej oliwy z pierwszego tłoczenia. Powinna być ona odpowiednio przechowywana, aby nie tylko nie straciła właściwości, ale przede wszystkim smaku. Kulinarny mistrz podkreśla też, że najlepiej do sosu sprawdzą się dojrzałe pomidory. W sezonie letnim nie ma lepszej okazji, aby użyć ich w kuchni. Od siebie dodaje też kilka dodatków dla wzmocnienia smaku: czosnek, peperoncino oraz świeżą miętę. I tu liczą się proporcje, aby zbalansować smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Składniki na spaghetti z przepisu Roberta Makłowicza:

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 suszona papryczka peperoncino
  • morska sól.

Pomidory obrać, ze skórki, wypestkować, wymieszać z oliwą, podartą miętą, pokruszoną papryczką i solą do smaku, odstawić. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, wymieszać w misce z sosem, podawać, ew. posypując każdą porcję świeżo startym serem pecorino.

Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.

Pamiętam ten smak - okładka książki
Pamiętam ten smak - okładka książi © Licencjodawca | materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Wielu nawet nie patrzy w stronę tych grzybów. Do sałatek i sosu tatarskiego nie ma lepszych
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe