Robert Makłowicz poleca genialny makaron na lato. Jego prosty sos to mistrzostwo świata

W gorące, wakacyjne dni, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo gotować, szukamy sprawdzonych przepisów. Szybkim obiadem zawsze jest makaron. Ale żeby było smacznie, warto zrobić to według przepisu kulinarnego mistrza. Robert Makłowicz podkręca włoskie spaghetti na swój sposób. Świeża mięta i ostry dodatek sprawiają, że to prawdziwa uczta.

Robert MakłowiczRobert Makłowicz poleca przepis na spaghetti z pomidorami (zdjęcie podglądowe)
Źródło zdjęć: © AKPA, Materiały prasowe

Sekretem smaku tego dania są jakościowe produkty. Robert Makłowicz w książce "Pamiętam ten smak" poleca wybór jakościowej oliwy z pierwszego tłoczenia. Powinna być ona odpowiednio przechowywana, aby nie tylko nie straciła właściwości, ale przede wszystkim smaku. Kulinarny mistrz podkreśla też, że najlepiej do sosu sprawdzą się dojrzałe pomidory. W sezonie letnim nie ma lepszej okazji, aby użyć ich w kuchni. Od siebie dodaje też kilka dodatków dla wzmocnienia smaku: czosnek, peperoncino oraz świeżą miętę. I tu liczą się proporcje, aby zbalansować smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Błyskawiczny makaron w kremowym wydaniu zrobisz w mgnieniu oka. I to na jednej patelni

Składniki na spaghetti z przepisu Roberta Makłowicza:

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 suszona papryczka peperoncino
  • morska sól.

Pomidory obrać, ze skórki, wypestkować, wymieszać z oliwą, podartą miętą, pokruszoną papryczką i solą do smaku, odstawić. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, wymieszać w misce z sosem, podawać, ew. posypując każdą porcję świeżo startym serem pecorino.

Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.

Pamiętam ten smak - okładka książki
Pamiętam ten smak - okładka książi © Licencjodawca | materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟