Robert Makłowicz poleca genialny makaron na lato. Jego prosty sos to mistrzostwo świata
16.07.2024 16:44
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W gorące, wakacyjne dni, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo gotować, szukamy sprawdzonych przepisów. Szybkim obiadem zawsze jest makaron. Ale żeby było smacznie, warto zrobić to według przepisu kulinarnego mistrza. Robert Makłowicz podkręca włoskie spaghetti na swój sposób. Świeża mięta i ostry dodatek sprawiają, że to prawdziwa uczta.
Sekretem smaku tego dania są jakościowe produkty. Robert Makłowicz w książce "Pamiętam ten smak" poleca wybór jakościowej oliwy z pierwszego tłoczenia. Powinna być ona odpowiednio przechowywana, aby nie tylko nie straciła właściwości, ale przede wszystkim smaku. Kulinarny mistrz podkreśla też, że najlepiej do sosu sprawdzą się dojrzałe pomidory. W sezonie letnim nie ma lepszej okazji, aby użyć ich w kuchni. Od siebie dodaje też kilka dodatków dla wzmocnienia smaku: czosnek, peperoncino oraz świeżą miętę. I tu liczą się proporcje, aby zbalansować smak.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki na spaghetti z przepisu Roberta Makłowicza:
- 400 g spaghetti
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 pęczek świeżej mięty
- 1 suszona papryczka peperoncino
- morska sól.
Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.