Robert Makłowicz poleca genialny makaron na lato. Jego prosty sos to mistrzostwo świata

W gorące, wakacyjne dni, kiedy nie mamy ochoty zbyt długo gotować, szukamy sprawdzonych przepisów. Szybkim obiadem zawsze jest makaron. Ale żeby było smacznie, warto zrobić to według przepisu kulinarnego mistrza. Robert Makłowicz podkręca włoskie spaghetti na swój sposób. Świeża mięta i ostry dodatek sprawiają, że to prawdziwa uczta.

Robert Makłowicz poleca genialny makaron na lato. Jego prosty sos to mistrzostwo świataRobert Makłowicz poleca przepis na spaghetti z pomidorami (zdjęcie podglądowe)
Źródło zdjęć: © AKPA, Materiały prasowe
SKOMENTUJ

Sekretem smaku tego dania są jakościowe produkty. Robert Makłowicz w książce "Pamiętam ten smak" poleca wybór jakościowej oliwy z pierwszego tłoczenia. Powinna być ona odpowiednio przechowywana, aby nie tylko nie straciła właściwości, ale przede wszystkim smaku. Kulinarny mistrz podkreśla też, że najlepiej do sosu sprawdzą się dojrzałe pomidory. W sezonie letnim nie ma lepszej okazji, aby użyć ich w kuchni. Od siebie dodaje też kilka dodatków dla wzmocnienia smaku: czosnek, peperoncino oraz świeżą miętę. I tu liczą się proporcje, aby zbalansować smak.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Upiecz na grillu pieczarki wypełnione tym pysznym farszem, a cała rodzina zaniemówi z wrażenia

Składniki na spaghetti z przepisu Roberta Makłowicza:

  • 400 g spaghetti
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • 6-8 łyżek oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 1 suszona papryczka peperoncino
  • morska sól.

Pomidory obrać, ze skórki, wypestkować, wymieszać z oliwą, podartą miętą, pokruszoną papryczką i solą do smaku, odstawić. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić, wymieszać w misce z sosem, podawać, ew. posypując każdą porcję świeżo startym serem pecorino.

Inne inspirujące przepisy znajdziecie w książce "Pamiętam ten smak. Ulubione przepisy i wspomnienia znanych osób". To wyjątkowa publikacja z inicjatywy i starań stowarzyszenia Krakowskiego Komitetu Zwalczania Raka. Zakup tej lektury przyczynia się do wsparcia osób chorych onkologicznie.

Pamiętam ten smak - okładka książi
Pamiętam ten smak - okładka książi © Licencjodawca | materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie