Zamiast patrzeć z obrzydzeniem, zrób z nich soczyste kąski. Będą rozpływały się w ustach

Dania z podrobów mają wciąż swoich wielbicieli. Dobrze przyrządzone, w oparciu o tradycyjne przepisy mogą się stać kulinarną gwiazdą każdego posiłku. Do nich należą m.in. duszone serca kacze w aromatycznych ziołach. Nie wierzysz? Spróbuj!

Kacze serca w sosie cebulowymKacze serca w sosie cebulowym
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | YVESROLAND

Serca drobiowe – podobnie jak żołądki – były szczególnie popularne na peerelowskich stołach. Dania z podrobów nie przeszły jednak do lamusa. Wciąż w polskiej kuchni można trafić na prawdziwe "perełki" podrobowe. Podobne danie można odnaleźć m.in. w kuchni czeskiej. Zapraszam na soczyste serca kacze duszone z aromatycznymi ziołami.

Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci

Jak przygotować soczyste serca kacze w ziołach?

Składniki (4 porcje):

  • 500 g serc kaczych,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki oleju lub smalcu,
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku,
  • 1 gałązka świeżego tymianku,
  • garść posiekanej natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • ok. 1 szkl. wody.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczamy dokładnie serca z błon i tłuszczu, i kroimy je wzdłuż.
  2. Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej i szklimy posiekaną cebulę.
  3. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażamy.
  4. Następnie dodajemy serca, doprawiamy całość solą, pieprzem i krótko podsmażamy.
  5. Zalewamy wodą (ewentualnie domowym bulionem), dodajemy majeranek i tymianek, gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut, aż serca będą miękkie i soczyste.
  6. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub kaszą; do tego surówka.

Przepis na kacze serca w sosie cebulowym

Kacze serca można także przygotować w aromatycznym sosie cebulowym. Do tego dania potrzebujemy dwie duże cebule na pół kilograma kaczych serc.

Składniki:

  • 0,5 kg kaczych serc,
  • 2 duże cebule,
  • 2 łyżki smalcu,
  • ok. 200 ml bulionu,
  • mąka do zagęszczenia (opcjonalnie),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Najpierw podgrzewamy garnek lub głęboką patelnię.
  2. Szklimy na smalcu posiekaną w piórka cebulę i dodajemy oczyszczone z błonek i zgrubień serca.
  3. Obsmażamy krótko z każdej strony i następnie zalewamy gorącym bulionem.
  4. Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem – nawet do godziny.
  5. Jeżeli sos będzie za rzadki, dodajemy odrobinę mąki z wodą, żeby go zagęścić. Doprawiamy pieprzem i solą.
  6. Podajemy np. z puree ziemniaczanym i buraczkami. Dobrze komponują się również z ugotowanym ryżem oraz surówką z kapusty.

Kacze serca - ważne wskazówki

Należy pamiętać, że przy doprawianiu serc drobiowych, w tym także kaczych, trzeba ostrożnie postępować z przyprawami. Dodajemy je z umiarem - dobrze jest zacząć od niewielkiej ilości; stopniowo można dodawać więcej, żeby nie stracić ich naturalnego smaku. Niektórzy marynują serca przez kilka godzin w mieszance np. oliwy, czosnku i ulubionych ziół. Warto eksperymentować. Takie serca są po przygotowaniu jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.

Danie z kaczych serc może być podane jako główny posiłek, przekąska lub nawet jako pasta do pożywnej kanapki czy przystawki. W takim przypadku wystarczy ugotować serca, a następnie zmiksować je z przyprawami, takimi jak czosnek, cebula, dowolne zioła i odrobina oliwy z oliwek, aby uzyskać kremową konsystencję.

Czy kacze serca są zdrowe?

Warto podkreślić, że kacze serca zawierają dużo białka przy niskiej zawartości tłuszczu, witamin i minerałów, dzięki czemu stanowią wartościowe źródło energii i wsparcia dla organizmu. Znajdują się w nich również ważne mikroskładniki – żelazo, które zapobiega anemii, oraz witamina B12, potrzebna do produkcji czerwonych krwinek. To idealne danie dla sportowców, osób na diecie wysokobiałkowej, ale też dla tych, którzy po prostu chcą jeść smacznie i wartościowo.

Źródło artykułu: Krzysztof Załuski
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯