Zamiast patrzeć z obrzydzeniem, zrób z nich soczyste kąski. Będą rozpływały się w ustach
Dania z podrobów mają wciąż swoich wielbicieli. Dobrze przyrządzone, w oparciu o tradycyjne przepisy mogą się stać kulinarną gwiazdą każdego posiłku. Do nich należą m.in. duszone serca kacze w aromatycznych ziołach. Nie wierzysz? Spróbuj!
Serca drobiowe – podobnie jak żołądki – były szczególnie popularne na peerelowskich stołach. Dania z podrobów nie przeszły jednak do lamusa. Wciąż w polskiej kuchni można trafić na prawdziwe "perełki" podrobowe. Podobne danie można odnaleźć m.in. w kuchni czeskiej. Zapraszam na soczyste serca kacze duszone z aromatycznymi ziołami.
Gulasz z żołądków z buraczkami i ziemniakami. Smakuje jak u babci
Jak przygotować soczyste serca kacze w ziołach?
Składniki (4 porcje):
- 500 g serc kaczych,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju lub smalcu,
- 1 łyżeczka suszonego majeranku,
- 1 gałązka świeżego tymianku,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- sól i świeżo zmielony pieprz,
- ok. 1 szkl. wody.
Sposób przygotowania:
- Oczyszczamy dokładnie serca z błon i tłuszczu, i kroimy je wzdłuż.
- Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej i szklimy posiekaną cebulę.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i krótko podsmażamy.
- Następnie dodajemy serca, doprawiamy całość solą, pieprzem i krótko podsmażamy.
- Zalewamy wodą (ewentualnie domowym bulionem), dodajemy majeranek i tymianek, gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut, aż serca będą miękkie i soczyste.
- Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z ziemniakami lub kaszą; do tego surówka.
Przepis na kacze serca w sosie cebulowym
Kacze serca można także przygotować w aromatycznym sosie cebulowym. Do tego dania potrzebujemy dwie duże cebule na pół kilograma kaczych serc.
Składniki:
- 0,5 kg kaczych serc,
- 2 duże cebule,
- 2 łyżki smalcu,
- ok. 200 ml bulionu,
- mąka do zagęszczenia (opcjonalnie),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Najpierw podgrzewamy garnek lub głęboką patelnię.
- Szklimy na smalcu posiekaną w piórka cebulę i dodajemy oczyszczone z błonek i zgrubień serca.
- Obsmażamy krótko z każdej strony i następnie zalewamy gorącym bulionem.
- Całość dusimy na małym ogniu pod przykryciem – nawet do godziny.
- Jeżeli sos będzie za rzadki, dodajemy odrobinę mąki z wodą, żeby go zagęścić. Doprawiamy pieprzem i solą.
- Podajemy np. z puree ziemniaczanym i buraczkami. Dobrze komponują się również z ugotowanym ryżem oraz surówką z kapusty.
Kacze serca - ważne wskazówki
Należy pamiętać, że przy doprawianiu serc drobiowych, w tym także kaczych, trzeba ostrożnie postępować z przyprawami. Dodajemy je z umiarem - dobrze jest zacząć od niewielkiej ilości; stopniowo można dodawać więcej, żeby nie stracić ich naturalnego smaku. Niektórzy marynują serca przez kilka godzin w mieszance np. oliwy, czosnku i ulubionych ziół. Warto eksperymentować. Takie serca są po przygotowaniu jeszcze bardziej soczyste i aromatyczne.
Danie z kaczych serc może być podane jako główny posiłek, przekąska lub nawet jako pasta do pożywnej kanapki czy przystawki. W takim przypadku wystarczy ugotować serca, a następnie zmiksować je z przyprawami, takimi jak czosnek, cebula, dowolne zioła i odrobina oliwy z oliwek, aby uzyskać kremową konsystencję.
Czy kacze serca są zdrowe?
Warto podkreślić, że kacze serca zawierają dużo białka przy niskiej zawartości tłuszczu, witamin i minerałów, dzięki czemu stanowią wartościowe źródło energii i wsparcia dla organizmu. Znajdują się w nich również ważne mikroskładniki – żelazo, które zapobiega anemii, oraz witamina B12, potrzebna do produkcji czerwonych krwinek. To idealne danie dla sportowców, osób na diecie wysokobiałkowej, ale też dla tych, którzy po prostu chcą jeść smacznie i wartościowo.