Z nich sporządzisz najlepsze nalewki. Oczyszczą organizm, wzmocnią serce
Wśród miłośników nalewek panuje przekonanie, że najsmaczniejsze trunki są wytwarzane z derenia jadalnego. Wszak popularną "dereniówkę" uznaje się za królową nalewek. Jednakże domowe alkohole można sporządzać także z wielu innych owoców. Sprawdź, które z nich wyróżniają się niecodziennym smakiem i aromatem. Poznaj pięć oryginalnych propozycji na nalewki.
Nalewki to nie tylko "dereniówka". Eksperymentowanie z różnymi owocami pozwala odkryć nowe smaki i aromaty, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Warto więc sięgnąć po mniej znane owoce i stworzyć własne, unikalne trunki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowy kompot z 3 owocowych klasyków. Smak jak u babci
1. Nalewka żurawinowa
Żurawina jest znana jako krzewinka, której owoce dodaje się do mięs i sera. Jednocześnie powstają z nich jedna z najsmaczniejszych nalewek. Żurawinówka ma lekko cierpki, kwaskowaty smak z nutą słodyczy; przyjemny aromat i rubinową barwę.
Jest nie tylko ucztą dla podniebienia, lecz pozytywnie wpływa na zdrowie. Poleca się ją na problemy trawienne. Poprawia nastrój. Najsmaczniejsze żurawinówki powstają na bazie spirytusu, można jednak korzystać również z wódki. Dobrym dodatkiem jest wanilia (najlepiej używać lasek). Żurawinę zbiera się od września do listopada. Najsmaczniejsze są owoce zbierane po wystąpieniu przymrozków.
2. Nalewka z orzechów laskowych
Do przygotowania nalewki najlepiej używać orzechów bezpośrednio po zbiorze (nawet tuż przed osiągnięciem pełnej dojrzałości). Potem należy je rozdrobnić. Leszczynówka jest słodkawa, z mocno wyczuwalnym orzechowym aromatem. Barwa zazwyczaj jest bursztynowa.
Do nalewki dodaje się różnorodne przyprawy, dla zwiększenia głębi i intensywności smaku. Najczęściej używa się cynamonu. Atrakcyjnym dodatkiem jest także ziele angielskie. Nalewka jest dobrym źródłem potasu i błonnika. Oczyszcza organizm z toksyn. Pomaga na dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Orzechy zbiera się od września.
3. Nalewka z tarniny
Nalewka ze śliwy tarniny uchodzi za szlachetną. Ma przyjemnie cierpki smak ze słodkim posmakiem śliwkowym, a aromatem kojarzącym się z migdałami. Cierpkość jest łagodzona przez macerację, a także dodatki słodzące, np. cukier lub miód. Alkohol ma ciemną, bordowo-brązową barwę.
Spożywanie nalewki oczyszcza krew i uszczelnia naczynia krwionośne. Najczęstsze przyprawy wykorzystywane przy produkcji tarninówki to wanilia, cynamon i goździki. Owoce śliwy tarniny zbiera się jesienią, w październiku i listopadzie, już po wystąpieniu przymrozków. Przed użyciem należy je zamrozić na kilka dni.
4. Nalewka z głogu
Do produkcji nalewki najlepiej zbierać owoce z krajowych gatunków, np. głogu jednoszyjkowego lub głogu dwuszyjkowego. Ma lekko słodki smak, z lekką goryczką i owocowo-kwiatowym aromatem. Czasem dla zwiększenia kwaskowatości dodaje się sok z cytryny, ewentualnie odrobinę owoców pigwowca. Nalewka może mieć także korzenny smak, o ile doda się do niego kilka goździków (a oprócz tego kardamon). Barwa trunku jest zazwyczaj czerwono-brązowa.
Głogówka jest zalecana "na serce". Wzmacnia i reguluje pracę mięśnia sercowego, poprawia funkcjonowanie układu krwionośnego. Owoce głogu zbiera się od końca września do końca października.
5. Nalewka z aronii
Aronia jest pospolicie uprawiana w Polsce, także na dużych plantacjach, a jej owoce spożywane na świeżo są mało smaczne. Tym samym krzew bywa niedoceniany. Tymczasem to jeden z najlepszych krzewów owocowych na nalewki i wina. Aroniówka ma wyrazisty, słodki smak z przyjemną cierpkością (łagodniejszą niż w świeżych owocach). Przyjemnie pachnie. Ma ciemną, bordowo-granatową, prawie czarną barwę.
Często do trunków alkoholowych z aronii dodaje się liście wiśni. Mają za zadanie wzmocnienie smaku, a niwelowanie zbyt mocnej goryczki. Regularne spożywanie nalewki z aronii pomaga obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi.