Bez pieczenia i bez cukru. Smakują jak praliny z luksusowej cukierni

Kulki orzechowe bez pieczenia to przykład deseru, który udowadnia, że zdrowe słodycze mogą smakować jak te z luksusowej cukierni. Wystarczy kilka prostych składników, by stworzyć kremowe, delikatne praliny z intensywnym orzechowym aromatem. Nie wymagają pieczenia ani długiego przygotowania, a mimo to zachwycają smakiem i strukturą.
PralinkiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Orzechy nerkowca są podstawą tego przepisu. Nadają masie aksamitną konsystencję i subtelny, maślany smak, który doskonale łączy się z delikatnością mąki kokosowej. Erytrytol pełni rolę naturalnego słodzika, przez co kulki są lekkie i niskokaloryczne, bez utraty deserowego stylu. Całość uzupełniają drobno posiekane orzeszki ziemne, które dodają chrupkość i podkreślają orzechowy aromat.

Świąteczna kostka bez pieczenia. Co roku wszyscy goście skupiają się tylko na niej

To świetna alternatywa dla klasycznych słodyczy. Kulki są proste, szybkie i pełne wartościowych składników, więc idealnie sprawdzą się na słodką przekąskę do kawy lub deser po obiedzie, który nie obciąża organizmu. Dostarczają zdrowe tłuszcze, błonnik i magnez. Dzięki temu są nie tylko smacznym, ale też odżywczym uzupełnieniem codziennej diety.

Te orzechowe praliny udowadniają, że wystarczy odrobina kreatywności, by połączyć smak, lekkość i elegancję w jednej małej kuleczce. Z pozoru zwykłe, a jednak wyjątkowe i wprost idealne, gdy masz ochotę na coś słodkiego bez wyrzutów sumienia. Jak zrobić kulki z orzechów? Poznaj prosty przepis.

Przepis na kulki orzechowe

Składniki:

  • 25 g orzechów nerkowca,
  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej,
  • 3 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych,
  • woda.
Kulki orzechowe przepis
Uformuj kulki i obtocz je w orzeszkach

Sposób przygotowania:

  1. W pojemniku do blendera umieść nerkowce. Zblenduj na jednolitą masę.
  2. Dodaj mąkę, słodzik i wodę (woda powinna być mniej więcej w proporcji 3:1 woda:pozostałe składniki).
  3. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Orzeszki drobno pokrój.
  4. Uformuj z masy średniej wielkości kulki. Obtocz każdą w orzeszkach. Przełóż na talerz.
Kulki orzechowe przepis
Wyłóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Na święta nie robię schabu w galarecie. Sięgam po inne mięso i nikt nie wybrzydza
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Kroję w kostkę i obtaczam w słodkiej glazurze. Ani grama mięsa, a rodzina zawsze prosi o dokładkę
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Mają śmieszną nazwę i przypominają pierogi. Robią furorę w moich rodzinnych stronach
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Tak na święta marynuję karpia. Po upieczeniu jest pyszny i złocisty
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Sos z szynki robię z przepisu babci. Idealny do ziemniaków i klusek
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Szybka i prosta pasta twarogowa. To jedno z najlepszych smarowideł do chleba
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Zamówiłam w restauracji. Wielu na samą myśl o tym daniu przechodzą ciarki
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Placki z cukinii podaję z nietypowym dodatkiem. Genialnie podbija smak
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Zwróć na to uwagę w sklepie. Tak wybierzesz najlepsze bakalie
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇