Nie zawiera glutenu i ma lekki smak. Pomoże zmniejszyć cholesterol i rozkręcić trawienie

Wygląda jak zwykła mąka i podobnie też można jej używać. Ma jednak inny smak i przede wszystkim skład. Coraz częściej pojawia się w sklepach, więc zdecydowanie warto dać jej szansę.

Warto mieć mąkę kokosową w kuchniWarto mieć mąkę kokosową w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mąka kokosowa doskonale znana była osobom celiakia, nietolerancją glutenu czy miłośnikom zdrowego stylu życiu. Nie zawiera bowiem glutenu, a jej zastosowanie jest wbrew pozorom naprawdę wszechstronne. Jak podpowiada jej nazwa, powstaje z kokosa, a dokładniej z jego miąższu. Świeże orzechy kokosowe są otwierane, a z ich wnętrza wydobywa się biały miąższ. Miąższ jest zazwyczaj tłoczony, aby oddzielić od niego mleko kokosowe. Po tłoczeniu i odtłuszczeniu przystępuje czas na suszenie, bardzo staranne i dokładne. Taki suchy miąższ mieli się, pakuje i mąka kokosowa trafia do sklepów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Właściwości mąki kokosowej

Przede wszystkim jest bezglutenowa, więc świetnie sprawdzi się na diecie z ograniczeniami. Zawiera przy tym bardzo dużo błonnika pokarmowego, co wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości. Ma go nawet dziesięciokrotnie więcej niż mąka pszenna. Na dodatek wysoka zawartość błonnika w mące kokosowej może przyczyniać się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi poprzez wiązanie go w przewodzie pokarmowym i utrudnianie jego wchłaniania.Ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Jak używać mąki kokosowej

Mąka kokosowa jest wszechstronna w zastosowaniu. Ma delikatny, lekko słodkawy smak i subtelny kokosowy aromat. Można ją używać do przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Idealnie nadaje się do wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka czy naleśniki. Warto jednak pamiętać, że nie lepi się tak dobrze jak mąka pszenna, dlatego przy wypiekach warto łączyć ją z innymi rodzajami mąki. Sprawdzą się tutaj inne bezglutenowe, jak migdałowa czy ryżowa. Dodatek babki płesznik zapewni z kolei lepsze wiązanie. Wypieki na jej bazie mogą być bardziej kruche i suche.

Nie można jej zastępować mąką pszenną w proporcji 1:1. Zazwyczaj używa się jej w mniejszych ilościach w stosunku do innych mąk. Jest też bardzo chłonna. W przepisach często wymaga większej ilości płynów (jajek, mleka, wody) niż tradycyjne mąki.

Mąkę kokosową można też wykorzystać do muffinek
Mąkę kokosową można też wykorzystać do muffinek © Adobe Stock

Może służyć jako zagęstnik do sosów, zup i gulaszy, składnik panierki do ryb i mięs, a dodanie odrobiny do koktajlu zwiększa zawartość błonnika i nadaje lekko kokosowy smak.

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Na Wszystkich Świętych zrobię kultowe ciasto z banalnego przepisu. Każdego zachwyci, a nie napracuję się bardzo
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dziadkowie zajadali tę tanią część kurczaka. Młodzi wzdrygają się na samą myśl, a jest świetna na stawy
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Dodaj odrobinę do rosołu pod koniec gotowania. Nabierze głębszego i pełniejszego smaku
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
Zrobiłam tę sałatkę na Wszystkich Świętych w tamtym roku. Goście prawie wyrywali sobie salaterkę z rąk
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
To najzdrowszy deser. Po nim poczujesz luz w pasie, a jelita zaczną pracować jak w zegarku
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Czy odgrzewany makaron jest zdrowy? Wiele osób nie wie, jak zmienia się jego skład drugiego dnia
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Pierwszy raz jadłam u cioci na Podkarpaciu. Od tej pory często pojawiają się też w moim domu
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują