Nie zawiera glutenu i ma lekki smak. Pomoże zmniejszyć cholesterol i rozkręcić trawienie

Wygląda jak zwykła mąka i podobnie też można jej używać. Ma jednak inny smak i przede wszystkim skład. Coraz częściej pojawia się w sklepach, więc zdecydowanie warto dać jej szansę.

Warto mieć mąkę kokosową w kuchniWarto mieć mąkę kokosową w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Mąka kokosowa doskonale znana była osobom celiakia, nietolerancją glutenu czy miłośnikom zdrowego stylu życiu. Nie zawiera bowiem glutenu, a jej zastosowanie jest wbrew pozorom naprawdę wszechstronne. Jak podpowiada jej nazwa, powstaje z kokosa, a dokładniej z jego miąższu. Świeże orzechy kokosowe są otwierane, a z ich wnętrza wydobywa się biały miąższ. Miąższ jest zazwyczaj tłoczony, aby oddzielić od niego mleko kokosowe. Po tłoczeniu i odtłuszczeniu przystępuje czas na suszenie, bardzo staranne i dokładne. Taki suchy miąższ mieli się, pakuje i mąka kokosowa trafia do sklepów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Właściwości mąki kokosowej

Przede wszystkim jest bezglutenowa, więc świetnie sprawdzi się na diecie z ograniczeniami. Zawiera przy tym bardzo dużo błonnika pokarmowego, co wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości. Ma go nawet dziesięciokrotnie więcej niż mąka pszenna. Na dodatek wysoka zawartość błonnika w mące kokosowej może przyczyniać się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi poprzez wiązanie go w przewodzie pokarmowym i utrudnianie jego wchłaniania.Ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Jak używać mąki kokosowej

Mąka kokosowa jest wszechstronna w zastosowaniu. Ma delikatny, lekko słodkawy smak i subtelny kokosowy aromat. Można ją używać do przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Idealnie nadaje się do wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka czy naleśniki. Warto jednak pamiętać, że nie lepi się tak dobrze jak mąka pszenna, dlatego przy wypiekach warto łączyć ją z innymi rodzajami mąki. Sprawdzą się tutaj inne bezglutenowe, jak migdałowa czy ryżowa. Dodatek babki płesznik zapewni z kolei lepsze wiązanie. Wypieki na jej bazie mogą być bardziej kruche i suche.

Nie można jej zastępować mąką pszenną w proporcji 1:1. Zazwyczaj używa się jej w mniejszych ilościach w stosunku do innych mąk. Jest też bardzo chłonna. W przepisach często wymaga większej ilości płynów (jajek, mleka, wody) niż tradycyjne mąki.

Mąkę kokosową można też wykorzystać do muffinek
Mąkę kokosową można też wykorzystać do muffinek © Adobe Stock

Może służyć jako zagęstnik do sosów, zup i gulaszy, składnik panierki do ryb i mięs, a dodanie odrobiny do koktajlu zwiększa zawartość błonnika i nadaje lekko kokosowy smak.

Wybrane dla Ciebie

Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem
Przeganiamy z parapetów. Dawniej były prawdziwym rarytasem