Nie zawiera glutenu i ma lekki smak. Pomoże zmniejszyć cholesterol i rozkręcić trawienie

Wygląda jak zwykła mąka i podobnie też można jej używać. Ma jednak inny smak i przede wszystkim skład. Coraz częściej pojawia się w sklepach, więc zdecydowanie warto dać jej szansę.

Warto mieć mąkę kokosową w kuchniWarto mieć mąkę kokosową w kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Mąka kokosowa doskonale znana była osobom celiakia, nietolerancją glutenu czy miłośnikom zdrowego stylu życiu. Nie zawiera bowiem glutenu, a jej zastosowanie jest wbrew pozorom naprawdę wszechstronne. Jak podpowiada jej nazwa, powstaje z kokosa, a dokładniej z jego miąższu. Świeże orzechy kokosowe są otwierane, a z ich wnętrza wydobywa się biały miąższ. Miąższ jest zazwyczaj tłoczony, aby oddzielić od niego mleko kokosowe. Po tłoczeniu i odtłuszczeniu przystępuje czas na suszenie, bardzo staranne i dokładne. Taki suchy miąższ mieli się, pakuje i mąka kokosowa trafia do sklepów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto francuskie, banany i czekoladowa niespodzianka. Szybki i prosty deser

Właściwości mąki kokosowej

Przede wszystkim jest bezglutenowa, więc świetnie sprawdzi się na diecie z ograniczeniami. Zawiera przy tym bardzo dużo błonnika pokarmowego, co wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i daje uczucie sytości. Ma go nawet dziesięciokrotnie więcej niż mąka pszenna. Na dodatek wysoka zawartość błonnika w mące kokosowej może przyczyniać się do obniżenia poziomu "złego" cholesterolu LDL we krwi poprzez wiązanie go w przewodzie pokarmowym i utrudnianie jego wchłaniania.Ma także niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzi się w diecie osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Jak używać mąki kokosowej

Mąka kokosowa jest wszechstronna w zastosowaniu. Ma delikatny, lekko słodkawy smak i subtelny kokosowy aromat. Można ją używać do przygotowywania zarówno słodkich, jak i wytrawnych potraw. Idealnie nadaje się do wypieków, takich jak ciasta, ciasteczka czy naleśniki. Warto jednak pamiętać, że nie lepi się tak dobrze jak mąka pszenna, dlatego przy wypiekach warto łączyć ją z innymi rodzajami mąki. Sprawdzą się tutaj inne bezglutenowe, jak migdałowa czy ryżowa. Dodatek babki płesznik zapewni z kolei lepsze wiązanie. Wypieki na jej bazie mogą być bardziej kruche i suche.

Nie można jej zastępować mąką pszenną w proporcji 1:1. Zazwyczaj używa się jej w mniejszych ilościach w stosunku do innych mąk. Jest też bardzo chłonna. W przepisach często wymaga większej ilości płynów (jajek, mleka, wody) niż tradycyjne mąki.

Mąkę kokosową można też wykorzystać do muffinek
Mąkę kokosową można też wykorzystać do muffinek © Adobe Stock

Może służyć jako zagęstnik do sosów, zup i gulaszy, składnik panierki do ryb i mięs, a dodanie odrobiny do koktajlu zwiększa zawartość błonnika i nadaje lekko kokosowy smak.

Wybrane dla Ciebie

Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Turecki deser z semoliną. Mała porcja całkowicie wystarcza do kawy
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Spróbujesz raz i będziesz robić codziennie. Kawa z tym dodatkiem smakuje jak deser
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Wszystkie składniki wrzucam do rękawa i piekę. Pyszny obiad dla całej rodziny bez dużego nakładu pracy
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
Pierwszy raz spróbowałam w Wetlinie. Zdobyłam przepis i smażę w każdy weekend
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
W ostatni weekend wywołało sporo emocji przy stole. Ostatni kawałek był na wagę złota
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Katarzyna Bosacka wzięła pod lupę śliwki. Jakie są zdrowsze: świeże czy suszone?
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Blenduję z pieczoną papryką i nakładam na pieczywo. Nawet pasta jajeczna nie ma z nią szans
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Czy trzeba myć surowe mięso? Wyjaśniamy raz na zawsze
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości