Deser bez grama mąki i cukru. Wyjątkowo czekoladowy, lekko wilgotny
Banany, które stanowią bazę przepisu, są źródłem naturalnej słodyczy oraz wielu ważnych witamin (m.in. A, C, E, K, B6) i minerałów, takich jak potas, fosfor czy magnez. Ich wysoka zawartość błonnika i pektyn wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Kakao dodaje smaku i wzbogaca przepis antyoksydantami, które korzystnie wpływają na nastrój i pracę mózgu.
Wiórki kokosowe nadają ciastu tropikalną nutę oraz zwiększają jego wartości odżywcze. Zawierają zdrowe tłuszcze, żelazo, magnez i błonnik. Jeśli akurat nie masz ich pod ręką, możesz śmiało je pominąć, a brownie i tak będzie pyszne. Podobnie jest z orzechami włoskimi i choć idealnie pasują do tego przepisu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je innym ulubionym dodatkiem: orzechami nerkowca, laskowymi, migdałami, a nawet pestkami słonecznika.
Brownie z banana z wiórkami kokosowymi:
To ciasto to prawdziwy ratunek, gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego. Jest gotowe w kilka minut, piecze się błyskawicznie, a po wystudzeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Jak zrobić brownie z banana? Poznaj prosty przepis na ciasto czekoladowe!
Składniki:
- 200 g banana,
- 20 g orzechów włoskich,
- 20 g kakao ciemnego,
- 5 g wiórek kokosowych,
Sposób przygotowania:
Krok 1: Banany umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Warto w tym posiłku wykorzystać mocno dojrzałe banany, które będą znacznie słodsze. W wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera umieść banany, kakao i orzechy. Zblenduj na gładką masę.
Krok 2: Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Przygotowaną masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Wygładź z góry. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15-20 min- w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij i odstaw do lekkiego przestudzenia.
Krok 3: Ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Zjedz na ciepło lub na zimno.