Deser bez grama mąki i cukru. Wyjątkowo czekoladowy, lekko wilgotny

Brownie z bananów i kakao to kulinarna definicja prostoty. Jest to zaledwie kilka składników, które tworzą wyjątkowo czekoladowy, lekko wilgotny deser bez grama mąki i cukru. To zdrowa alternatywa dla klasycznego ciasta, która smakuje jak ulubiona słodka przekąska, a jednocześnie dostarcza cenne składniki odżywcze. Można podać je na deser, zabrać ze sobą na wynos albo zjeść na śniadanie, szczególnie gdy potrzebujesz szybkiej dawki energii.
Brownie z bananów i kakaoBrownie z bananów i kakao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Banany, które stanowią bazę przepisu, są źródłem naturalnej słodyczy oraz wielu ważnych witamin (m.in. A, C, E, K, B6) i minerałów, takich jak potas, fosfor czy magnez. Ich wysoka zawartość błonnika i pektyn wspiera pracę jelit i pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi. Kakao dodaje smaku i wzbogaca przepis antyoksydantami, które korzystnie wpływają na nastrój i pracę mózgu.

Wiórki kokosowe nadają ciastu tropikalną nutę oraz zwiększają jego wartości odżywcze. Zawierają zdrowe tłuszcze, żelazo, magnez i błonnik. Jeśli akurat nie masz ich pod ręką, możesz śmiało je pominąć, a brownie i tak będzie pyszne. Podobnie jest z orzechami włoskimi i choć idealnie pasują do tego przepisu, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić je innym ulubionym dodatkiem: orzechami nerkowca, laskowymi, migdałami, a nawet pestkami słonecznika.

Brownie z banana z wiórkami kokosowymi:

To ciasto to prawdziwy ratunek, gdy nachodzi cię ochota na coś słodkiego. Jest gotowe w kilka minut, piecze się błyskawicznie, a po wystudzeniu dosłownie rozpływa się w ustach. Jak zrobić brownie z banana? Poznaj prosty przepis na ciasto czekoladowe!

Składniki:

  • 200 g banana,
  • 20 g orzechów włoskich,
  • 20 g kakao ciemnego,
  • 5 g wiórek kokosowych,

Sposób przygotowania:

Brownie z banana z wiórkami kokosowymi przepis
Zblenduj wszystkie składniki

Krok 1: Banany umyj, obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Warto w tym posiłku wykorzystać mocno dojrzałe banany, które będą znacznie słodsze. W wysokim naczyniu np. pojemniku do blendera umieść banany, kakao i orzechy. Zblenduj na gładką masę. 

Brownie z banana z wiórkami kokosowymi przepis
Przełóż do foremki i włóż do piekarnika

Krok 2: Piekarnik rozgrzej do 180 st. C. Przygotowaną masę przełóż do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej niewielką ilością tłuszczu. Wygładź z góry. Włóż do piekarnika i piecz przez około 15-20 min- w zależności od preferowanego stopnia wypieczenia. Po upływie wskazanego czasu wyciągnij i odstaw do lekkiego przestudzenia. 

Brownie z banana z wiórkami kokosowymi przepis
Wyciągnij gotowe ciasto i posyp wiórkami kokosowymi

Krok 3: Ciasto posyp wiórkami kokosowymi. Zjedz na ciepło lub na zimno.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej