Dodaj do jogurtu 2 składniki i wymieszaj. Później sobie podziękujesz

Jogurt z masłem orzechowym, bananem i orzeszkami to szybki i jednocześnie zaskakująco odżywczy posiłek, który łączy składniki z różnych kategorii w harmonijną całość. To idealna propozycja na śniadanie, przekąskę lub posiłek po treningu. Jest lekki, ale sycący, naturalnie słodki, a przy tym bogaty w składniki wspierające zdrowie i energię.
Przekąska jogurtowa z masłem orzechowym i bananemPrzekąska jogurtowa z masłem orzechowym i bananem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Romana

Jogurt naturalny to produkt, który od lat cieszy się niesłabnącym uznaniem ze względu na swoją prostotę, wszechstronność i wartości odżywcze. Powstaje w procesie fermentacji mleka z udziałem żywych kultur bakterii, które nie tylko wspomagają trawienie, ale również wzmacniają odporność.

Dzięki wysokiej zawartości wapnia, białka i probiotyków, jogurt pomaga utrzymać zdrowe kości, reguluje pracę jelit i wspiera równowagę ciśnienia krwi. To baza, która świetnie komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!

Masło orzechowe to skoncentrowane źródło energii i składników odżywczych. Dostarcza zdrowe tłuszcze nienasycone, białko, błonnik oraz antyoksydanty i witaminy z grupy B, E i minerały takie jak magnez, fosfor czy cynk. W połączeniu z bananem tworzy duet, który jest szczególnie doceniany przez osoby aktywne fizycznie, ponieważ syci, wspiera regenerację i naturalnie poprawia nastrój.

Banany wnoszą do tej mieszanki słodycz, kremową konsystencję i solidną porcję witamin: A, C, E, K oraz z grupy B. Są także cennym źródłem potasu, który reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową i wspomaga pracę mięśni. Zawarte w nich pektyny i błonnik pozytywnie wpływają na metabolizm i poziom cholesterolu.

Przepis na przekąskę jogurtową z masłem orzechowym, bananem i orzeszkami

Składniki:

  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego 3 proc. (200 g),
  • 1 mały banan (90 g),
  • 1 łyżeczka masła orzechowego (10 g),
  • 1 łyżka orzeszków ziemnych (10 g),
  • słodzik bez kalorii, np. erytrytol (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

Jogurt naturalny z masłem orzechowym, bananem i orzeszkami ziemnymi przepis
Kroję banana i orzeszki

Krok 1. Banana umyj, obierz i pokrój w plastry. Orzeszki ziemne rozdrobnij.

Jogurt naturalny z masłem orzechowym, bananem i orzeszkami ziemnymi przepis
Mieszam jogurt z masłem orzechowym

Krok 2. W miseczce umieść jogurt, masło orzechowe i opcjonalnie słodzik bez kalorii. Dokładnie wymieszaj. 

Jogurt naturalny z masłem orzechowym, bananem i orzeszkami ziemnymi przepis
Na górze masy jogurtowej rozkładam banana i orzeszki

Krok 3. Na górze przygotowanego jogurtu rozłóż banana i orzeszki.

Całość można wzbogacić jeszcze innymi chrupiącymi orzeszki, płatkami owsianymi, nasionami chia lub odrobiną cynamonu, w zależności od preferencji i potrzeb. To szybki posiłek, który nie wymaga gotowania, a jednocześnie dostarcza wszystko, czego potrzebuje organizm, czyli energię, sytość, dobry smak i wartości odżywcze.

Wybrane dla Ciebie
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Do śliwek dorzucam garść przypraw. Nudny kompot zamienia się w pyszny napój
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zawsze robię na Wszystkich Świętych. W tym roku sięgnę po przepis Magdy Gessler
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Zrób więcej i zamroź. Pyszny deser wyczarujesz w trzy minuty
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Podaj jak pizzę lub do sałatki. W kuchni polskiej znane od średniowiecza
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom