Dodaj ten składnik do schabu. Domownicy będą błagać o dokładkę

Schab w sosie daktylowym to zaskakujące połączenie tradycyjnego mięsa z delikatnie słodkim akcentem, który zmienia zwykły obiad w wyjątkowe danie. To idealna propozycja dla zabieganych. Prosty przepis, krótki czas przygotowania i składniki, które bez trudu znajdzie się w większości kuchni. Słodycz daktyli naturalnie równoważy kwasowość pomidorów, tworząc aromatyczny, lekko gęsty sos, który doskonale otula mięso i powoduje, że każdy kęs smakuje jak z dobrej restauracji.
Wyłóż na talerzSchab w passacie idealny na obiad

Schab w tej wersji świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, ryżem lub frytkami, jak i z lekką sałatką. Jeśli schab kojarzy ci się tylko z panierką lub suchym pieczeniem to ten przepis może zmienić twoje zdanie. Szczególnie że przygotowanie go nie wymaga wiele więcej czasu niż podsmażenia mięsa i wrzucenia kilku składników do garnka. Jak zrobić schab w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis na schab w sosie daktylowym!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Przepis na schab w sosie daktylowym

Składniki:

  • 1 średni plaster schabu wieprzowego (150 g),
  • 2-3 daktyle (30 g),
  • około 1/3 pora (50 g),
  • 1/2 szkl. passaty (100 g),
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Schab w sosie daktylowym przepis
Podsmaż pora i mięso

Krok 1. Pora umyj, obierz z wierzchniej warstwy i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć pora i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj mięso.

Schab w sosie daktylowym przepis
Przewróć mięso na drugą stronę

Krok 2. Smaż przez kilka minut z każdej strony. 

Schab w sosie daktylowym przepis
Dodaj passatę i daktyle, a pod koniec duszenia dopraw

Krok 3. Gdy mięso straci surowy kolor, dodaj passatę pomidorową i drobno pokrojone daktyle. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-20 minut. Co chwilę mieszaj i przekładaj mięso na drugą stronę. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.

Schab w sosie daktylowym przepis
Wyłóż na talerz

Krok 4. Wyłóż na talerz.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Jadłam ją na wigilii u cioci ze Śląska. Barszcz i grzybowa nie mają szans przy tej kremowej zupie
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Dziurka w kluskach śląskich ma ważniejszą funkcję niż myślisz. To nie jest tylko ozdoba
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Ten schab piekę tylko 10 minut. Ma chrupiącą skórkę, a do tego soczysty delikatny środek
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Gdy mam ochotę na chrupiącą przekąskę, przygotowuję te kuleczki. Na andrzejki jak znalazł
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tak zrobisz idealny omlet. Urośnie i będzie puszysty
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Tyle jajek należy dodać do masy na mielone. Będą mieć idealną konsystencję, nie rozpadną się i nie popękają
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Robię szybki farsz z szynki i nadziewam ptysie. Kanapki i sałatki idą w odstawkę
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Hitowa nowość na jarmarkach bożonarodzeniowych. Kolejki ustawiają się, aby spróbować
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀