Dodaj ten składnik do schabu. Domownicy będą błagać o dokładkę
Schab w tej wersji świetnie smakuje zarówno z ziemniakami, ryżem lub frytkami, jak i z lekką sałatką. Jeśli schab kojarzy ci się tylko z panierką lub suchym pieczeniem to ten przepis może zmienić twoje zdanie. Szczególnie że przygotowanie go nie wymaga wiele więcej czasu niż podsmażenia mięsa i wrzucenia kilku składników do garnka. Jak zrobić schab w sosie pomidorowym? Poznaj prosty przepis na schab w sosie daktylowym!
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Przepis na schab w sosie daktylowym
Składniki:
- 1 średni plaster schabu wieprzowego (150 g),
- 2-3 daktyle (30 g),
- około 1/3 pora (50 g),
- 1/2 szkl. passaty (100 g),
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pora umyj, obierz z wierzchniej warstwy i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć pora i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj mięso.
Krok 2. Smaż przez kilka minut z każdej strony.
Krok 3. Gdy mięso straci surowy kolor, dodaj passatę pomidorową i drobno pokrojone daktyle. Duś pod przykryciem na małym ogniu przez około 10-20 minut. Co chwilę mieszaj i przekładaj mięso na drugą stronę. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Wymieszaj.
Krok 4. Wyłóż na talerz.