Schab po meksykańsku to szybki pomysł na obiad. Dlatego często robię go w poniedziałki
Gdy zwykły schab zaczyna się nudzić, warto wyjść poza znany schemat i spróbować go zrobić w zupełnie inny sposób. Dodatek kilku warzyw może całkowicie zmienić smak i przenieść do innych rejonów świata.
Sos, składający się z charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej warzyw, które często spotykamy w taco czy burrito, doskonale komponuje się także z mięsem schabowym. Lekko ostry i pełen warzyw pomidorowy sos jest banalnie prosty w przygotowaniu, a równocześnie podkręca smak obiadu i nadaje mięsu zupełnie nowy charakter.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę
Schab po meksykańsku
W tym daniu schab podajesz w plastrach, lekko rozbitych tłuczkiem, jak na kotlety, ale nie panierujesz go, a zamiast tego obtaczasz w pełnym warzyw sosie. Warto dodać do niego ananas, który może na pierwszy rzut oka wydawać się kontrowersyjny, ale po spróbowaniu zrozumiesz, że ta słodka nuta idealnie dopełnia się z reszta dania.
Najpierw podsmażasz go na patelni, żeby złapał smak, a potem dusisz razem z warzywami w pomidorowym sosie. Duża ilość warzyw sprawia, że danie jest zdrowsze i pozwala na poszalenie z dodatkami – możesz dorzucić podsmażone pieczarki, suszone pomidory albo kolendrę. To też świetna okazja, by podać warzywa w mniej oczywistej formie – nie jako surówkę obok mięsa, ale jako pełnoprawną część dania, która gra tu główną rolę razem z sosem.
Przepis na schab po meksykańsku
Składniki:
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 5 plastrów schabu bez kości,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 puszka ananasa,
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- pół puszki kukurydzy,
- 1 papryka,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 150 g mrożonej fasolki szparagowej,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- przyprawa meksykańska do mięsa,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta słodkiej papryki,
- szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
- szczypta soli,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Rozbij plastry schabu tłuczkiem i oprósz przyprawą meksykańską.
- Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju z obu stron, a następnie przełóż je do dużego garnka.
- Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, podsmaż i dodaj do mięsa.
- Zalej wszystko bulionem warzywnym, dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem przez 30–40 minut na małym ogniu, aż schab będzie miękki.
- W międzyczasie paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski.
- Ananasa odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Fasolę czerwoną i kukurydzę odsącz z zalewy.
- Mrożoną fasolkę szparagową zalej wrzątkiem i gotuj przez około 5 minut, następnie odcedź.
- Wszystkie przygotowane warzywa dodaj do garnka razem z koncentratem pomidorowym.
- Całość dopraw szczyptą soli, pieprzu i słodkiej papryki.
- Gotuj jeszcze około 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą, a warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
- Jedz z ulubionymi dodatkami, na przykład upieczonymi ziemniakami.