Schab po meksykańsku to szybki pomysł na obiad. Dlatego często robię go w poniedziałki

Gdy zwykły schab zaczyna się nudzić, warto wyjść poza znany schemat i spróbować go zrobić w zupełnie inny sposób. Dodatek kilku warzyw może całkowicie zmienić smak i przenieść do innych rejonów świata.

Mięso z meksykańskim sosemMięso z meksykańskim sosem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Sos, składający się z charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej warzyw, które często spotykamy w taco czy burrito, doskonale komponuje się także z mięsem schabowym. Lekko ostry i pełen warzyw pomidorowy sos jest banalnie prosty w przygotowaniu, a równocześnie podkręca smak obiadu i nadaje mięsu zupełnie nowy charakter.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Schab po meksykańsku

W tym daniu schab podajesz w plastrach, lekko rozbitych tłuczkiem, jak na kotlety, ale nie panierujesz go, a zamiast tego obtaczasz w pełnym warzyw sosie. Warto dodać do niego ananas, który może na pierwszy rzut oka wydawać się kontrowersyjny, ale po spróbowaniu zrozumiesz, że ta słodka nuta idealnie dopełnia się z reszta dania.

Najpierw podsmażasz go na patelni, żeby złapał smak, a potem dusisz razem z warzywami w pomidorowym sosie. Duża ilość warzyw sprawia, że danie jest zdrowsze i pozwala na poszalenie z dodatkami – możesz dorzucić podsmażone pieczarki, suszone pomidory albo kolendrę. To też świetna okazja, by podać warzywa w mniej oczywistej formie – nie jako surówkę obok mięsa, ale jako pełnoprawną część dania, która gra tu główną rolę razem z sosem.

Przepis na schab po meksykańsku

Składniki:

  • 1,5 l bulionu warzywnego,
  • 5 plastrów schabu bez kości,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka ananasa,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • pół puszki kukurydzy,
  • 1 papryka,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 150 g mrożonej fasolki szparagowej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawa meksykańska do mięsa,
  • szczypta ostrej papryki,
  • szczypta słodkiej papryki,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Rozbij plastry schabu tłuczkiem i oprósz przyprawą meksykańską.
  2. Obsmaż mięso na rozgrzanym oleju z obu stron, a następnie przełóż je do dużego garnka.
  3. Cebulę pokrój w piórka, czosnek drobno posiekaj, podsmaż i dodaj do mięsa.
  4. Zalej wszystko bulionem warzywnym, dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem przez 30–40 minut na małym ogniu, aż schab będzie miękki.
  5. W międzyczasie paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w paski.
  6. Ananasa odsącz i pokrój na mniejsze kawałki.
  7. Fasolę czerwoną i kukurydzę odsącz z zalewy.
  8. Mrożoną fasolkę szparagową zalej wrzątkiem i gotuj przez około 5 minut, następnie odcedź.
  9. Wszystkie przygotowane warzywa dodaj do garnka razem z koncentratem pomidorowym.
  10. Całość dopraw szczyptą soli, pieprzu i słodkiej papryki.
  11. Gotuj jeszcze około 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą, a warzywa będą miękkie, ale nie rozgotowane.
  12. Jedz z ulubionymi dodatkami, na przykład upieczonymi ziemniakami.
Wybrane dla Ciebie
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ścieram zamiast marchewki i mieszam jogurtem. Numer 1 wśród jesiennych surówek
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Ulubiona zupa Francuzów. Latem serwują na zimno, jesienią podgrzewają i posypują serem
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Na kolację serwuję hiszpańskie ziemniaczki. Najlepszy jest sos
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Mrozić surowe czy ugotowane pierogi na święta? Mało kto robi to dobrze
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Prawie nie ma ości, a w smaku przypomina dorsza. Polacy nawet nie kojarzą nazwy
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Zalej wrzątkiem i wypij. Brzuch nie będzie już dłużej jak nadmuchany balon
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Te naleśniki zrobisz z trzech składników. Nie ma w nich ani grama mąki i cukru, a smakują jak najlepszy deser
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Zawijam w roladkę i zapiekam. Dział z wędlinami omijam z daleka
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Polskie sery podbijają Szwajcarię. Ekspert zdradził mi, gdzie można je kupić
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Ta zupa to postrach pierwszej randki. Zimą wspiera odporność i rozgrzewa
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Polacy piją na potęgę, a Bosacka załamuje ręce. Najgorszy rodzaj kawy
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki
Plenerowy hit na mroźne dni. Po porcję tej zupy ustawiają się długie kolejki