Ekspresowa quesadilla. To najlepszy wybór, gdy masz ochotę na coś konkretnego
W tym przepisie wykorzystuję mieloną wieprzowinę, która oprócz intensywnego smaku dostarcza pełnowartościowe białko, witaminy z grupy B i sporą ilość żelaza. Dobrze wysmażone mięso z dodatkiem sera zamknięte między tortillami, nabiera niesamowity smak i przyjemną konsystencję.
Ser żółty to nie tylko smak i kremowa konsystencja, ale także wartościowe źródło białka, wapnia i fosforu. W połączeniu z mięsem tworzy pełnowartościowy posiłek, który nasyci, doda energii i po prostu świetnie smakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast gotować, upiekłam i włożyłam do burgera. Każdy się zajadał
Przepis na quesadillę z wieprzowiną i serem
Quesadillę możesz podać z lekką salsą, jogurtem naturalnym lub zjeść samą. Zawsze wypada doskonale.
Składniki:
- 1 placek tortilli (62 g),
- 1/4 opakowania mięsa mielonego wieprzowego (100 g),
- 1 kawałek lub 2 plastry sera żółtego (30 g).
Sposób przygotowania:
Krok 1. Rozgrzej suchą patelnię. Po chwili wrzuć mięso i smaż do prawidłowej obróbki termicznej, czyli przez około 7-10 minut. Co chwilę mieszaj i rozdrabniaj mięso.
Krok 2. Placek tortilli przekrój na pół. Gdy mięso będzie gotowe, rozgrzej suchą patelnię na umiarkowanym ogniu. Placek tortilli włóż na rozgrzaną patelnię. Równomiernie rozłóż na nim podsmażone mięso i ser.
Krok 3. Przykryj drugim plackiem i dociśnij. Smaż do zarumienienia placka i rozpuszczenia sera, czyli przez około 2-3 minuty na stronę. Pilnuj, aby zbyt mocno nie przypalić placka.
Krok 4. Wyłóż na deskę i przekrój na pół. Przełóż na talerz.