Gdy mam dość jajecznicy, robię taką szakszukę. Każdy chwali

Szakszuka ze szpinakiem i fetą to odświeżona wersja klasycznego dania, która łączy aromaty kuchni śródziemnomorskiej z delikatnością zielonych liści i kremową konsystencją sera. To połączenie prostoty i intensywnego smaku, które sprawdza się o każdej porze dnia, czyli od leniwego śniadania po szybką, rozgrzewającą kolację. Pomidory, czosnek i masło klarowane tworzą aromatyczną bazę, a jajka w niej zatopione nadają potrawie lekkość i sytość.
Szakszuka ze szpinakiem i fetą w sam raz na rozpoczęcie dniaSzakszuka ze szpinakiem i fetą w sam raz na rozpoczęcie dnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szpinak wnosi do potrawy świeżość i intensywny kolor, a jego liście są źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz witamin A i K, czyli składników które wzmacniają odporność oraz wspierają procesy regeneracyjne. Jego subtelny smak dobrze łączy się z lekko kwaśnymi pomidorami i wyrazistą fetą. Ta z kolei wprowadza słony akcent oraz porcję białka i wapnia, które pomagają utrzymać prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego.

Całość jest nie tylko pożywna, lecz także wyjątkowo aromatyczna. Wystarczy kilka składników i kilka minut, by na patelni powstało danie, które kojarzy się z zapachem greckich tawern i spokojem letniego poranka.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Przepis na szakszukę ze szpinakiem i fetą

Szakszuka ze szpinakiem i fetą to dowód, że zdrowe jedzenie może być proste, efektowne i pełne smaku.

Składniki:

  • 3 jajka (150 g),
  • 1/2 puszki pomidorów (200 g),
  • 2 garści szpinaku (50 g),
  • 1 plaster sera feta (20 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Szakszuka ze szpinakiem i fetą przepis
Podsmaż szpinak i czosnek

Krok 1. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć szpinak i obrany oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Szakszuka ze szpinakiem i fetą przepis
Dodaj pomidory i przyprawy

Krok 2. Gdy szpinak zmięknie, dodaj pomidory (razem z sokiem). Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Istotne jest, aby uzyskać dosyć gęsty sos.

Szakszuka ze szpinakiem i fetą przepis
Wbij jajka

Krok 3. Na patelni zrób tyle wgłębień, ile wykorzystasz w tym przepisie jajek. Wbij jajka w przygotowane wgłębienia. Białka delikatnie rozmieszaj z pomidorami. Duś na małym ogniu przez około 5-10 minut. Pomidory powinny cały czas delikatnie bulgotać. Jeśli chcesz, aby żółtko było bardziej ścięte – przykryj szakszukę przykrywką.

Szakszuka ze szpinakiem i fetą przepis
Przed zjedzeniem rozłóż na górze ser

Krok 4. Gotową szakszukę zdejmij z ognia i przed zjedzeniem odstaw na kilka minut. W razie potrzeby ponownie dopraw szczyptą soli i pieprzu. Na górze rozłóż rozdrobniony ręką ser feta.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Zdrowsza od wieprzowiny i wołowiny. Ma dużo kolagenu i żelaza, a ja robię z niej pyszny gulasz
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯