Gdy mam dość jajecznicy, robię taką szakszukę. Każdy chwali

Szakszuka ze szpinakiem i fetą to odświeżona wersja klasycznego dania, która łączy aromaty kuchni śródziemnomorskiej z delikatnością zielonych liści i kremową konsystencją sera. To połączenie prostoty i intensywnego smaku, które sprawdza się o każdej porze dnia, czyli od leniwego śniadania po szybką, rozgrzewającą kolację. Pomidory, czosnek i masło klarowane tworzą aromatyczną bazę, a jajka w niej zatopione nadają potrawie lekkość i sytość.
Szakszuka ze szpinakiem i fetą w sam raz na rozpoczęcie dniaSzakszuka ze szpinakiem i fetą w sam raz na rozpoczęcie dnia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Szpinak wnosi do potrawy świeżość i intensywny kolor, a jego liście są źródłem żelaza, kwasu foliowego oraz witamin A i K, czyli składników które wzmacniają odporność oraz wspierają procesy regeneracyjne. Jego subtelny smak dobrze łączy się z lekko kwaśnymi pomidorami i wyrazistą fetą. Ta z kolei wprowadza słony akcent oraz porcję białka i wapnia, które pomagają utrzymać prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego.

Całość jest nie tylko pożywna, lecz także wyjątkowo aromatyczna. Wystarczy kilka składników i kilka minut, by na patelni powstało danie, które kojarzy się z zapachem greckich tawern i spokojem letniego poranka.

Jajecznica z chrupiącymi kurkami. Klasyczne śniadanie w zupełnie nowym wydaniu

Przepis na szakszukę ze szpinakiem i fetą

Szakszuka ze szpinakiem i fetą to dowód, że zdrowe jedzenie może być proste, efektowne i pełne smaku.

Składniki:

  • 3 jajka (150 g),
  • 1/2 puszki pomidorów (200 g),
  • 2 garści szpinaku (50 g),
  • 1 plaster sera feta (20 g),
  • 1 ząbek czosnku (5 g),
  • 1 łyżeczka masła klarowanego (5 g),
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Szakszuka ze szpinakiem i fetą przepis
Podsmaż szpinak i czosnek

Krok 1. Na patelni rozgrzej masło. Po chwili wrzuć szpinak i obrany oraz przeciśnięty przez praskę lub drobno pokrojony czosnek. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Szakszuka ze szpinakiem i fetą przepis
Dodaj pomidory i przyprawy

Krok 2. Gdy szpinak zmięknie, dodaj pomidory (razem z sokiem). Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Smaż przez kilka minut na małym ogniu, często mieszając. Istotne jest, aby uzyskać dosyć gęsty sos.

Szakszuka ze szpinakiem i fetą przepis
Wbij jajka

Krok 3. Na patelni zrób tyle wgłębień, ile wykorzystasz w tym przepisie jajek. Wbij jajka w przygotowane wgłębienia. Białka delikatnie rozmieszaj z pomidorami. Duś na małym ogniu przez około 5-10 minut. Pomidory powinny cały czas delikatnie bulgotać. Jeśli chcesz, aby żółtko było bardziej ścięte – przykryj szakszukę przykrywką.

Szakszuka ze szpinakiem i fetą przepis
Przed zjedzeniem rozłóż na górze ser

Krok 4. Gotową szakszukę zdejmij z ognia i przed zjedzeniem odstaw na kilka minut. W razie potrzeby ponownie dopraw szczyptą soli i pieprzu. Na górze rozłóż rozdrobniony ręką ser feta.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
W Chinach się nim zachwycają. Mało kto wie, że ten nietypowy grzyb rośnie też w Polsce
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Co roku robię to ciasto na Wszystkich Świętych. Nazwa idealnie pasuje do tego dnia
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Tak przygotowane mięsko rozpada się pod widelcem. Mięciutkie i delikatne
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Na Wszystkich Świętych robię moje popisowe flaczki. Przy tym przepisie nikt nie kręci nosem
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Wrzucam do słoika z orzechami włoskimi. Dzięki temu nie pleśnieją i zachowują trwałość na dłużej
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Gęsta, rozgrzewająca i aromatyczna. Taka zupa starczy za cały obiad
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Już nie borówki, nie truskawki. Jesienią robię pierogi z innymi owocami i serkiem
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Robert Makłowicz tak podkręca smak pomidorówki. Dla wielu gospodyń to nie do pomyślenia
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Dasz się zaprosić do wspólnego stołu? Ikea ma na to praktyczny sposób
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
Po niedzieli robię zawsze sałatkę rosołową. Przy niej nawet gyros może się schować
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
W jakiej temperaturze piec pałki z kurczaka? Wtedy wyjdą soczyste, ale nie będą surowe
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba
Gotuję jajka i robię fińskie masło. To proste i pyszne smarowidło do chleba