Jeśli jeść naleśniki, to tylko takie. Solidna dawka energii i smaku

Jeśli szukasz naleśników, które nie tylko smakują jak z najlepszej cukierni, ale też dodają energię i poprawiają nastrój, to ten przepis będzie strzałem w dziesiątkę. Naleśniki z serkiem wiejskim, bananem i masłem orzechowym to połączenie delikatnych smaków i solidnej porcji wartości odżywczych w jednym. Świetnie sprawdzają się zarówno na śniadanie, jak i na deser po aktywnym dniu.

NaleśnikiFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VORONOVA_MARYNA

Serek wiejski wnosi do tego dania lekkość i świeżość oraz dostarcza solidną porcję białka. Dzięki temu posiłek nie tylko syci na długo, ale też wspiera regenerację mięśni i dba o mocne kości. Banan to naturalna słodycz, witaminy i potas, który dba o serce i prawidłowe funkcjonowanie mięśni, Dodatkowo poprawia nastrój dzięki obecności tryptofanu.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Masło orzechowe nadaje całości smak i kremową konsystencję. Dostarcza zdrowe tłuszcze, witaminę E i magnez, czyli składniki, które wspierają układ nerwowy i odporność. Całość jest prosta w przygotowaniu i można ją łatwo urozmaicić, wystarczy np. dodać świeże owoce, posypać kakao lub skropić odrobiną miodu.

To idealna propozycja dla tych, którzy chcą zjeść coś pysznego i jednocześnie pełnowartościowego, bez zbędnego spędzania czasu w kuchni.Jak zrobić naleśniki z bananem i masłem orzechowym? Poznaj prosty przepis na naleśniki z serkiem wiejskim i masłem orzechowym!

Przepis na naleśniki z serkiem wiejskim, bananem i masłem orzechowym

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego,
  • 1 banan,
  • 1 łyżka masła orzechowego.


Naleśniki (przepis na naleśniki):

  • 4 łyżki mąki pszennej lub ryżowej,
  • 1 jajko kurze,
  • 1,5 szklanki mleka 0,5 proc.,
  • 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju do smażenia,
  • woda.
Naleśniki z serkiem wiejskim, bananem i masłem orzechowym przepis
Rozłóż składniki równomiernie na naleśnikach, a potem delikatnie je zwiń

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mąkę, jajko, mleko, wodę, olej i sól na gładkie ciasto i odstaw na 10-20 min.
  2. Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej, lekko natłuszczonej patelni, aż będą rumiane z obu stron. Banana umyj, obierz i pokrój w plasterki.
  3. Na naleśnikach równomiernie rozkładaj serek wiejski, banana i masło orzechowe (składniki podziel na tyle części, ile jest naleśników).
  4. Naleśniki składaj na pół i znowu na pół lub zwijaj w rulony. Zjedz na ciepło lub na zimno. 
Naleśniki z serkiem wiejskim, bananem i masłem orzechowym przepis
Przełóż na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Większość wrzuca do sosu albo marynuje. Niewielu wie, że bez obaw można je jeść na surowo
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Kotlety mielone robię po duńsku. Są bardziej soczyste i bez bułki tartej
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Spróbowałam w Bułgarii i przepadłam po pierwszym kęsie. Bajeczny deser na jesień
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Mężczyźni powinni jeść na kilogramy. Ten przysmak poprawia potencję
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie