Myślałam, że to będzie nudna zupa. Okazała się jedną z najlepszych, jakie zrobiłam

Zupa z kurczaka i cukinii to przykład potrawy, która zaskakuje swoją prostotą i smakiem. Na pierwszy rzut oka wydaje się zwyczajna, ale gdy tylko jej spróbujesz, okazuje się lekka i niezwykle aromatyczna. Idealna zarówno na szybki obiad w tygodniu, jak i na rozgrzewająco-sycący posiłek w chłodniejszy weekend.
Zupa cukiniowa z kurczakiem jest lekka i pożywnaZupa cukiniowa z kurczakiem jest lekka i pożywna
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Jacek Chabraszewski

Delikatna pierś z kurczaka dostarcza solidną porcję białka, które wspiera regenerację mięśni i zapewnia długotrwałe uczucie sytości. Cukinia, z jej łagodnym smakiem i kremową konsystencją po ugotowaniu, dodaje lekkość i wartości odżywcze. Przede wszystkim zawiera witaminę A i C oraz potas, czyli składniki, które korzystnie wpływają na odporność, serce i skórę. Cebula natomiast wzbogaca smak i ma naturalne właściwości przeciwzapalne.

Dzięki prostym przyprawom i odrobinie świeżych ziół zupa ta ma wyrazisty aromat, a przy tym pozostaje daniem lekkim i niskokalorycznym. Podana z chrupiącą bagietką lub grzankami staje się pełnowartościowym, szybkim w przygotowaniu posiłkiem, który zadowoli całą rodzinę.

Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!

Przepis na zupę z kurczaka i cukinii

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka (200 g),
  • 1 mała cukinia (250 g),
  • 1 mała cebula (50 g),
  • 1 łyżeczka oleju (5 g),
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano,
  • kurkuma,
  • curry,
  • lubczyk,
  • woda.

Sposób przygotowania:

Zupa z kurczaka i cukinii przepis
Pokrój cukinię

Krok 1. Cukinię umyj i pokrój w półplastry. 

Zupa z kurczaka i cukinii przepis
Pokrój mięso

Krok 2. Mięso oczyść i drobno pokrój.

Zupa z kurczaka i cukinii przepis
Podsmaż cebulę z liściem laurowym i kulkami ziela angielskiego

Krok 3. Cebulę obierz i drobno pokrój. W rondelku rozgrzej olej. Po chwili wrzuć cebulę, liść laurowy i 2 kulki ziela angielskiego. Podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. 

Zupa z kurczaka i cukinii przepis
Dodaj cukinię, mięso i przyprawy, a następnie zalej wodą i zagotuj

Krok 4. Następnie dodaj cukinię i mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem, oregano, kurkumą, curry i lubczykiem (sugerowane po około 1/3-1/2 łyżeczki każdej z przypraw). Zalej wodą, a ilość dostosuj do własnych preferencji (minimalna ilość wody to taka, która przykryje wszystkie składniki). Wymieszaj. Zagotuj i zmniejsz ogień.

Zupa z kurczaka i cukinii przepis
Nałóż do miseczki

Krok 5. Gotuj pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 15 minut. Po tym czasie wyłóż na talerz.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
Zamiast do kurczaka, dodaję do wątróbki. Nielubiana część smakuje jak kebab
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
W Neapolu się zajadają. Proste ciastka skrywają pyszny farsz
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Jeśli zauważysz w lesie, szybko zapełnisz koszyk. Są smaczne, tylko trzeba je odpowiednio przygotować
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Dorzucam dwa składniki. Już podczas smażenia czuć piękny zapach
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Greckie ciasto lepsze niż babka. Tak wilgotne, że lepiej mieć serwetkę
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Do kanapek używam grzybowego smarowidła. To moje odkrycie jesieni
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Zbieram niedoceniane grzyby i smażę. Na przekąskę lepsze niż chipsy
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Wielu lubi rozsmarowywać pasztet na chlebie. Ja wolę domową pastę, która ładnie pachnie
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Już nie używam zwykłego mleka do placków. Te smakują lepiej nawet od racuchów
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Układam na naleśnikach i zwijam. Ekspresowy farsz
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa