Najlepszy przepis na amerykańskie pancakes. Wychodzą miękkie, lekkie i pyszne za każdym razem
Ich największą zaletą jest uniwersalność, ponieważ można je podawać na wiele sposobów. Z miodem, owocami, masłem orzechowym, jogurtem naturalnym albo syropem klonowym. Każda wersja smakuje inaczej i pozwala dopasować danie do swoich potrzeb i nastroju. W tej lekkiej wersji pancakes bazują na prostych składnikach, które pozytywnie wpływają na organizm i wspierają zdrowe odżywianie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Omijanie śniadania to błąd? Ekspert wyjaśnia, w jakich sytuacjach to niezdrowy mit
Mąka pszenna to źródło węglowodanów, które dostarczają energię potrzebną na dobry początek dnia. Zawiera także niewielkie ilości witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Jajka wzbogacają placuszki w wysokiej jakości białko i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach: A, D, E i K, które wpływają korzystnie na kondycję skóry, układ odpornościowy i wzrok. Dodatkowo obecność luteiny i zeaksantyny wspiera oczy.
Zamiast cukru wykorzystałam erytrytol, naturalny słodzik o niemal zerowej kaloryczności. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi i jest bezpieczny dla osób z insulinoopornością i cukrzycą. Dzięki temu pancakes stają się zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych wypieków, nie tracąc nic ze swojej przyjemnej słodyczy i miękkości.
Przepis na amerykańskie placki pancakes
To przepis na pancakes, który łatwo zapamiętać, szybko przygotować i jeszcze szybciej pokochać. Idealny dla tych, którzy szukają zdrowszych opcji bez rezygnowania z przyjemności jedzenia.
Składniki (ok. 5 sztuk):
- 7 łyżek mąki pszennej (70 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 3 łyżki mleka 2 proc. (30 g),
- 1 łyżeczka masła klarowanego (4 g),
- 3 łyżki erytrytolu lub innego słodzika bez kalorii (30 g),
- 1/2 łyżeczki sody (2 g),
- sól.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Jajko wbij do wysokiego naczynia, np. pojemnika do blendera i delikatnie je ubij za pomocą miksera lub trzepaczki kuchennej.
Krok 2. Dodaj mleko i ponownie wymieszaj. Następnie stopniowo dodawaj suche składniki: mąkę, sodę, słodzik i szczyptę soli. Cały czas mieszaj, aż do połączenia składników i uzyskania masy o jednolitej, ale dosyć gęstej konsystencji. Ciasto odstaw na chwilę, aby zgęstniało.
Krok 3. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na umiarkowanym ogniu. Rozpuszczaj i rozprowadzaj po całej powierzchni patelni niewielkie ilości masła, aby wysmażyć po kilka placków (1 duża łyżka masy na 1 placek). Smaż placki do uzyskania delikatnie złotego koloru, czyli po około 2-3 minuty na stronę. Odwracaj na drugą stronę dopiero w momencie, gdy ciasto stężeje i na powierzchni placka pojawią się pęcherzyki.
Krok 4. Gotowe placki przekładaj na talerz. Zjedz od razu po przygotowaniu.