Te placki babcia piekła mi na okrągło. Ich smak jest nie do podrobienia
Placki na sodzie to smak mojego dzieciństwa. Jedna babcia piekła je na płycie kuchni opalanej drewnem, a druga na patelni. Smakowały wybornie. Takie placki są też łatwe w przyrządzeniu. Można je jeść na słodko, np. posmarowane dżemem lub z dodatkiem czosnkowego masła.
W niektórych zakątkach kraju nazywa się je proziakami. To dlatego, że m.in. w gwarze podkarpackiej soda oczyszczona (główny składnik tych placków) nazywana jest prozą. Poza tym są przygotowywane z kilku "prozaicznych" składników. Można też spotkać inne nazwy – sodaki, sodziaki, szewcoki lub fajerczaki (to z uwagi, że były kiedyś pieczone na kuchennych fajerkach).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gofry, w których przemycisz moc witamin. Bez tłuszczu i zbędnej chemii
Jak zrobić placki na sodzie?
Placki na sodzie były często ostatnią deską ratunku, kiedy w domu zabrakło chleba, a domownicy nie mogli doczekać się kolacji. Proziaki są nie tylko łatwe w przygotowaniu, ale dzięki sodzie można je też szybko upiec. Pierwsze wersje tych placków ograniczały się jedynie do trzech składników, które najczęściej były dostępne w kuchni – wody, mąki i sody. Poniżej podaję nieco wzbogacony przepis.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 1 szklanka kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka (nie zimnego, lecz o temperaturze pokojowej),
- 1 średnie jajko,
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,
- pół płaskiej łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce przesiej mąkę z dodatkiem sody i soli (sodę można wcześniej rozrobić w niewielkiej ilości ciepłej wody).
- Wbij jajko i dodaj kefir, zsiadłe mleko lub maślankę. Dodaj cukier.
- Wyrabiaj ciasto, aż dokładnie połączą się wszystkie składniki. Nie denerwuj się, że jest klejące. Takie mam być.
- Ciasto rozwałkuj na blacie i wykrawaj z nich krążki jak przy pierogach. Bardziej doświadczeni w kuchni mogą to robić ręcznie. Placki być może nie będą idealnie kształtne, ale nie zmieni to ich smaku.
- Wykrojone placki pozostaw jeszcze na kwadrans przykryte ściereczkę.
- Potem smaż je na średnio rozgrzanej patelni. Żadnego tłuszczu! Każdy placek kilkakrotnie przewracaj na drugą stronę, żeby za bardzo go nie przypiec.
Wskazówki, dzięki którym placki na sodzie wyjdą idealne
- Jeśli chcesz podać placki ze słodkim dodatkiem, to daj do ciasta mniej soli.
- Jeśli nie masz jajek, nie ma tragedii. Do ciasta trzeba wtedy dodać łyżkę więcej kefiru, zsiadłego mleka lub maślanki.
- Placki możesz też upiec w piekarniku w temperaturze 190-200 stopni Celsjusza, wystarczy ok. 20 minut.
- Wierzch możesz smarować masłem, np. czosnkowym; można je również maczać w ulubionej oliwie. Na słodko sprawdzi się dżem, śmietana z cukrem czy miód.
- Jeżeli nie masz porządnej patelni, do której nic nie przywiera, to trudno – użyj nieco tłuszczu do smażenia, prosząc babcię o wybaczenie; ona nigdy na tłuszczu nie smażyła.
- Każdy placek można przekroić wzdłuż i jeść z ulubionym dodatkiem – tak jak bułkę.
- Pyszne proziaki przygotujesz także z dodatkiem naturalnego jogurtu.
- Banalne z pozoru placki podasz jako danie wykwintne. Jak to zrobić? Jeszcze ciepłe placuszki posmaruj np. serkiem kremowym. Na to połóż plastry wędzonego łososia, dodaj kilka kaparów, a całość skrop oliwą z oliwek i posyp pieprzem cytrynowym. Zamiast łososia można użyć kawioru. To już będzie wersja na "bogato".