Zamiast lepić pierogi, robię coś lepszego. Smakują jak ruskie, a przepis jest szybki i prosty

Przyznam szczerze, choć smak pierogów ruskich jest dla mnie jednym z absolutnych hitów polskiej kuchni, to wizja żmudnego lepienia ciasta i formowania każdego pierożka z osobna potrafi skutecznie ostudzić mój zapał. Godziny spędzone nad blatem, walka z ciastem i farszem… nie ukrywam, często wybierałem prostsze rozwiązania. Aż do momentu, gdy odkryłem genialną alternatywę, która smakuje niemal identycznie jak moje ukochane pierogi ruskie, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Kluski ruskie są lepsze odpierogówKluski ruskie są lepsze odpierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski
SKOMENTUJ

Od kiedy pamiętam, pierogi ruskie były obowiązkową pozycją na stole w moim domu. Jednak z biegiem lat coraz mniej miałem cierpliwości do ich czasochłonnego lepienia. W tygodniu, gdy czas goni, a głód daje się we znaki po pracy, nie mam siły ani ochoty na zabawę z ciastem i wykrawaniem kółeczek. Na szczęście odkryłem sposób, który pozwala cieszyć się tym samym smakiem, ale bez męki. Kluski ruskie – bo o nich mowa – podbiły moje serce i żołądek. Robi się je szybko, smakują jak najlepsze pierogi ruskie i można je przygotować nawet w 30 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Pierogi ruskie bez lepienia? Kluski ruskie są idealnym rozwiązaniem

Pomysł na kluski ruskie przyszedł do mnie przypadkiem – ot, miałem w lodówce ziemniaki z obiadu i kawałek twarogu, który trzeba było zużyć. Dodałem cebulkę, przyprawy i trochę mąki, uformowałem kulki, wrzuciłem do wrzątku. Efekt? Smak niemal identyczny jak w pierogach ruskich. Ta sama aksamitność farszu, ta sama delikatność, a do tego złocista cebulka i nuta pieprzu, która wszystko podkreśla.

Zamiast męczyć się z wałkowaniem i zaklejaniem, wystarczy jedna miska, widelec i garnek. Kluski ruskie sprawdzają się świetnie jako obiad w tygodniu, ale też jako szybka kolacja, gdy potrzebuję czegoś sycącego i pysznego.

Kluski ruskie – przepis szybki, prosty i niezawodny

Oto jak przygotowuję moje kluski ruskie, które smakują jak pierogi ruskie, ale robię je bez zbędnego wysiłku:

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (najlepiej typ C)
  • 250 g tłustego twarogu w kostce (nie śmietankowego!)
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3–4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • sól i pieprz do smaku

Jak to robię krok po kroku:

  • Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie i studzę. Gdy są chłodne, dokładnie je tłukę – mogą być też przepuszczone przez praskę.
  • Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle, aż się zarumieni. Dodaję ją do ziemniaków.
  • Twaróg rozgniatam widelcem i mieszam z masą ziemniaczaną. Dorzucam jajko, mąkę ziemniaczaną i partiami pszenną – tyle, by ciasto było zwarte, ale miękkie i nieklejące.
  • Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczam.
  • Gotuję je w osolonej wodzie – kiedy wypłyną, daję im jeszcze 2–3 minuty i wyławiam.

Podaję je polane roztopionym masłem i podsmażoną cebulką. Czasem dodaję skwarki albo śmietanę – zależy od nastroju. Ale już same, bez dodatków, są absolutnie przepyszne.

Smak pierogów ruskich w nowej formie. Kluski ruskie to hit mojego menu

Zamiast sięgać po gotowce ze sklepu czy spędzać godziny w kuchni na lepieniu pierogów, wybieram ten prosty patent. Kluski ruskie weszły na stałe do mojego domowego menu. Smakują jak pierogi ruskie, ale robię je w trzy razy krótszym czasie. Co więcej, ten przepis łatwo modyfikować – można dodać szczypiorek, podsmażony boczek albo użyć resztek z obiadu. To danie zero waste, pełne smaku i domowego ciepła.

Jeśli więc – tak jak ja – kochasz smak ruskich, ale nie masz cierpliwości do ich lepienia, spróbuj tej wersji. Gwarantuję, że nie będziesz żałował.

Wybrane dla Ciebie

Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Dodaję do truskawek i robię szybki dżem. Działa na jelita jak najlepszy balsam
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje
Ciocia z Kielc robi parzybrodę. Na dokładkę chętnych nie brakuje