Zamiast lepić pierogi, robię coś lepszego. Smakują jak ruskie, a przepis jest szybki i prosty

Przyznam szczerze, choć smak pierogów ruskich jest dla mnie jednym z absolutnych hitów polskiej kuchni, to wizja żmudnego lepienia ciasta i formowania każdego pierożka z osobna potrafi skutecznie ostudzić mój zapał. Godziny spędzone nad blatem, walka z ciastem i farszem… nie ukrywam, często wybierałem prostsze rozwiązania. Aż do momentu, gdy odkryłem genialną alternatywę, która smakuje niemal identycznie jak moje ukochane pierogi ruskie, a jej przygotowanie zajmuje dosłownie chwilę.

Kluski ruskie są lepsze odpierogówKluski ruskie są lepsze odpierogów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marcin Michałowski

Od kiedy pamiętam, pierogi ruskie były obowiązkową pozycją na stole w moim domu. Jednak z biegiem lat coraz mniej miałem cierpliwości do ich czasochłonnego lepienia. W tygodniu, gdy czas goni, a głód daje się we znaki po pracy, nie mam siły ani ochoty na zabawę z ciastem i wykrawaniem kółeczek. Na szczęście odkryłem sposób, który pozwala cieszyć się tym samym smakiem, ale bez męki. Kluski ruskie – bo o nich mowa – podbiły moje serce i żołądek. Robi się je szybko, smakują jak najlepsze pierogi ruskie i można je przygotować nawet w 30 minut.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Chrupiący placek ziemniaczany z halloumi – serowe niebo w 20 minut!

Pierogi ruskie bez lepienia? Kluski ruskie są idealnym rozwiązaniem

Pomysł na kluski ruskie przyszedł do mnie przypadkiem – ot, miałem w lodówce ziemniaki z obiadu i kawałek twarogu, który trzeba było zużyć. Dodałem cebulkę, przyprawy i trochę mąki, uformowałem kulki, wrzuciłem do wrzątku. Efekt? Smak niemal identyczny jak w pierogach ruskich. Ta sama aksamitność farszu, ta sama delikatność, a do tego złocista cebulka i nuta pieprzu, która wszystko podkreśla.

Zamiast męczyć się z wałkowaniem i zaklejaniem, wystarczy jedna miska, widelec i garnek. Kluski ruskie sprawdzają się świetnie jako obiad w tygodniu, ale też jako szybka kolacja, gdy potrzebuję czegoś sycącego i pysznego.

Kluski ruskie – przepis szybki, prosty i niezawodny

Oto jak przygotowuję moje kluski ruskie, które smakują jak pierogi ruskie, ale robię je bez zbędnego wysiłku:

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków (najlepiej typ C)
  • 250 g tłustego twarogu w kostce (nie śmietankowego!)
  • 1 nieduża cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3–4 łyżki mąki pszennej (typ 550)
  • sól i pieprz do smaku

Jak to robię krok po kroku:

  • Ziemniaki obieram, gotuję w osolonej wodzie i studzę. Gdy są chłodne, dokładnie je tłukę – mogą być też przepuszczone przez praskę.
  • Cebulę drobno siekam i podsmażam na maśle, aż się zarumieni. Dodaję ją do ziemniaków.
  • Twaróg rozgniatam widelcem i mieszam z masą ziemniaczaną. Dorzucam jajko, mąkę ziemniaczaną i partiami pszenną – tyle, by ciasto było zwarte, ale miękkie i nieklejące.
  • Z ciasta formuję kulki wielkości orzecha włoskiego i lekko je spłaszczam.
  • Gotuję je w osolonej wodzie – kiedy wypłyną, daję im jeszcze 2–3 minuty i wyławiam.

Podaję je polane roztopionym masłem i podsmażoną cebulką. Czasem dodaję skwarki albo śmietanę – zależy od nastroju. Ale już same, bez dodatków, są absolutnie przepyszne.

Smak pierogów ruskich w nowej formie. Kluski ruskie to hit mojego menu

Zamiast sięgać po gotowce ze sklepu czy spędzać godziny w kuchni na lepieniu pierogów, wybieram ten prosty patent. Kluski ruskie weszły na stałe do mojego domowego menu. Smakują jak pierogi ruskie, ale robię je w trzy razy krótszym czasie. Co więcej, ten przepis łatwo modyfikować – można dodać szczypiorek, podsmażony boczek albo użyć resztek z obiadu. To danie zero waste, pełne smaku i domowego ciepła.

Jeśli więc – tak jak ja – kochasz smak ruskich, ale nie masz cierpliwości do ich lepienia, spróbuj tej wersji. Gwarantuję, że nie będziesz żałował.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę