Są smaczniejsze nawet od ruskich. Chrupiące pierożki z wiosennym farszem

Pierogi ruskie są pyszne i mają wielu fanów. Można je przygotowywać przez cały rok. Wiosną warto postawić na to danie w sezonowej odsłonie. Farsz ze szczawiu jest po prostu znakomity.

Takie pierogi to sezonowy smakołyk Takie pierogi to sezonowy smakołyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Fryc
Dorota Gepert

Pierogi gotowane to najbardziej popularne wersja tej potrawy. Jednak nie jest to jedyna możliwość. Doskonałą alternatywą są pierogi pieczone w piekarniku. Warto się nią zainteresować właśnie teraz, bo farsz ze szczawiu pasuje do nich doskonale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Zamiast szpinaku użyj innego warzywa

Przekonałeś się już do pierogów ze szpinakiem? Są coraz bardziej popularne. Kiedy przygotowuje się z tego warzywa nadzienie, często łączy się je z nabiałem. Najczęściej jest to ser feta lub twaróg. W bardzo podobny sposób da się przygotować farsz ze szczawiu, ale będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku.

Wykorzystaj sezon, bo jest krótki

Sezon na świeży szczaw jest bardzo krótki, warto wykorzystać go w pełni. Stosujesz go do zupy? To najbardziej popularne danie z tymi kwaskowatymi listkami. Można je dodawać także do sałatek, sosów, a także przygotować z nich farsz do pierogów. Na pewno warto je jeść w sezonie, bo są bogate w witaminy C, A oraz z grupy B. Zawierają również minerały takie jak magnez, wapń i żelazo. Dzięki tym składnikom wspierają układ odpornościowy, a także poprawiają trawienie. Szczaw jest niskokaloryczny, co sprawia, że jest polecany podczas diet redukcyjnych.

Szczaw zawsze z nabiałem

Szczaw zawiera także kwas szczawiowy, który w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak kamienie nerkowe. Aby zneutralizować działanie tego kwasu, warto łączyć szczaw z produktami bogatymi w wapń, jak jajka, śmietana czy twaróg. W takim połączeniu występuje też w farszu do pierogów. Dodatkowo warto je podawać z kwaśną śmietaną.

Pierogi ze szczawiowym farszem

Składniki:

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 5 płaskich łyżek śmietanki 18 proc..

Na farsz:

  • ok. 200 g szczawiu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g twarogu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50 g fety.
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 1 jajko,
  • czarnuszka lub sezam do posypywania,
  • śmietana (do podania),
  • szczypiorek (do podania).

Sposób przygotowywania:

  1. W misce wymieszaj mąkę drożdże, sól i cukier. Wbij jajko oraz dodaj śmietankę. Wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 40-45 min.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz. Szczaw umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć szczaw oraz posiekany czosnek. Smaż ok. 5 min – do czasu, kiedy szczaw zmięknie i zmniejszy objętość.
  3. Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze szczawiem. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Nie może być za cienkie, żeby ciasto nie popękało, a farsz nie wypłynął.
  5. Za pomocą szklanki wykrój kółka, do każdego nałóż ok. pół łyżeczki farszu i zlep brzegi. Pierożki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Każdy pierożek posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką. Można też użyć sezamu.
  7. Pierogi piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni. Podawaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.

Wybrane dla Ciebie

Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Jesień rozpoczynam tymi burgerami. Na samą myśl ślinka cieknie
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Polskie placki ziemniaczane nie mają szans
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Nie kupuję w sklepie, robię go sam. Jest bardzo smaczny i pełen wartości
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Wlej do wody zanim zaczniesz gotować kukurydzę. Będzie dużo smaczniejsza niż z KFC
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Taki deser możesz jeść codziennie. Jego podstawą jest "złoto Inków"
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Na piątek robię pulpety bez grama mięsa. Trudno o smaczniejszy obiad
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Ania Starmach podaje placki ziemniaczane z takim gulaszem. Mięso jest tak miękkie, że rozpływa się w ustach
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Jarskie kotlety w kilka minut. Moje dziecko się nimi zajada, choć twierdzi, że warzywnych nie znosi
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Naleśniki po łotewsku to moje nowe odkrycie kulinarne. Smakują jak babcine racuchy
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Tyle soli sypię do kiszenia kapusty. Za każdym razem wychodzi idealna
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
Za komuny były hitem stołówek. Teraz możesz zrobić je w zdrowszej, lżejszej wersji
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę
O wiele lepsze od filetów z bułką tartą. Czeskie kotlety mają zaskakującą panierkę