Są smaczniejsze nawet od ruskich. Chrupiące pierożki z wiosennym farszem
Pierogi ruskie są pyszne i mają wielu fanów. Można je przygotowywać przez cały rok. Wiosną warto postawić na to danie w sezonowej odsłonie. Farsz ze szczawiu jest po prostu znakomity.
Pierogi gotowane to najbardziej popularne wersja tej potrawy. Jednak nie jest to jedyna możliwość. Doskonałą alternatywą są pierogi pieczone w piekarniku. Warto się nią zainteresować właśnie teraz, bo farsz ze szczawiu pasuje do nich doskonale.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Moda na kawę czy modna kawa? Testujemy Cold Brew, Cold Sweet Nitro oraz kawę pistacjową
Zamiast szpinaku użyj innego warzywa
Przekonałeś się już do pierogów ze szpinakiem? Są coraz bardziej popularne. Kiedy przygotowuje się z tego warzywa nadzienie, często łączy się je z nabiałem. Najczęściej jest to ser feta lub twaróg. W bardzo podobny sposób da się przygotować farsz ze szczawiu, ale będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku.
Wykorzystaj sezon, bo jest krótki
Sezon na świeży szczaw jest bardzo krótki, warto wykorzystać go w pełni. Stosujesz go do zupy? To najbardziej popularne danie z tymi kwaskowatymi listkami. Można je dodawać także do sałatek, sosów, a także przygotować z nich farsz do pierogów. Na pewno warto je jeść w sezonie, bo są bogate w witaminy C, A oraz z grupy B. Zawierają również minerały takie jak magnez, wapń i żelazo. Dzięki tym składnikom wspierają układ odpornościowy, a także poprawiają trawienie. Szczaw jest niskokaloryczny, co sprawia, że jest polecany podczas diet redukcyjnych.
Szczaw zawsze z nabiałem
Szczaw zawiera także kwas szczawiowy, który w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak kamienie nerkowe. Aby zneutralizować działanie tego kwasu, warto łączyć szczaw z produktami bogatymi w wapń, jak jajka, śmietana czy twaróg. W takim połączeniu występuje też w farszu do pierogów. Dodatkowo warto je podawać z kwaśną śmietaną.
Pierogi ze szczawiowym farszem
Składniki:
Ciasto:
- 375 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 1 płaska łyżeczka cukru,
- 100 g miękkiego masła,
- 7 g suchych drożdży,
- 1 jajko,
- 5 płaskich łyżek śmietanki 18 proc..
Na farsz:
- ok. 200 g szczawiu,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g twarogu,
- 1 łyżka oliwy,
- 50 g fety.
- sól i pieprz do smaku.
Dodatkowo:
- 1 jajko,
- czarnuszka lub sezam do posypywania,
- śmietana (do podania),
- szczypiorek (do podania).
Sposób przygotowywania:
- W misce wymieszaj mąkę drożdże, sól i cukier. Wbij jajko oraz dodaj śmietankę. Wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 40-45 min.
- W międzyczasie przygotuj farsz. Szczaw umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć szczaw oraz posiekany czosnek. Smaż ok. 5 min – do czasu, kiedy szczaw zmięknie i zmniejszy objętość.
- Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze szczawiem. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
- Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Nie może być za cienkie, żeby ciasto nie popękało, a farsz nie wypłynął.
- Za pomocą szklanki wykrój kółka, do każdego nałóż ok. pół łyżeczki farszu i zlep brzegi. Pierożki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Każdy pierożek posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką. Można też użyć sezamu.
- Pierogi piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni. Podawaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.