Są smaczniejsze nawet od ruskich. Chrupiące pierożki z wiosennym farszem

Pierogi ruskie są pyszne i mają wielu fanów. Można je przygotowywać przez cały rok. Wiosną warto postawić na to danie w sezonowej odsłonie. Farsz ze szczawiu jest po prostu znakomity.

Takie pierogi to sezonowy smakołyk Takie pierogi to sezonowy smakołyk
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Krzysztof Fryc
Dorota Gepert

Pierogi gotowane to najbardziej popularne wersja tej potrawy. Jednak nie jest to jedyna możliwość. Doskonałą alternatywą są pierogi pieczone w piekarniku. Warto się nią zainteresować właśnie teraz, bo farsz ze szczawiu pasuje do nich doskonale.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Zamiast szpinaku użyj innego warzywa

Przekonałeś się już do pierogów ze szpinakiem? Są coraz bardziej popularne. Kiedy przygotowuje się z tego warzywa nadzienie, często łączy się je z nabiałem. Najczęściej jest to ser feta lub twaróg. W bardzo podobny sposób da się przygotować farsz ze szczawiu, ale będzie zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku.

Wykorzystaj sezon, bo jest krótki

Sezon na świeży szczaw jest bardzo krótki, warto wykorzystać go w pełni. Stosujesz go do zupy? To najbardziej popularne danie z tymi kwaskowatymi listkami. Można je dodawać także do sałatek, sosów, a także przygotować z nich farsz do pierogów. Na pewno warto je jeść w sezonie, bo są bogate w witaminy C, A oraz z grupy B. Zawierają również minerały takie jak magnez, wapń i żelazo. Dzięki tym składnikom wspierają układ odpornościowy, a także poprawiają trawienie. Szczaw jest niskokaloryczny, co sprawia, że jest polecany podczas diet redukcyjnych.

Szczaw zawsze z nabiałem

Szczaw zawiera także kwas szczawiowy, który w nadmiarze może prowadzić do problemów zdrowotnych, takich jak kamienie nerkowe. Aby zneutralizować działanie tego kwasu, warto łączyć szczaw z produktami bogatymi w wapń, jak jajka, śmietana czy twaróg. W takim połączeniu występuje też w farszu do pierogów. Dodatkowo warto je podawać z kwaśną śmietaną.

Pierogi ze szczawiowym farszem

Składniki:

Ciasto:

  • 375 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 100 g miękkiego masła,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 5 płaskich łyżek śmietanki 18 proc..

Na farsz:

  • ok. 200 g szczawiu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g twarogu,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 50 g fety.
  • sól i pieprz do smaku.

Dodatkowo:

  • 1 jajko,
  • czarnuszka lub sezam do posypywania,
  • śmietana (do podania),
  • szczypiorek (do podania).

Sposób przygotowywania:

  1. W misce wymieszaj mąkę drożdże, sól i cukier. Wbij jajko oraz dodaj śmietankę. Wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 40-45 min.
  2. W międzyczasie przygotuj farsz. Szczaw umyj i posiekaj. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć szczaw oraz posiekany czosnek. Smaż ok. 5 min – do czasu, kiedy szczaw zmięknie i zmniejszy objętość.
  3. Twaróg i fetę rozdrobnij widelcem i wymieszaj ze szczawiem. Dopraw do smaku pieprzem i solą.
  4. Ciasto rozwałkuj na grubość 5 mm. Nie może być za cienkie, żeby ciasto nie popękało, a farsz nie wypłynął.
  5. Za pomocą szklanki wykrój kółka, do każdego nałóż ok. pół łyżeczki farszu i zlep brzegi. Pierożki połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  6. Każdy pierożek posmaruj rozbełtanym jajkiem i posyp czarnuszką. Można też użyć sezamu.
  7. Pierogi piecz ok. 35-40 min w temp. 180 stopni. Podawaj je z kwaśną śmietaną i szczypiorkiem.
Wybrane dla Ciebie
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Z zielonych bananów robię zupę. Lepsza niż pomidorowa
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Żadne pankejki czy racuchy. Na widok tego naleśnika rodzina aż piszczy z zachwytu
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Pod żadnym pozorem nie wlewaj tak śmietany. Cały trud gotowania pójdzie na marne
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Zawijam ziemniaki w ciasto. Pyszny strudel zbierze gromkie brawa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Za komuny królował na stołach. Schabowy nawet się nie umywa
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Te włoskie knedle zawładnęły niejedną kuchnią. Wystarczy chwila i mam pyszny obiad
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Koreańczyk spróbował polskich pierogów z mięsem i skwarkami. Jego reakcja mówi wszystko
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Zupa bolońska to mój pewniak na Wszystkich Świętych. Rozgrzewa i syci lepiej niż bigos
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Katy Perry spróbowała polskich cukierków. Smak dosłownie zwalił ją z nóg
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Są malutkie, ale bardzo zdrowe. Żyją tylko w najczystszych wodach
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Nawet doświadczeni kucharze nie mają pewności. Jak długo gotować bigos?
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy
Naturalny afrodyzjak. Mężczyźni powinni jeść na kilogramy