Sąsiadka poczęstowała mnie pierogami chłopskimi. Od razu wzięłam przepis

Nawet jeśli próbowałeś pierogów z wieloma różnymi farszami, to danie zawsze może zaskoczyć. Ostatnio u sąsiadki poznałam smak pierogów chłopskich. I choć składniki nadzienia nie były nowe, to jednak w tym wydaniu wypadły zupełnie inaczej. Przepis jest już w mojej kolekcji.

Pierogi chłopskie sycą na długoPierogi chłopskie sycą na długo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Pierogi to jedno z najbardziej znanych dań kuchni polskiej. Trudno znaleźć kogoś, kto choć raz ich nie próbował. Jednak za każdym razem mogą smakować zupełnie inaczej. Ciasto na nie przygotowuje się podobnie, ale farsze bywają różne. Dzięki temu tę potrawę w prosty sposób można dostosować do sezonowych produktów oraz tych łatwo dostępnych. Tak też jest w przypadku pierogów chłopskich.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lubisz pierogi ruskie? Koniecznie spróbuj wersji naleśnikowej, która wręcz wymiata

Danie oparte na prostych składnikach

Kiedy przy daniu pojawia się określenie "chłopskie" od razu wiemy, czego się spodziewać. To danie oparte na prostych, tanich, lokalnych składnikach - takich, do których na wsiach gospodynie miały po prostu dostęp. Takie potrawy często przypominają nam kuchnię naszych babć, które też nie stosowały wielu przypraw i sięgały po warzywa często z własnego ogródka.

Ziemniaki są idealne do farszu

Nietrudno się domyślić, że farsz do pierogów chłopskich powstaje ze swojskich ziemniaków. Znamy je choćby z ruskich lepiaków, gdzie łączy się je z twarogiem. Tutaj jednak występują z wędzonym boczkiem i kiełbasą, są więc jeszcze bardziej sycące. Na pewno trafią w gust każdego, kto lubi konkretne smaki. Zwłaszcza że najlepiej podawać je z podsmażoną cebulą lub boczkiem. To dość dużo tłuszczu, bo przecież boczek jest też w farszu. Jednak sąsiadka wspominała, że jej ciocia na wsi właśnie tak podawała te pierogi.

O tym pamiętaj przygotowując pierogi

  • Kluczowe jest odpowiednie ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie, co można osiągnąć, dodając do mąki i wody odrobinę tłuszczu. Dzięki temu ciasto nie pęka podczas gotowania i łatwo się lepi. Ważne jest również, aby ciasto odpoczęło przed wałkowaniem.
  • Do gotowania pierogów woda powinna być dobrze osolona. Należy wrzucać je do wrzątku partiami, aby się nie sklejały. Gotujemy je do momentu, aż wypłyną na powierzchnię, co zazwyczaj trwa kilka minut. Potem warto je delikatnie odsączyć, aby się nie sklejały.

Pierogi chłopskie

Składniki:


Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 250 g gorącej wody,
  • 4 łyżki oleju roślinnego lub rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżeczka soli.

Na farsz:

  • 600 g ziemniaków ugotowanych,
  • 100 g boczku,
  • 100 g kiełbasy,
  • 1 cebula,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • 3 łyżki oleju.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od farszu. Ziemniaki wystudź, a potem zmiel lub przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę, obierz i pokrój w drobną kostkę. Boczek i kiełbasę pokrój podobnie.
  3. Na patelni rozgrzej olej, przesmaż boczek, potem dodaj kiełbasę i cebulę. Składniki powinny być przyrumienione.
  4. Całość dopraw majerankiem i pieprzem, wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  5. Tak przygotowane mięso dodaj do ziemniaków, wymieszaj i dopraw do smaku.
  6. Przygotuj ciasto na pierogi. Do przesianej mąki, dodaj sól, olej lub masło i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Powinno być elastyczne i miękkie.
  7. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na ok. pół godziny.
  8. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2 mm. Na każdy krążek nakładaj porcję farszu i zlepiaj brzegi ciasta, tworząc pieróg.
  9. Pierogi wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 3-4 minuty od momentu wypłynięcia.

Podawaj gorące z przesmażoną cebulą lub boczkiem. Świetnie smakują także odsmażone na patelni.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem