Kroję w słupki i obtaczam w panierce. To warzywo w tym wydaniu smakuje każdemu

Choć wciąż najbardziej popularne są frytki z ziemniaków, to jednak mają solidną konkurencję. Sporo innych warzyw nadaje się do tego, by przygotować z nich taką chrupiącą przekąskę.

Panierowane frytki z cukiniiPanierowane frytki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Te warzywa konkurują ze sobą dość często. Placki ziemniaczane czy te z cukinii? Podobna sytuacja jest z frytkami. Klasyczne czy zdrowsze z zielonego warzywa. Tak naprawdę to jedne dania nie wykluczają drugich. Jednak w przypadku frytek, trzeba przyznać, że te z cukinii są zdrowsze i lżejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Dlaczego warto wybrać frytki z cukinii?

Frytki z cukinii to świetna opcja dla osób, które chcą cieszyć się smakiem tej przekąski, ale unikają nadmiaru kalorii. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w witaminy i minerały, często pojawia się w dietetycznych przepisach. W przypadku frytek chodzi też o sposób przygotowywania. Można je klasycznie smażyć w głębokim oleju, ale też upiec w piekarniku. Ta druga opcja jest zdecydowanie lżejsza i korzystniejsza dla zdrowia.

Frytki z cukinii w każdym wydaniu mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale również pyszną, ciepłą przekąską. Dobrze smakują w towarzystwie prostego dipu jogurtowego z czosnkiem czy szczypiorkiem.

Ważna jest panierka

Co jeszcze wyróżnia frytki z cukinii? Same są niezwykle delikatne w smaku, jednak wystarczy dodać do nich panierkę, by zmieniły się w przekąskę z charakterem. Można do niej wykorzystać zioła, bardzo pasuje mieszanka prowansalskich czy bazylia lub tymianek. Ich smak dobrze też podkręci papryka czy czosnek. Jednak hitem jest ser typu parmezan. Dzięki niemu cukinia zyskuje oryginalny posmak.

Frytki z cukinii

Składniki:

  • 2 młode cukinie,
  • mąka,
  • sól, pieprz, mielony czosnek, papryka, zioła prowansalskie do smaku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • niepełna szklanka startego sera typu parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą sztukę przekrój na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
  2. Mąkę, sól, pieprz oraz mielony czosnek oraz pozostałe przyprawy umieść głębokiej misce. Wkładaj do niej po kilka pasków cukinii i potrząsaj miską, by dokładnie się pokryły mąką i przyprawami. Przełóż je na talerz.
  3. Jajka roztrzepać widelcem, dodaj mleko.
  4. Bułkę oraz starty ser dokładnie wymieszaj na osobnym talerzu.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Obtoczoną w mące cukinię, zanurzaj dokładnie w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera.
  7. Tak przygotowane kawałki cukinii układaj obok siebie na blasze.
  8. Frytki piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm