Kroję w słupki i obtaczam w panierce. To warzywo w tym wydaniu smakuje każdemu

Choć wciąż najbardziej popularne są frytki z ziemniaków, to jednak mają solidną konkurencję. Sporo innych warzyw nadaje się do tego, by przygotować z nich taką chrupiącą przekąskę.

Panierowane frytki z cukiniiPanierowane frytki z cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Te warzywa konkurują ze sobą dość często. Placki ziemniaczane czy te z cukinii? Podobna sytuacja jest z frytkami. Klasyczne czy zdrowsze z zielonego warzywa. Tak naprawdę to jedne dania nie wykluczają drugich. Jednak w przypadku frytek, trzeba przyznać, że te z cukinii są zdrowsze i lżejsze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Cukinię podaję na chrupko z miodem i fetą. Warzywna przekąska zachwyca smakiem i prostotą

Dlaczego warto wybrać frytki z cukinii?

Frytki z cukinii to świetna opcja dla osób, które chcą cieszyć się smakiem tej przekąski, ale unikają nadmiaru kalorii. Cukinia jest warzywem niskokalorycznym, bogatym w witaminy i minerały, często pojawia się w dietetycznych przepisach. W przypadku frytek chodzi też o sposób przygotowywania. Można je klasycznie smażyć w głębokim oleju, ale też upiec w piekarniku. Ta druga opcja jest zdecydowanie lżejsza i korzystniejsza dla zdrowia.

Frytki z cukinii w każdym wydaniu mogą być nie tylko dodatkiem do obiadu, ale również pyszną, ciepłą przekąską. Dobrze smakują w towarzystwie prostego dipu jogurtowego z czosnkiem czy szczypiorkiem.

Ważna jest panierka

Co jeszcze wyróżnia frytki z cukinii? Same są niezwykle delikatne w smaku, jednak wystarczy dodać do nich panierkę, by zmieniły się w przekąskę z charakterem. Można do niej wykorzystać zioła, bardzo pasuje mieszanka prowansalskich czy bazylia lub tymianek. Ich smak dobrze też podkręci papryka czy czosnek. Jednak hitem jest ser typu parmezan. Dzięki niemu cukinia zyskuje oryginalny posmak.

Frytki z cukinii

Składniki:

  • 2 młode cukinie,
  • mąka,
  • sól, pieprz, mielony czosnek, papryka, zioła prowansalskie do smaku,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki mleka,
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • niepełna szklanka startego sera typu parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą sztukę przekrój na pół, a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
  2. Mąkę, sól, pieprz oraz mielony czosnek oraz pozostałe przyprawy umieść głębokiej misce. Wkładaj do niej po kilka pasków cukinii i potrząsaj miską, by dokładnie się pokryły mąką i przyprawami. Przełóż je na talerz.
  3. Jajka roztrzepać widelcem, dodaj mleko.
  4. Bułkę oraz starty ser dokładnie wymieszaj na osobnym talerzu.
  5. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni Celsjusza. Blachy wyłóż papierem do pieczenia.
  6. Obtoczoną w mące cukinię, zanurzaj dokładnie w mieszance jajecznej, a następnie w panierce z bułki i sera.
  7. Tak przygotowane kawałki cukinii układaj obok siebie na blasze.
  8. Frytki piecz w nagrzanym piekarniku przez ok. 10 – 15 minut, aż do zrumienienia panierki.

Wybrane dla Ciebie

Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
Na weekend robię puszystą piankę. Cała rodzina domaga się tego deseru
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
W PRL-u były piątkowym hitem. Ja dodaję do nich 1 składnik, a rodzina nie może się najeść
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Kupujesz ogórki w folii? Specjalistka ostrzega
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Dodaję do przesolonych ziemniaków. Stają się tak pyszne, że nawet kotlet zostanie w tle
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Zebrała w lesie i zrobiła chipsy. Idealne do chrupania przy filmie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
Ten napój wspiera kobiecy organizm. Zobacz, co się stanie, gdy będziesz pić go codziennie
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
To zdrowe mięso bez chemii i antybiotyków. W sezonie podaje je w sosie kurkowym i wszystkich zachwycam
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Takich czereśni nie kupuj. To strata pieniędzy, bo w domu i tak je wyrzucisz
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Wszyscy dodają do kiszonych, a mało kto wie. Nadmiar spowoduje, że będą gorzkie i wyrzucisz cały słoik
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Znany dietetyk wskazał najzdrowsze przekąski. Pomogą obniżyć cukier i wspierają serce
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Ta ryba wskazuje najczystsze polskie wody i jest bardzo zdrowa. Ale mało kto zna nawet jej nazwę
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu
Zapomnij o bułce tartej. Taki kalafior jest o niebo lepszy, a zajmuje mniej czasu