Ścieram na tarce 2 warzywa i łączę z kilkoma składnikami. Te placki są idealne na piątek

Kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad bez mięsa, to często kończy się na plackach ziemniaczanych. Są proste w przygotowaniu, składniki z reguły mamy pod ręką i oczywiście wszyscy je lubią. Można jednak trochę odmienić recepturę, a ich smak będzie jeszcze lepszy.

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukiniiPlacki ziemniaczane z dodatkiem cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych potraw, która zawsze wywołuje uśmiech. Zjemy je z przyjemnością na obiad, ale i nikt się nie obrazi, gdy podamy je na kolację. Jest jeden warunek, najlepiej smakują wprost z patelni. Dlatego ta potrawa silnie związana jest z domową kuchnią. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury, ale zwykle wszystkie smakują genialnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd

Najlepsze dodatki do placków ziemniaczanych

Podstawowy przepis na placki ziemniaczane jest krótki. Potrzebne są ziemniaki, mąka oraz jajko. Kluczowym składnikiem są oczywiście ziemniaki, które powinny być mączyste i bogate w skrobię. Dzięki temu placki nie wchłoną nadmiernej ilości tłuszczu i będą chrupiące.

Wielu kucharzy uważa, że im starsze ziemniaki, tym lepsze, ponieważ zawierają więcej skrobi. Nasze babcie i mamy do placków dodawały często cebulę bądź czosnek. Ja stawiam na jeszcze inne warzywo - cukinię. Jest delikatniejsze w smaku i idealnie komponuje się z ziemniakami.

Jak przygotować cukinię do placków?

Przed laty cukinię postrzegano głównie jako składnik leczo. Jednak obecnie stosujemy ją do wielu potraw, od słodkich po wytrawne. Nadaje się także świetnie do placków ziemniaczanych. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, ma delikatny i soczysty miąższ. Dodaje ciekawego, świeżego posmaku.

Do placków nadaje się świeża i jędrna cukinia. Przygotowuję ją tak samo jak ziemniaki, po prostu ścieram na tarce o grubych oczkach. W przypadku jednego i drugiego warzywa ważne jest ich dobre odciśnięcie. Cukinia ma dużo wody, a w plackach nie może być jej nadmiaru. Dlatego dobrze ją wycisnąć, a dodatkowo odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek koperku lub szczypiorku (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
  2. Cukinię również zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Cebulę i zieleninę bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami.
  4. Następnie dodaj mąkę oraz jajko, całość wymieszaj.
  5. Masę na placki dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Przed laty wypiekano chlebki zaduszne i zanoszono na cmentarz. Zaskakujące, co tam z nimi robiono
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tomasz Strzelczyk pokazał, jak przygotowywać parówki. Wtedy nie popękają i będą mięciutkie
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Tylko tyle można trzymać mięso w zamrażarce. Wiele osób wciąż o tym zapomina
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Nie dolewaj oleju do kiszonej kapusty. Często tak robiłam, ale babcia udowodniła, że to błąd
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Jesienią i zimą piekę czeskie ciasto. To szybki przepis, który za każdym razem zachwyca moich gości
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Zapytałam ChatGPT, co lepsze: cynamonki po babcinemu czy z Thermomixa
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy trzeba płacić za rozbity słoik w sklepie? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Na Wszystkich Świętych robię tę szybką sałatkę. Znika ze stołu w mgnieniu oka, bo jest tak pyszna
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Do obiadu na Wszystkich Świętych zrobię tę surówkę. Ostatnio była największym hitem
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Wygląda przerażająco. Ale jest tak pyszna, delikatna i pełna białka, że łosoś i dorsz nie mają szans
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Dodaj odrobinę do mięsnej masy. Pasztet po upieczeniu będzie wilgotny i smaczny
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm
Wiele osób je takie jajka. Mało kto zdaje sobie sprawę, jak wpływają na organizm