PrzepisProste przepisyŚcieram na tarce 2 warzywa i łączę z kilkoma składnikami. Te placki są idealne na piątek

Ścieram na tarce 2 warzywa i łączę z kilkoma składnikami. Te placki są idealne na piątek

Kiedy nie wiemy, co zrobić na obiad bez mięsa, to często kończy się na plackach ziemniaczanych. Są proste w przygotowaniu, składniki z reguły mamy pod ręką i oczywiście wszyscy je lubią. Można jednak trochę odmienić recepturę, a ich smak będzie jeszcze lepszy.

Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii
Placki ziemniaczane z dodatkiem cukinii
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Monika

Placki ziemniaczane to jedna z tych prostych potraw, która zawsze wywołuje uśmiech. Zjemy je z przyjemnością na obiad, ale i nikt się nie obrazi, gdy podamy je na kolację. Jest jeden warunek, najlepiej smakują wprost z patelni. Dlatego ta potrawa silnie związana jest z domową kuchnią. Każdy robi je trochę inaczej, często są to rodzinne receptury, ale zwykle wszystkie smakują genialnie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jeden sekret idealnych placków ziemniaczanych. Daria Ładocha wyjaśnia popularny błąd

Najlepsze dodatki do placków ziemniaczanych

Podstawowy przepis na placki ziemniaczane jest krótki. Potrzebne są ziemniaki, mąka oraz jajko. Kluczowym składnikiem są oczywiście ziemniaki, które powinny być mączyste i bogate w skrobię. Dzięki temu placki nie wchłoną nadmiernej ilości tłuszczu i będą chrupiące.

Wielu kucharzy uważa, że im starsze ziemniaki, tym lepsze, ponieważ zawierają więcej skrobi. Nasze babcie i mamy do placków dodawały często cebulę bądź czosnek. Ja stawiam na jeszcze inne warzywo - cukinię. Jest delikatniejsze w smaku i idealnie komponuje się z ziemniakami.

Jak przygotować cukinię do placków?

Przed laty cukinię postrzegano głównie jako składnik leczo. Jednak obecnie stosujemy ją do wielu potraw, od słodkich po wytrawne. Nadaje się także świetnie do placków ziemniaczanych. Jest lekkostrawna i niskokaloryczna, ma delikatny i soczysty miąższ. Dodaje ciekawego, świeżego posmaku.

Do placków nadaje się świeża i jędrna cukinia. Przygotowuję ją tak samo jak ziemniaki, po prostu ścieram na tarce o grubych oczkach. W przypadku jednego i drugiego warzywa ważne jest ich dobre odciśnięcie. Cukinia ma dużo wody, a w plackach nie może być jej nadmiaru. Dlatego dobrze ją wycisnąć, a dodatkowo odłożyć na sitko, docisnąć łyżką i pozwolić, by spłynęła reszta wody.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 750 g ziemniaków,
  • 1 cukinia,
  • 1 cebula,
  • kilka gałązek koperku lub szczypiorku (opcjonalnie),
  • 1 jajko,
  • 4-5 łyżek mąki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce lub użyj malaksera. Nie mieszaj ich, odstaw na pięć minut. Następnie odlej sok, który się zgromadził.
  2. Cukinię również zetrzyj na tarce. Odciśnij z nadmiaru wody.
  3. Cebulę i zieleninę bardzo drobno posiekaj. Tak przygotowane warzywa połącz z ziemniakami.
  4. Następnie dodaj mąkę oraz jajko, całość wymieszaj.
  5. Masę na placki dopraw solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej olej.
  6. Smaż cienkie placki na złoty kolor z obu stron. Przekładaj je na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Źródło artykułu:Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie