Do ziemniaków i startego sera wbijam jajko. Po chwili mam pyszne placki
Placki kojarzą ci się z tarciem ziemniaków? To, że najczęściej przygotowujemy je z surowych warzyw, wcale nie znaczy, że nie można wykorzystać do nich tych ugotowanych. Są wtedy delikatniejsze, a pracy jest znacznie mniej.
Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które od lat nie traci na popularności. Zajadali się nimi nasi dziadkowie, a teraz uwielbiają dzieci. Cenimy je za chrupkość i niepowtarzalny smak. Nie bez znaczenia jest także to, że to potrawa relatywnie tania i łatwa do przygotowania. Jedyny minus? Nie każdy lubi tarcie ziemniaków. Na szczęście da się do nich wykorzystać także te ugotowane.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem
Placki będą delikatniejsze
Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? To doskonała baza do placków. Właśnie ten składnik sprawi, że będą bardziej kremowe i delikatne niż te tradycyjne. To efekt tego, że masa na placki z ugotowanych ziemniaków jest bardziej jednolita. Kiedy doda się do niej jeszcze jajko i majonez, będzie wprost idealna.
Placki znane na Podhalu
Placki ziemniaczane mają wiele odmian. Te na bazie gotowanych warzyw bardzo popularne są na Podhalu. To słynne moskole, których można spróbować w regionalnych restauracjach, a także łatwo zrobić w domu. Z placków, do których nie ściera się ziemniaków, słynie też kuchnia niemiecka. Nie ma łatwiej odpowiedzi na pytanie, czy lepsze są te z surowych, czy gotowanych. Najlepiej po prostu smażyć je wymiennie.
Placki z ugotowanych ziemniaków
Składniki:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków,
- 150 g startego sera żółtego,
- 2 jajka,
- 2-3 łyżki mąki,
- 4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia,
- opcjonalnie: natka pietruszki lub koperek.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę, możesz użyć praski.
- Do ziemniaków dodaj ser, jajko, majonez i oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
- Na końcu dodaj drobno pokrojoną zieleninę i dopraw masę do smaku.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Z masy formuj placki i smaż je na złoty kolor po obu stronach.
- Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.