Do ziemniaków i startego sera wbijam jajko. Po chwili mam pyszne placki

Placki kojarzą ci się z tarciem ziemniaków? To, że najczęściej przygotowujemy je z surowych warzyw, wcale nie znaczy, że nie można wykorzystać do nich tych ugotowanych. Są wtedy delikatniejsze, a pracy jest znacznie mniej.

Placki z gotowanych ziemniakówPlacki z gotowanych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które od lat nie traci na popularności. Zajadali się nimi nasi dziadkowie, a teraz uwielbiają dzieci. Cenimy je za chrupkość i niepowtarzalny smak. Nie bez znaczenia jest także to, że to potrawa relatywnie tania i łatwa do przygotowania. Jedyny minus? Nie każdy lubi tarcie ziemniaków. Na szczęście da się do nich wykorzystać także te ugotowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Placki będą delikatniejsze

Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? To doskonała baza do placków. Właśnie ten składnik sprawi, że będą bardziej kremowe i delikatne niż te tradycyjne. To efekt tego, że masa na placki z ugotowanych ziemniaków jest bardziej jednolita. Kiedy doda się do niej jeszcze jajko i majonez, będzie wprost idealna.

Placki znane na Podhalu

Placki ziemniaczane mają wiele odmian. Te na bazie gotowanych warzyw bardzo popularne są na Podhalu. To słynne moskole, których można spróbować w regionalnych restauracjach, a także łatwo zrobić w domu. Z placków, do których nie ściera się ziemniaków, słynie też kuchnia niemiecka. Nie ma łatwiej odpowiedzi na pytanie, czy lepsze są te z surowych, czy gotowanych. Najlepiej po prostu smażyć je wymiennie.

Placki z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g startego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę, możesz użyć praski.
  2. Do ziemniaków dodaj ser, jajko, majonez i oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na końcu dodaj drobno pokrojoną zieleninę i dopraw masę do smaku.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Z masy formuj placki i smaż je na złoty kolor po obu stronach.
  6. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Mieszam z serkiem i faszeruję. Pyszny obiad robię w pół godziny
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Czy trzeba obierać pieczarki? Rolniczka odpowiada jednoznacznie
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Szpinak blenduję z owocem. Kilka dodatków i zupa jak dla króla gotowa
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Nasi sąsiedzi zajadają się tą zupą. Poprawi trawienie i ukoi jelita
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
Był w "MasterChefie". Gdy spróbował danie Makłowicza z Biedronki, od razu chwycił za telefon
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
To najzdrowszy owoc świata według naukowców. Znajdziesz go nawet w sklepiku osiedlowym
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Na nazwę można dostać dreszczy. Jednak gdy spróbujesz, na pewno wrócisz do tego przepisu
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Polacy uwielbiają te grzyby. W tym roku pojawiły się wyjątkowo wcześnie, a my wiemy gdzie
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Gospodynie w PRL-u wiedziały co dobre. Takie pierogi już mało kto robi
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Nie ma lepszych drożdżówki z truskawkami. Kremowy serek i owoce to połączenie idealne
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Tak już w sklepie rozpoznasz dobrą wędlinę. Ekspertka zdradza sposób
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze
Dodaj odrobinę do słoika. Ogórki ukiszą się dużo szybciej i będą smaczniejsze