Do ziemniaków i startego sera wbijam jajko. Po chwili mam pyszne placki

Placki kojarzą ci się z tarciem ziemniaków? To, że najczęściej przygotowujemy je z surowych warzyw, wcale nie znaczy, że nie można wykorzystać do nich tych ugotowanych. Są wtedy delikatniejsze, a pracy jest znacznie mniej.

Placki z gotowanych ziemniakówPlacki z gotowanych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które od lat nie traci na popularności. Zajadali się nimi nasi dziadkowie, a teraz uwielbiają dzieci. Cenimy je za chrupkość i niepowtarzalny smak. Nie bez znaczenia jest także to, że to potrawa relatywnie tania i łatwa do przygotowania. Jedyny minus? Nie każdy lubi tarcie ziemniaków. Na szczęście da się do nich wykorzystać także te ugotowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Placki będą delikatniejsze

Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? To doskonała baza do placków. Właśnie ten składnik sprawi, że będą bardziej kremowe i delikatne niż te tradycyjne. To efekt tego, że masa na placki z ugotowanych ziemniaków jest bardziej jednolita. Kiedy doda się do niej jeszcze jajko i majonez, będzie wprost idealna.

Placki znane na Podhalu

Placki ziemniaczane mają wiele odmian. Te na bazie gotowanych warzyw bardzo popularne są na Podhalu. To słynne moskole, których można spróbować w regionalnych restauracjach, a także łatwo zrobić w domu. Z placków, do których nie ściera się ziemniaków, słynie też kuchnia niemiecka. Nie ma łatwiej odpowiedzi na pytanie, czy lepsze są te z surowych, czy gotowanych. Najlepiej po prostu smażyć je wymiennie.

Placki z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g startego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę, możesz użyć praski.
  2. Do ziemniaków dodaj ser, jajko, majonez i oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na końcu dodaj drobno pokrojoną zieleninę i dopraw masę do smaku.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Z masy formuj placki i smaż je na złoty kolor po obu stronach.
  6. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy