Do ziemniaków i startego sera wbijam jajko. Po chwili mam pyszne placki

Placki kojarzą ci się z tarciem ziemniaków? To, że najczęściej przygotowujemy je z surowych warzyw, wcale nie znaczy, że nie można wykorzystać do nich tych ugotowanych. Są wtedy delikatniejsze, a pracy jest znacznie mniej.

Placki z gotowanych ziemniakówPlacki z gotowanych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które od lat nie traci na popularności. Zajadali się nimi nasi dziadkowie, a teraz uwielbiają dzieci. Cenimy je za chrupkość i niepowtarzalny smak. Nie bez znaczenia jest także to, że to potrawa relatywnie tania i łatwa do przygotowania. Jedyny minus? Nie każdy lubi tarcie ziemniaków. Na szczęście da się do nich wykorzystać także te ugotowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Placki będą delikatniejsze

Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? To doskonała baza do placków. Właśnie ten składnik sprawi, że będą bardziej kremowe i delikatne niż te tradycyjne. To efekt tego, że masa na placki z ugotowanych ziemniaków jest bardziej jednolita. Kiedy doda się do niej jeszcze jajko i majonez, będzie wprost idealna.

Placki znane na Podhalu

Placki ziemniaczane mają wiele odmian. Te na bazie gotowanych warzyw bardzo popularne są na Podhalu. To słynne moskole, których można spróbować w regionalnych restauracjach, a także łatwo zrobić w domu. Z placków, do których nie ściera się ziemniaków, słynie też kuchnia niemiecka. Nie ma łatwiej odpowiedzi na pytanie, czy lepsze są te z surowych, czy gotowanych. Najlepiej po prostu smażyć je wymiennie.

Placki z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g startego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę, możesz użyć praski.
  2. Do ziemniaków dodaj ser, jajko, majonez i oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na końcu dodaj drobno pokrojoną zieleninę i dopraw masę do smaku.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Z masy formuj placki i smaż je na złoty kolor po obu stronach.
  6. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯