Do ziemniaków i startego sera wbijam jajko. Po chwili mam pyszne placki

Placki kojarzą ci się z tarciem ziemniaków? To, że najczęściej przygotowujemy je z surowych warzyw, wcale nie znaczy, że nie można wykorzystać do nich tych ugotowanych. Są wtedy delikatniejsze, a pracy jest znacznie mniej.

Placki z gotowanych ziemniakówPlacki z gotowanych ziemniaków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które od lat nie traci na popularności. Zajadali się nimi nasi dziadkowie, a teraz uwielbiają dzieci. Cenimy je za chrupkość i niepowtarzalny smak. Nie bez znaczenia jest także to, że to potrawa relatywnie tania i łatwa do przygotowania. Jedyny minus? Nie każdy lubi tarcie ziemniaków. Na szczęście da się do nich wykorzystać także te ugotowane.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowa tortilla z chrupiącym kurczakiem

Placki będą delikatniejsze

Zostały ci ugotowane ziemniaki z obiadu? To doskonała baza do placków. Właśnie ten składnik sprawi, że będą bardziej kremowe i delikatne niż te tradycyjne. To efekt tego, że masa na placki z ugotowanych ziemniaków jest bardziej jednolita. Kiedy doda się do niej jeszcze jajko i majonez, będzie wprost idealna.

Placki znane na Podhalu

Placki ziemniaczane mają wiele odmian. Te na bazie gotowanych warzyw bardzo popularne są na Podhalu. To słynne moskole, których można spróbować w regionalnych restauracjach, a także łatwo zrobić w domu. Z placków, do których nie ściera się ziemniaków, słynie też kuchnia niemiecka. Nie ma łatwiej odpowiedzi na pytanie, czy lepsze są te z surowych, czy gotowanych. Najlepiej po prostu smażyć je wymiennie.

Placki z ugotowanych ziemniaków

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 150 g startego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub koperek.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki rozgnieć na gładką masę, możesz użyć praski.
  2. Do ziemniaków dodaj ser, jajko, majonez i oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj.
  3. Na końcu dodaj drobno pokrojoną zieleninę i dopraw masę do smaku.
  4. Na patelni rozgrzej olej.
  5. Z masy formuj placki i smaż je na złoty kolor po obu stronach.
  6. Po usmażeniu odkładaj je na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Wybrane dla Ciebie
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Sąsiadka poczęstowała mnie naleśnikami wątróbkowymi. Od razu poprosiłem o przepis
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
Tak należy przechowywać marchew. Inaczej szybko więdnie i zaczyna pleśnieć
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
W PRL każdy kładł na kanapki. Dziś większość nie tknęłaby nawet patykiem
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
To kurczak, który rozpływa się w ustach. Jest otoczony sosikiem z jednego owocu
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Idealne pierniczki na święta. Ewa Wachowicz wyjaśnia, kiedy zacząć przygotowania
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Masz ochotę na coś słodkiego do kawy? W pół godziny zrobisz amerykańskie ciasteczka
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Wlewam na patelnię, zanim wrzucę wątróbkę. Dzięki temu jest mięciutka i pozbawiona goryczki
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca
Inne kraje zakazują, w Polsce wciąż są dodawane do jedzenia. Prosta droga do cukrzycy i chorób serca