NewsyObiad na Krupówkach, który zaskoczył nas ceną. Tę porcję też zapamiętamy na długo

Obiad na Krupówkach, który zaskoczył nas ceną. Tę porcję też zapamiętamy na długo

Ferie trwają w najlepsze, a co za tym idzie stolica polskich gór zamienia się w urlopową destynację dla wielu Polaków. Czy Zakopane zawsze szokuje cenami za wyżywienie? Obiad dla dwojga w momencie płacenia rachunku nie musi być uwieńczony niewygodnymi spojrzeniami. Zjedliśmy i oceniliśmy polską kuchnię w jednym z lokali przy najbardziej zatłoczonej ulicy.

Menu z małej gastronomii na Krupówkach
Menu z małej gastronomii na Krupówkach
Źródło zdjęć: © Pyszności
Magdalena Pomorska

Jakich dań trzeba spróbować w polskich górach? Z pewnością kwaśnica, baranina czy moskole na przystawkę będą punktami obowiązkowymi. Ale oprócz tych klasyków kuchni góralskiej, wielu turystów stawia też na tradycyjne polskie potrawy. Schabowy czy rosół są często pierwszym wyborem. Ile za te dania zapłacimy na Krupówkach? Dla Pyszności sprawdził to reporter Gabriel Bielecki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Obiad na Krupówkach w rozsądnej cenie? Tu ceny nie wywołują ciarek

Rosół i kotlet schabowy, czyli zestaw na duży głód

Mini szałas Zakopane nie ma wielostronicowej karty dań, ale z pewnością ułatwia to organizowanie pracy kuchni i rozsądny foodcost. W karczmie tej znajdziemy przegląd klasyków mięsnych od golonki (25 zł) po kiełbasę z rusztu (20 zł). W menu są też propozycje wegetariańskie, jak naleśniki z serem lub naleśniki z dżemem (22 zł). Są to jednak propozycje osobnych dań pod konkretną zachciankę smakową gości. Budżetowe propozycje, które kuszą już przed wejściem, to zestawy obiadowe. Rosół lub pomidorowa na pierwsze danie, a na drugie filet z kurczaka albo schabowy. Dodatki można mieszać - ziemniaki z wody lub frytki, kapusta zasmażana, bądź zestaw surówek. Klient ma tu sporą dowolność, a kwota za domowy obiad znajduje się w granicach możliwości portfela większości Polaków.

- 37 złotych za zestaw, z pierwszym i drugim daniem, wydaje mi się, że jest przyzwoitą ceną. Jesteśmy już tu 27 lat i przez ten czas dysponujemy polską kuchnię - mówi Władysław Kukuc, właściciel karczmy w Zakopanem.

I chociaż na tablicy dań w lokalu widać lekkie naleciałości z kuchni świata, jak hamburger czy frytki, to Władysław Kukuc przyznaje, że preferujemy ziemniaki, czyli grule z kapustą zasmażaną.

Nie tylko obiad, ale i śniadanie

O ile nie weźmiesz ze sobą zapasteryzowanej wałówki w postaci np. domowej mielonki czy przetworów, o tyle śniadania też mogą być wyzwaniem. W niektórych lokalach można oprócz obiadów kupić także i opcje śniadaniowe. Przykładowo, w cenie 25 złotych za zestaw zamówisz jajecznicę z 3 jaj na boczku lub kiełbasie z cebulą, a do tego pieczywo, masło, pomidor i wybrany napój (kawa lub herbata).

Jak znaleźć lokal na stołowanie się w czasie wyjazdu? Bez problemu można wcześniej sprawdzić kanały social media restauracji - często ceny podane są w gotowych plikach pdf lub graficznych. Również na miejscu menu powinno być widoczne przed wejściem lub jeszcze przed zamówieniem do wglądu. I to co najważniejsze, aby paragon nie wbił w krzesło, to mieć świadomość wysokości ceny za gramaturę posiłku. Wiedząc ile tak naprawdę podane zostanie na talerzu, łatwiej zdecydować, czy chce się to zamówić bez rozczarowania. Warto też zwracać uwagę na zestawy lunchowe, czyli konkretne propozycje na dany dzień lub duety skomponowane przez samą restaurację - zazwyczaj wychodzi to taniej niż samodzielne dobieranie zupy i drugiego dania.

Źródło artykułu:Pysznosci.pl
kuchnia góralskakulinarna stolica Polskiobiad

Wybrane dla Ciebie