Wcale nie piwo jest najlepszym dodatkiem do golonki. Dużo lepiej sprawdzi się ten płyn

Czasem chcemy zaszaleć. Jest weekend, mamy trochę więcej niż zwykle czasu na gotowanie, marzy nam się coś wyjątkowego. Golonka wieprzowa duszona w winie to idealne danie na taką sposobność. Ponoć na wszystko, co dobre, trzeba poczekać. Te słowa sprawdzają się tu co do joty.

ObrazekGolonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva, screen z youtube.com; konto: Marewel

Golonka to przysmak kuchni staropolskiej, do którego miłość - czasem niezdrowa - nie rdzewieje. Kiedyś była to ulubiona potrawa polskich szlachciców. Dziś, chociaż mówi się, że to męska potrawa, jest stałym bywalcem na talerzach całej rodziny.

Obrazek
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

I chociaż dietetycy zaznaczają, że nie powinniśmy serwować sobie golonki więcej niż 1-2 razy w miesiącu, ciężko oprzeć nam się takiej pokusie. Warto jednak wziąć pod uwagę sporą kaloryczność i obecność nasyconych kwasów tłuszczowych w tej części świni i rzeczywiście nie pofolgować sobie z naszym zdrowiem za bardzo. Lub zbyt często.

Golonka jest przyrządzana na winie i wcale nie chodzi tu o zasadę ,,co się nawinie". Składniki są ważne, dlatego - pełne skupienie!

Golonka wieprzowa duszona w winie

Składniki:

  • 2 przednie golonki bez peklowania
  • 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta mielonego czosnku
  • 50 g soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 cebula
  • litr wody

Sposób przygotowania:

Z wody i soli himalajskiej zrób zalewę. Wrzuć do niej umyte golonki. Dodaj połowę liści laurowych i ziela angielskiego i odstaw pod przykryciem na kilka godzin.

Wyjmij i wysusz golonki. Obsmaż je na maśle klarowanym po kilka minut na stronę. Zdejmij je z ognia, wsadź do naczynia żaroodpornego i dopraw pieprzem, czosnkiem i drugą połową przygotowanych liści laurowych i ziela angielskiego. Całość zalej szklanką wina.

Obrazek
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne z golonkami. Po półtorej godziny zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Co jakiś czas przewracaj golonki na drugą stronę i dodaj resztę wina w dwóch równych odstępach czasu. Golonka ma się dusić w 180 stopniach kolejną 1 godzinę i 45 minut.

Na godzinę przed wyjęciem dodaj do golonek tymianek i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Od tego momentu naczynie żaroodporne nie musi już być przykryte. 15 minut przed końcem posmaruj golonki miodem. Nie poparz się i smacznego!

Skoro na główne danie było coś tłustego, to może deser zrobisz fit? Rzuć okiem na te przepisy z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku