Wcale nie piwo jest najlepszym dodatkiem do golonki. Dużo lepiej sprawdzi się ten płyn

Czasem chcemy zaszaleć. Jest weekend, mamy trochę więcej niż zwykle czasu na gotowanie, marzy nam się coś wyjątkowego. Golonka wieprzowa duszona w winie to idealne danie na taką sposobność. Ponoć na wszystko, co dobre, trzeba poczekać. Te słowa sprawdzają się tu co do joty.

ObrazekGolonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva, screen z youtube.com; konto: Marewel

Golonka to przysmak kuchni staropolskiej, do którego miłość - czasem niezdrowa - nie rdzewieje. Kiedyś była to ulubiona potrawa polskich szlachciców. Dziś, chociaż mówi się, że to męska potrawa, jest stałym bywalcem na talerzach całej rodziny.

Obrazek
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

I chociaż dietetycy zaznaczają, że nie powinniśmy serwować sobie golonki więcej niż 1-2 razy w miesiącu, ciężko oprzeć nam się takiej pokusie. Warto jednak wziąć pod uwagę sporą kaloryczność i obecność nasyconych kwasów tłuszczowych w tej części świni i rzeczywiście nie pofolgować sobie z naszym zdrowiem za bardzo. Lub zbyt często.

Golonka jest przyrządzana na winie i wcale nie chodzi tu o zasadę ,,co się nawinie". Składniki są ważne, dlatego - pełne skupienie!

Golonka wieprzowa duszona w winie

Składniki:

  • 2 przednie golonki bez peklowania
  • 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta mielonego czosnku
  • 50 g soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 cebula
  • litr wody

Sposób przygotowania:

Z wody i soli himalajskiej zrób zalewę. Wrzuć do niej umyte golonki. Dodaj połowę liści laurowych i ziela angielskiego i odstaw pod przykryciem na kilka godzin.

Wyjmij i wysusz golonki. Obsmaż je na maśle klarowanym po kilka minut na stronę. Zdejmij je z ognia, wsadź do naczynia żaroodpornego i dopraw pieprzem, czosnkiem i drugą połową przygotowanych liści laurowych i ziela angielskiego. Całość zalej szklanką wina.

Obrazek
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne z golonkami. Po półtorej godziny zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Co jakiś czas przewracaj golonki na drugą stronę i dodaj resztę wina w dwóch równych odstępach czasu. Golonka ma się dusić w 180 stopniach kolejną 1 godzinę i 45 minut.

Na godzinę przed wyjęciem dodaj do golonek tymianek i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Od tego momentu naczynie żaroodporne nie musi już być przykryte. 15 minut przed końcem posmaruj golonki miodem. Nie poparz się i smacznego!

Skoro na główne danie było coś tłustego, to może deser zrobisz fit? Rzuć okiem na te przepisy z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟