Wcale nie piwo jest najlepszym dodatkiem do golonki. Dużo lepiej sprawdzi się ten płyn

Czasem chcemy zaszaleć. Jest weekend, mamy trochę więcej niż zwykle czasu na gotowanie, marzy nam się coś wyjątkowego. Golonka wieprzowa duszona w winie to idealne danie na taką sposobność. Ponoć na wszystko, co dobre, trzeba poczekać. Te słowa sprawdzają się tu co do joty.

ObrazekGolonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva, screen z youtube.com; konto: Marewel

Golonka to przysmak kuchni staropolskiej, do którego miłość - czasem niezdrowa - nie rdzewieje. Kiedyś była to ulubiona potrawa polskich szlachciców. Dziś, chociaż mówi się, że to męska potrawa, jest stałym bywalcem na talerzach całej rodziny.

Obrazek
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

I chociaż dietetycy zaznaczają, że nie powinniśmy serwować sobie golonki więcej niż 1-2 razy w miesiącu, ciężko oprzeć nam się takiej pokusie. Warto jednak wziąć pod uwagę sporą kaloryczność i obecność nasyconych kwasów tłuszczowych w tej części świni i rzeczywiście nie pofolgować sobie z naszym zdrowiem za bardzo. Lub zbyt często.

Golonka jest przyrządzana na winie i wcale nie chodzi tu o zasadę ,,co się nawinie". Składniki są ważne, dlatego - pełne skupienie!

Golonka wieprzowa duszona w winie

Składniki:

  • 2 przednie golonki bez peklowania
  • 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta mielonego czosnku
  • 50 g soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 cebula
  • litr wody

Sposób przygotowania:

Z wody i soli himalajskiej zrób zalewę. Wrzuć do niej umyte golonki. Dodaj połowę liści laurowych i ziela angielskiego i odstaw pod przykryciem na kilka godzin.

Wyjmij i wysusz golonki. Obsmaż je na maśle klarowanym po kilka minut na stronę. Zdejmij je z ognia, wsadź do naczynia żaroodpornego i dopraw pieprzem, czosnkiem i drugą połową przygotowanych liści laurowych i ziela angielskiego. Całość zalej szklanką wina.

Obrazek
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne z golonkami. Po półtorej godziny zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Co jakiś czas przewracaj golonki na drugą stronę i dodaj resztę wina w dwóch równych odstępach czasu. Golonka ma się dusić w 180 stopniach kolejną 1 godzinę i 45 minut.

Na godzinę przed wyjęciem dodaj do golonek tymianek i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Od tego momentu naczynie żaroodporne nie musi już być przykryte. 15 minut przed końcem posmaruj golonki miodem. Nie poparz się i smacznego!

Skoro na główne danie było coś tłustego, to może deser zrobisz fit? Rzuć okiem na te przepisy z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie

Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Zrywam maliny i robię ciasto bez pieczenia. Nie mogę opędzić się od komplementów
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Wygląda jak ryż, ale ma z nim niewiele wspólnego. Idealny na odchudzanie
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
Botwinkę kiszę z mlecznym dodatkiem. Smakuje tak dobrze, że wyjadam prosto ze słoika
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
W moim domu tak przygotowuje się paprykę konserwową. Jest hitem na każdym grillu
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Bliny robię po litewsku. Placki i kotlety mogą się przy nich schować
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Zastąp tym cukier w herbacie. Organizm ci podziękuje
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Strzelczyk sprawdził kurczaki z rożna w Kołobrzegu. Już po pierwszym kęsie wiedział, że dostał nieświeżego
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
Po deszczu prawdziwy wysyp. Z tych miejsc ludzie wracają z koszami pełnymi grzybów
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
"O fuj", "ble". Magda Gessler dodała do mizerii składnik, który wzburzył wielu Polaków
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wielu popełnia te błędy podczas gotowania bobu. Przez nie traci wartości odżywcze
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Wystarczą dwa składniki. Ten sos bije na głowę nawet uwielbiany czosnkowy
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby
Już nie panieruję kalafiora w bułce tartej. Mam lepsze i znacznie zdrowsze sposoby