Wcale nie piwo jest najlepszym dodatkiem do golonki. Dużo lepiej sprawdzi się ten płyn

Czasem chcemy zaszaleć. Jest weekend, mamy trochę więcej niż zwykle czasu na gotowanie, marzy nam się coś wyjątkowego. Golonka wieprzowa duszona w winie to idealne danie na taką sposobność. Ponoć na wszystko, co dobre, trzeba poczekać. Te słowa sprawdzają się tu co do joty.

ObrazekGolonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva, screen z youtube.com; konto: Marewel

Golonka to przysmak kuchni staropolskiej, do którego miłość - czasem niezdrowa - nie rdzewieje. Kiedyś była to ulubiona potrawa polskich szlachciców. Dziś, chociaż mówi się, że to męska potrawa, jest stałym bywalcem na talerzach całej rodziny.

Obrazek
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

I chociaż dietetycy zaznaczają, że nie powinniśmy serwować sobie golonki więcej niż 1-2 razy w miesiącu, ciężko oprzeć nam się takiej pokusie. Warto jednak wziąć pod uwagę sporą kaloryczność i obecność nasyconych kwasów tłuszczowych w tej części świni i rzeczywiście nie pofolgować sobie z naszym zdrowiem za bardzo. Lub zbyt często.

Golonka jest przyrządzana na winie i wcale nie chodzi tu o zasadę ,,co się nawinie". Składniki są ważne, dlatego - pełne skupienie!

Golonka wieprzowa duszona w winie

Składniki:

  • 2 przednie golonki bez peklowania
  • 1/2 litra wytrawnego czerwonego wina
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku lub rozmarynu
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • szczypta mielonego czosnku
  • 50 g soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 cebula
  • litr wody

Sposób przygotowania:

Z wody i soli himalajskiej zrób zalewę. Wrzuć do niej umyte golonki. Dodaj połowę liści laurowych i ziela angielskiego i odstaw pod przykryciem na kilka godzin.

Wyjmij i wysusz golonki. Obsmaż je na maśle klarowanym po kilka minut na stronę. Zdejmij je z ognia, wsadź do naczynia żaroodpornego i dopraw pieprzem, czosnkiem i drugą połową przygotowanych liści laurowych i ziela angielskiego. Całość zalej szklanką wina.

Obrazek
Golonka wieprzowa duszona w winie - Pyszności; Foto: Canva

Nagrzej piekarnik do 200 stopni i wstaw do niego przykryte naczynie żaroodporne z golonkami. Po półtorej godziny zmniejsz temperaturę do 180 stopni. Co jakiś czas przewracaj golonki na drugą stronę i dodaj resztę wina w dwóch równych odstępach czasu. Golonka ma się dusić w 180 stopniach kolejną 1 godzinę i 45 minut.

Na godzinę przed wyjęciem dodaj do golonek tymianek i pokrojoną w ćwiartki cebulę. Od tego momentu naczynie żaroodporne nie musi już być przykryte. 15 minut przed końcem posmaruj golonki miodem. Nie poparz się i smacznego!

Skoro na główne danie było coś tłustego, to może deser zrobisz fit? Rzuć okiem na te przepisy z naszego kanału na YouTube!

Wybrane dla Ciebie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Unikaj tych chlebów, jeśli chcesz na dłużej zachować zdrowie
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Tak upieczonymi żeberkami zaskoczysz nawet wybrednego gościa. Po prostu palce lizać
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Nie mogłam się zdecydować i zrobiłam 2 w 1. Rodzina oszalała na punkcie tego ciasta
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Wygląda jak naleśnik, ale nie ma w nim ani grama mąki. Serwuję na śniadanie
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Blenduję z kawą i piję przed śniadaniem. Daje kopa energii i rozkręca leniwe jelita
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Na Wszystkich Świętych robię schab po węgiersku. Odgrzewany smakuje 100 razy lepiej
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Żadne placki czy zapiekanka. W moim domu hitem są ziemniaczki po chińsku
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Mieszam kilka składników i wrzucam na gorący olej. Na widok tych pączków aż cieknie ślinka
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
Pomaga strawić obfity posiłek. Zrobisz z sezonowych owoców
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
W Skandynawii aż piszczą na widok tych cukierków. Innych skręca na samą myśl
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
Dodaj do zupy dyniowej. Wesprze odporność i pomoże zbić cholesterol
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku
O tej babcinej zupie już mało kto pamięta. Jedz miska za miską, a jelita będą chodzić jak w zegarku