Dodaję do masy przed smażeniem. Placki ziemniaczane są smaczniejsze i zdrowsze

Placki ziemniaczane to idealna propozycja na obiad, kolację albo przekąskę, która zawsze się sprawdza. Są bardzo łatwe do zrobienia, tanie i pyszne. Mnie najbardziej smakują przygotowywane według klasycznego przepisu, ale lubię go czasami lekko zmodyfikować.

Placki ziemniaczane z dodatkiem czosnkuPlacki ziemniaczane z dodatkiem czosnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Dorota Gepert
SKOMENTUJ

Placki ziemniaczane, choć to proste do przygotowania danie, wymagają starannie dobranych składników. Najważniejsze są oczywiście kartofle, które powinny zawierać dużo skrobi, bo dzięki temu placki są bardziej chrupiące. Wszystkie pozostałe składniki to już tylko dodatki. W tradycyjnym przepisie jest ich niewiele. To mąka, jajka i cebula.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaparz kawę i zanurz w niej herbatniki. Pyszne ciasto bez pieczenia

Nie tylko cebula do placków ziemniaczanych

Do przygotowania klasycznych placków ziemniaczanych często używa się cebuli. Postanowiłam jednak dodać im nieco mocniejszego aromatu i do masy dorzuciłam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Wcześniej podawałam tradycyjne placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, ale nie każdy z domowników tolerował jogurt. W ulepszonej wersji aromatyczne ząbki trafiają do ziemniaków, dzięki czemu placki są smaczniejsze i zdrowsze.

Dlaczego warto jeść czosnek?

Na czosnek stawiamy przede wszystkim w zimowych daniach, bo poprawia odporność. Jednak na tym lista jego zalet się nie kończy. To warzywo warto jeść przez cały rok. Czosnek poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Ponadto zawiera związki siarkowe, mogące pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. W jego składzie są też przeciwutleniacze, które skutecznie potrafią zwalczać szkodliwe wolne rodniki. Najlepszy czosnek pochodzi z polskich upraw.

Placki ziemniaczane z czosnkiem

Składniki:

  • ok. 600 g ziemniaków,
  • 4 lub więcej ząbków czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a potem dokładnie odciśnij.
  2. Do startych ziemniaków dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno startą cebulę, jajko i oba rodzaje mąki.
  3. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj - tak, by składniki się dobrze połączyły.
  4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj niewielkie porcje masy ziemniaczanej.
  5. Placki ziemniaczane smaż z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Możesz też takie placki ziemniaczane upiec w piekarniku. Będą wtedy delikatniejsze i mniej kaloryczne.

Wybrane dla Ciebie

Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Zapomniana hitowa zupa z PRL-u. Ma pełno kolagenu
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Czy miód może się zepsuć? Tak, a rozpoznasz to po zaskakującym szczególe
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Biorę 3 podstawowe składniki i robię zapiekankę. Idealna na lekki obiad
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Do gotowania żółtej fasolki dodaję odrobinę. Ma piękny złocisty kolor i jest smaczniejsza
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Upycham do roladek z mięsa mielonego. Zwykłe kotlety nie mają z nimi szans
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Moja ciotka na każdą okazję robi sałatkę papieską. Goście zachwalają bardziej niż jarzynową
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Zrobiłam na próbę bób po turecku. Szybko stał się moją ulubioną przekąską
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
Na Podlasiu gospodynie robią często. Odkąd spróbowałam, co chwilę do nich wracam
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
W sezonie robię to delikatne i kremowe ciasto. Bliscy sprzeczają się o ostatni kawałek
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Robię kotlety ze zdrowego mięsa bez antybiotyków i chemii. Wielu niesłusznie się go boi
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Wielu z nas ignoruje je w czerwcu. Nie wiemy, że są jadalne i tak zdrowe
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie
Kiedyś każdy taką zajadał. Dziś jest zapomniana, a wspiera serce i opóźnia starzenie