Dodaję do masy przed smażeniem. Placki ziemniaczane są smaczniejsze i zdrowsze

Placki ziemniaczane to idealna propozycja na obiad, kolację albo przekąskę, która zawsze się sprawdza. Są bardzo łatwe do zrobienia, tanie i pyszne. Mnie najbardziej smakują przygotowywane według klasycznego przepisu, ale lubię go czasami lekko zmodyfikować.

Placki ziemniaczane z dodatkiem czosnkuPlacki ziemniaczane z dodatkiem czosnku
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Tatsiana Yatsevich (Caftor)
Dorota Gepert

Placki ziemniaczane, choć to proste do przygotowania danie, wymagają starannie dobranych składników. Najważniejsze są oczywiście kartofle, które powinny zawierać dużo skrobi, bo dzięki temu placki są bardziej chrupiące. Wszystkie pozostałe składniki to już tylko dodatki. W tradycyjnym przepisie jest ich niewiele. To mąka, jajka i cebula.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Węgierskie langosze z kwaśną śmietaną, serem i czosnkiem to smak wakacji i jarmarków. Odtworzysz je we własnej kuchni

Nie tylko cebula do placków ziemniaczanych

Do przygotowania klasycznych placków ziemniaczanych często używa się cebuli. Postanowiłam jednak dodać im nieco mocniejszego aromatu i do masy dorzuciłam przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania.

Wcześniej podawałam tradycyjne placki ziemniaczane z sosem czosnkowym, ale nie każdy z domowników tolerował jogurt. W ulepszonej wersji aromatyczne ząbki trafiają do ziemniaków, dzięki czemu placki są smaczniejsze i zdrowsze.

Dlaczego warto jeść czosnek?

Na czosnek stawiamy przede wszystkim w zimowych daniach, bo poprawia odporność. Jednak na tym lista jego zalet się nie kończy. To warzywo warto jeść przez cały rok. Czosnek poprawia trawienie i łagodzi dolegliwości żołądkowe. Ponadto zawiera związki siarkowe, mogące pomóc w obniżeniu ciśnienia krwi. W jego składzie są też przeciwutleniacze, które skutecznie potrafią zwalczać szkodliwe wolne rodniki. Najlepszy czosnek pochodzi z polskich upraw.

Placki ziemniaczane z czosnkiem

Składniki:

  • ok. 600 g ziemniaków,
  • 4 lub więcej ząbków czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, umyj, zetrzyj na tarce o średnich oczkach, a potem dokładnie odciśnij.
  2. Do startych ziemniaków dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno startą cebulę, jajko i oba rodzaje mąki.
  3. Masę dopraw solą oraz pieprzem. Dokładnie wymieszaj - tak, by składniki się dobrze połączyły.
  4. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj niewielkie porcje masy ziemniaczanej.
  5. Placki ziemniaczane smaż z obu stron na złoty kolor.
  6. Usmażone placki przekładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Możesz też takie placki ziemniaczane upiec w piekarniku. Będą wtedy delikatniejsze i mniej kaloryczne.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀