Czy można jeść kiełkujące ziemniaki, czy są szkodliwe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Pisaliśmy już o kiełkującym czosnku i cebuli. Czas na ziemniaki. Wiosną to zdarza się naprawdę często. Zaglądasz do spiżarki czy worka z zapasem kartofli, a już widoczne są na nich kiełki? Podpowiadamy, czy można przygotować je na obiad.

Kiełkujące ziemniaki? Nie zawsze można je jeśćKiełkujące ziemniaki? Nie zawsze można je jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Orest Lyzhechka
Dorota Gepert

Ziemniaki to wciąż nasz ulubiony dodatek do obiadów i ważny składnik wielu dań. Dlatego z reguły kupujemy je na zapas. Wiosną często na ich powierzchni pojawiają się kiełki. Co wtedy, czy trzeba je wyrzucić? Odpowiedź na to pytanie nie jest tak prosta, jak się wydaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Co oznaczają kiełki na ziemniakach?

Kiełki ziemniaków to nic innego jak pędy, które zaczynają wyrastać, gdy ziemniak przechowywany jest w ciepłym, wilgotnym lub nasłonecznionym miejscu. Ten proces jest naturalną reakcją bulwy, która próbuje rozpocząć nowy cykl wzrostu. Choć kiełki same w sobie nie są trujące, ich obecność świadczy o zwiększeniu poziomu solaniny w ziemniaku. Solanina to alkaloid, który w większych ilościach jest toksyczny i może powodować objawy zatrucia pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, ból brzucha czy biegunka.

Czy jeść kiełkujące ziemniaki?

Jeśli zauważysz, że ziemniaki zaczynają kiełkować, ale pędy są jeszcze małe, możesz je wykorzystać do różnych potraw pod warunkiem, że usuniesz kiełki i obierzesz ziemniaki. Eksperci z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej (na łamach huffpost.com) podkreślają też, by zwrócić uwagę na bulwę. Kiedy jest twarda i nie ma oznak zepsucia, wystarczy po prostu usunąć kiełki razem z miąższem. Z kolei ziemniaki już wyraźnie zielone lub miękkie, intensywnie kiełkujące, lepiej wyrzucić. Spożycie dużej ilości solaniny może prowadzić do problemów zdrowotnych, dlatego nie warto ryzykować.

Jak przechowywać ziemniaki?

Aby ziemniaki jak najdłużej zachowały świeżość i nie zaczęły kiełkować, należy przechowywać je w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Idealna temperatura to około 5-8 stopni Celsjusza – np. w piwnicy lub spiżarni. Unikaj trzymania ziemniaków w miejscach nasłonecznionych, ponieważ światło sprzyja wytwarzaniu solaniny. Warto też regularnie przeglądać zapasy ziemniaków, aby usuwać te, które zaczynają kiełkować lub mięknąć.

Wybrane dla Ciebie
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Jak we Włoszech zbiera się grzyby? Gwiazdkowy szef kuchni o pudrze grzybowym i umami
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Królowie i szlachta zajadali się tą zdrową zupą. Dziś mniej popularna, a na trawienie jest świetna
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
Zapomnij o pumpkin spice latte. Ten jesienny napój przyjemnie rozgrzewa, dodaje energii i pomaga schudnąć
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
To najlepsze jajka dla dzieci i seniorów. Są najzdrowsze i bardzo wspierają serce
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Kotlety mielone robię z przepisu Strzelczyka. Jeszcze bardziej soczyste i miękkie niż zwykłe
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Gęsta i rozgrzewająca zupa z soczewicy. Obowiązkowa jest jedna przyprawa
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Kurczak pieczony z papryką. Jakub Kuroń podpowiada trik na karmelizowaną cebulę
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
Pokazał, jak Niemcy robią kanapki. Trudno się nie roześmiać
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
To najlepsze smarowidło do chleba. Odstawisz masło i pasztet ze słoika
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Drobno siekam i mieszam. Na kanapki lepsze niż wędlina
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Resztki po rogalach dorzucam do jajek. Na śniadanie jak znalazł
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser
Naleśniki robię po francusku. Są tak pyszne i słodkie, że mogą zastąpić deser