Czy można jeść kiełkujące ziemniaki, czy są szkodliwe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze

Pisaliśmy już o kiełkującym czosnku i cebuli. Czas na ziemniaki. Wiosną to zdarza się naprawdę często. Zaglądasz do spiżarki czy worka z zapasem kartofli, a już widoczne są na nich kiełki? Podpowiadamy, czy można przygotować je na obiad.

Kiełkujące ziemniaki? Nie zawsze można je jeśćKiełkujące ziemniaki? Nie zawsze można je jeść
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Orest Lyzhechka
Dorota Gepert

Ziemniaki to wciąż nasz ulubiony dodatek do obiadów i ważny składnik wielu dań. Dlatego z reguły kupujemy je na zapas. Wiosną często na ich powierzchni pojawiają się kiełki. Co wtedy, czy trzeba je wyrzucić? Odpowiedź na to pytanie nie jest tak prosta, jak się wydaje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Co oznaczają kiełki na ziemniakach?

Kiełki ziemniaków to nic innego jak pędy, które zaczynają wyrastać, gdy ziemniak przechowywany jest w ciepłym, wilgotnym lub nasłonecznionym miejscu. Ten proces jest naturalną reakcją bulwy, która próbuje rozpocząć nowy cykl wzrostu. Choć kiełki same w sobie nie są trujące, ich obecność świadczy o zwiększeniu poziomu solaniny w ziemniaku. Solanina to alkaloid, który w większych ilościach jest toksyczny i może powodować objawy zatrucia pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, ból brzucha czy biegunka.

Czy jeść kiełkujące ziemniaki?

Jeśli zauważysz, że ziemniaki zaczynają kiełkować, ale pędy są jeszcze małe, możesz je wykorzystać do różnych potraw pod warunkiem, że usuniesz kiełki i obierzesz ziemniaki. Eksperci z Uniwersytetu Stanowego Karoliny Północnej (na łamach huffpost.com) podkreślają też, by zwrócić uwagę na bulwę. Kiedy jest twarda i nie ma oznak zepsucia, wystarczy po prostu usunąć kiełki razem z miąższem. Z kolei ziemniaki już wyraźnie zielone lub miękkie, intensywnie kiełkujące, lepiej wyrzucić. Spożycie dużej ilości solaniny może prowadzić do problemów zdrowotnych, dlatego nie warto ryzykować.

Jak przechowywać ziemniaki?

Aby ziemniaki jak najdłużej zachowały świeżość i nie zaczęły kiełkować, należy przechowywać je w ciemnym, chłodnym i suchym miejscu. Idealna temperatura to około 5-8 stopni Celsjusza – np. w piwnicy lub spiżarni. Unikaj trzymania ziemniaków w miejscach nasłonecznionych, ponieważ światło sprzyja wytwarzaniu solaniny. Warto też regularnie przeglądać zapasy ziemniaków, aby usuwać te, które zaczynają kiełkować lub mięknąć.

Wybrane dla Ciebie

Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W jesienne dni robię rozgrzewającą zapiekankę z włoskimi kluseczkami. Znika w mgnieniu oka
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
W Czechach piją ją non stop. Jest zdrowsza od zwykłej herbaty i ma moc witamin
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy
Zanurzam w cieście i nadziewam na patyk. Parówka w tej wersji zachwyci nawet wybrednych smakoszy