Naleśniki zrobisz w mikrofalówce w 2 minuty. Musisz tylko pamiętać o 1 rzeczy
Gotowe naleśniki są lekkie, delikatne i trochę bardziej puszyste niż te z patelni. Mają swoją specyficzną konsystencję, bardziej miękką, czasem lekko wilgotną, ale bardzo przyjemną w smaku. Najlepiej sprawdzają się z dodatkami, które wzbogacą ich strukturę, np. masłem orzechowym, owocami, twarożkiem czy pastą z awokado. Można je jeść na ciepło lub na zimno, zabrać do lunch boxa lub potraktować jak zdrowy deser.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Luksusowe ciasto Santoska z kremem kawowym i orzechami - hit każdej okazji
To idealna opcja dla tych, którzy szukają kompromisu między szybkim jedzeniem a domowym smakiem. Nie zastąpią całkiem klasycznych naleśników z chrupiącymi brzegami, ale mają inne zalety. Są ekspresowe, wygodne i wymagają dosłownie paru minut.
Jeśli nie masz patelni albo chcesz zjeść coś lekkiego bez smażenia, to wypróbuj przepis na naleśniki z mikrofalówki. Efekt końcowy na pewno cię zaskoczy.
Przepis na naleśniki z mikrofalówki
Składniki (3-4 sztuki):
- 4 łyżki mąki pszennej lub ryżowej (40 g),
- 1 jajko kurze (50 g),
- 1/5 szkl. mleka 0,5 proc. (40 g),
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2 g),
- sól,
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
Krok 2. Dodaj jajko, mleko i trochę wody (około 1/3 szklanki – ilość wody dostosuj w trakcie mieszania tak, aby ciasto było lejące i gładkie). Dokładnie mieszaj i ucieraj, aż do otrzymania jednolitej konsystencji (bez grudek). Odstaw na parę minut.
Krok 3. Następnie na talerz lub inne płaskie naczynie wylej masę w ilości przybliżonej do klasycznego naleśnika. Równomiernie rozprowadź - tak, żeby nie było żadnych dziur.
Naczynie z masą wstaw do mikrofalówki na około 2-3 minuty (w zależności od mocy mikrofalówki). Zaglądaj co jakiś czas i sprawdzaj poziom wypieczenia. Wyciągnij z mikrofalówki, gdy ciasto całkowicie stężeje. Naleśnik od razu przełóż na inny talerz, aby nie przywarł do tego, na którym był w mikrofalówce.
Krok 4. Czynności powtarzaj do zużycia całego przygotowanego ciasta. Zjedz na ciepło lub zimno.