Nie kupuj gotowych deserów. Ten zrobisz w 5 minut i pokochasz od pierwszej łyżki
Bazą deseru jest naturalny jogurt, czyli jedno z najlepszych źródeł probiotyków w codziennej diecie. Wspiera florę jelitową, wzmacnia odporność i sprzyja trawieniu, a jednocześnie dostarcza wapń, białko i witaminy z grupy B. W połączeniu z bananem tworzy łagodną, kremową podstawę, która sama w sobie już świetnie smakuje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto ptasie mleczko
Całość podkręca gęsty, domowy sos daktylowy. Wystarczy chwila blendowania, by uzyskać naturalnie słodką polewę bez dodatku cukru. Daktyle są pełne błonnika, potasu, magnezu i żelaza, a także witaminy A, C, E i K. Dodatkowo, ich karmelowy smak powoduje, że deser przypomina coś znacznie bardziej kalorycznego, niż jest w rzeczywistości.
Orzeszki ziemne dodają przyjemnej chrupkości i dostarczają porządną dawkę białka, zdrowych tłuszczów oraz witaminę E. Ten deser nie tylko zaspokaja ochotę na coś słodkiego, ale też naprawdę syci i odżywia. To wszystko bez wyrzutów sumienia.
Bananowy jogurt z daktylowym sosem i orzeszkami ziemnymi:
To jedna z tych prostych receptur, do których wraca się regularnie. Smakuje jak coś kupionego w dobrej kawiarni, ale jest zdrowsze, tańsze i gotowe w kilka minut, najczęściej z tego, co masz w lodówce i szafce. Z czym jeść jogurt naturalny? Poznaj prosty przepis z jogurtem naturalnym na słodko!
Składniki:
- 1 opakowanie (180 g) jogurtu naturalnego 3 proc.,
- 1 mały (80 g) banan,
- 2 średnie sztuki (20 g) daktyli suszonych,
- 1 łyżka (10 g) orzeszki ziemne niesolone,
- waniliowy aromat spożywczy.
Przygotowanie sposób przygotowania::
Krok 1: Orzeszki ziemne drobno pokrój. Rozgrzej suchą patelnię i upraż orzechy do zarumienienia. Co chwilę potrząsaj patelnią, aby orzechy się nie przypaliły. Odstaw.
Krok 2: Daktyle (bez pestek) pokrój w mniejsze kawałki, umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Dostosuj ilość wody w taki sposób, aby całe daktyle były przykryte. Zostaw je na kilka minut.
Krok 3: Banana umyj, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem.
Krok 4: W miseczce umieść jogurt, banana i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Dokładnie wymieszaj.
Krok 5: Następnie zblenduj daktyle razem z wodą w której były moczone.
Krok 6: Jogurtowo-bananową masę polej daktylowym sosem i posyp orzeszkami.