Nie kupuj gotowych deserów. Ten zrobisz w 5 minut i pokochasz od pierwszej łyżki

Bananowy jogurt z daktylowym sosem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi to deser, który udowadnia, że pyszne i zdrowe rzeczy powstają z najprostszych składników. Łączy w sobie wszystko, czego można oczekiwać od idealnej przekąski, czyli słodycz, kremowość, kontrastowe konsystencje i prawdziwą wartość odżywczą. Co najlepsze, zrobisz go w 5 minut i… prawdopodobnie powtórzysz już następnego dnia.
Przełóż do wygodnego naczynia, polej sosem i posyp orzeszkamiPrzełóż do wygodnego naczynia, polej sosem i posyp orzeszkami

Bazą deseru jest naturalny jogurt, czyli jedno z najlepszych źródeł probiotyków w codziennej diecie. Wspiera florę jelitową, wzmacnia odporność i sprzyja trawieniu, a jednocześnie dostarcza wapń, białko i witaminy z grupy B. W połączeniu z bananem tworzy łagodną, kremową podstawę, która sama w sobie już świetnie smakuje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto ptasie mleczko

Całość podkręca gęsty, domowy sos daktylowy. Wystarczy chwila blendowania, by uzyskać naturalnie słodką polewę bez dodatku cukru. Daktyle są pełne błonnika, potasu, magnezu i żelaza, a także witaminy A, C, E i K. Dodatkowo, ich karmelowy smak powoduje, że deser przypomina coś znacznie bardziej kalorycznego, niż jest w rzeczywistości.

Orzeszki ziemne dodają przyjemnej chrupkości i dostarczają porządną dawkę białka, zdrowych tłuszczów oraz witaminę E. Ten deser nie tylko zaspokaja ochotę na coś słodkiego, ale też naprawdę syci i odżywia. To wszystko bez wyrzutów sumienia.

Bananowy jogurt z daktylowym sosem i orzeszkami ziemnymi:

To jedna z tych prostych receptur, do których wraca się regularnie. Smakuje jak coś kupionego w dobrej kawiarni, ale jest zdrowsze, tańsze i gotowe w kilka minut, najczęściej z tego, co masz w lodówce i szafce. Z czym jeść jogurt naturalny? Poznaj prosty przepis z jogurtem naturalnym na słodko!

Składniki:

  • 1 opakowanie (180 g) jogurtu naturalnego 3 proc.,
  • 1 mały (80 g) banan,
  • 2 średnie sztuki (20 g) daktyli suszonych, 
  • 1 łyżka (10 g) orzeszki ziemne niesolone,
  • waniliowy aromat spożywczy.

Przygotowanie sposób przygotowania::

Bananowy jogurt z daktylowym sosem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi przepis
Pokrój orzeszki

Krok 1: Orzeszki ziemne drobno pokrój. Rozgrzej suchą patelnię i upraż orzechy do zarumienienia. Co chwilę potrząsaj patelnią, aby orzechy się nie przypaliły. Odstaw.

Bananowy jogurt z daktylowym sosem i orzeszkami ziemnymi przepis
Daktyle pokrój i zalej wrzątkiem

Krok 2: Daktyle (bez pestek) pokrój w mniejsze kawałki, umieść w małym naczyniu i zalej wrzątkiem. Dostosuj ilość wody w taki sposób, aby całe daktyle były przykryte. Zostaw je na kilka minut.

Bananowy jogurt z daktylowym sosem i orzeszkami ziemnymi przepis
Rozgnieć banana

Krok 3: Banana umyj, obierz ze skórki i rozgnieć widelcem. 

Bananowy jogurt z daktylowym sosem i orzeszkami ziemnymi przepis
Wymieszaj jogurt z bananem

Krok 4: W miseczce umieść jogurt, banana i kilka kropli waniliowego aromatu spożywczego. Dokładnie wymieszaj. 

Bananowy jogurt z daktylowym sosem i orzeszkami ziemnymi przepis
Zblenduj daktyle

Krok 5: Następnie zblenduj daktyle razem z wodą w której były moczone.

Bananowy jogurt z daktylowym sosem i chrupiącymi orzeszkami ziemnymi przepis
Przełóż do wygodnego naczynia, polej sosem i posyp orzeszkami

Krok 6: Jogurtowo-bananową masę polej daktylowym sosem i posyp orzeszkami. 

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa