W Kanadzie jadłam deser o zabawnej nazwie. Teraz takie ogony robię sama

Smażone ciastka są znakiem rozpoznawczym popularnej kanadyjskiej sieciówki, która do 2018 r. liczyła już ponad 140 lokali w sześciu różnych krajach na świecie. Ogony bobra można w nich zamówić w wersji na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Bita śmietana, sos czekoladowy, owoce, orzeszki czy sery pleśniowe – to tylko kilka możliwych składników, które sprawiają, że ciastkom nie sposób się oprzeć.

W Kanadzie na deser można zamówić "ogony bobra"W Kanadzie na deser można zamówić "ogony bobra"
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Bobry odegrały istotną rolę w historii Kanady i do dziś są jednym z najważniejszych symboli tego kraju. Handel futrami bobrów w XVII i XVIII wieku sprawił, że na tereny leżące na północ od Stanów Zjednoczonych, przybywali coraz to nowi osadnicy. Dzisiaj w symbolu narodowym upatruje się takich cech jak pracowitość, wytrzymałość i zdolność przetrwania. Bobry doceniane są za szczególną rolę w ekosystemie i otaczane opieką.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki

Deser w kanadyjskim stylu

Cukiernicze tradycje Kanady w dużej mierze wynikają z wpływów angielskich i amerykańskich. Również tutaj popularne są sconesy, czyli kruche ciasta spulchnione sodą oczyszczoną, oraz pączki z dziurką. Jednak Kanada mocno popularyzuje również rodzime wypieki, wśród których znajdują się nie tylko "ogony bobra", ale także małe tartaletki ze słodkim nadzieniem czy warstwowe batoniki, znane jako "Nanaimo bar".

Pochodzący z Kanady syrop klonowy zdobył ogromną popularność na całym świecie. Również w Polsce polewamy nim nie tylko amerykańskie pankejki, ale także bardziej dietetyczne śniadania, takie jak owsianka czy wracająca do łask jaglanka. Zdrowszy zamiennik cukru jest mniej kaloryczny od miodu, a przy okazji pełen antyoksydantów.

Jak zrobić "ogony bobra"?

Kanadyjski BeaverTails, czyli w dosłownym tłumaczeniu "ogony bobra" są właściwie przygotowywane tak samo jak tradycyjne pączki. Różnią się głównie kształtem, który przypomina ogon popularnego w Kanadzie zwierzaka. Zamiast nadzienia w środku, dodatki kładzie się na górę pączka, nie skąpiąc ilości.

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 60 ml ciepłej wody,
  • 4 łyżki cukru,
  • 60 ml mleka,
  • 40 g masła,
  • 1 jajko,
  • 300 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • olej do smażenia w wysokiej temperaturze.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce rozmieszaj świeże drożdże z ciepłą wodą i łyżeczką cukru. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
  2. W tym czasie w rondelku podgrzej mleko z masłem i pozostałym cukrem. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
  3. Do rozczynu w misce dodaj przestudzone mleko z masłem, jajko, sól i mąkę przesianą przez sitko.
  4. Zagnieć na elastyczne ciasto do momentu, aż samo będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
  5. Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Z każdego uformuj owalny placek i dodatkowo go rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
  6. Smaż w głębokim tłuszczu na rumiany kolor z jednej i drugiej strony (jak pączki). Podawaj na ciepło ze słodkimi dodatkami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje