W Kanadzie jadłam deser o zabawnej nazwie. Teraz takie ogony robię sama
Smażone ciastka są znakiem rozpoznawczym popularnej kanadyjskiej sieciówki, która do 2018 r. liczyła już ponad 140 lokali w sześciu różnych krajach na świecie. Ogony bobra można w nich zamówić w wersji na słodko lub z wytrawnymi dodatkami. Bita śmietana, sos czekoladowy, owoce, orzeszki czy sery pleśniowe – to tylko kilka możliwych składników, które sprawiają, że ciastkom nie sposób się oprzeć.
Bobry odegrały istotną rolę w historii Kanady i do dziś są jednym z najważniejszych symboli tego kraju. Handel futrami bobrów w XVII i XVIII wieku sprawił, że na tereny leżące na północ od Stanów Zjednoczonych, przybywali coraz to nowi osadnicy. Dzisiaj w symbolu narodowym upatruje się takich cech jak pracowitość, wytrzymałość i zdolność przetrwania. Bobry doceniane są za szczególną rolę w ekosystemie i otaczane opieką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Letnie drożdżówki z morelami i kruszonką. Słodka klasyka do kawki
Deser w kanadyjskim stylu
Cukiernicze tradycje Kanady w dużej mierze wynikają z wpływów angielskich i amerykańskich. Również tutaj popularne są sconesy, czyli kruche ciasta spulchnione sodą oczyszczoną, oraz pączki z dziurką. Jednak Kanada mocno popularyzuje również rodzime wypieki, wśród których znajdują się nie tylko "ogony bobra", ale także małe tartaletki ze słodkim nadzieniem czy warstwowe batoniki, znane jako "Nanaimo bar".
Pochodzący z Kanady syrop klonowy zdobył ogromną popularność na całym świecie. Również w Polsce polewamy nim nie tylko amerykańskie pankejki, ale także bardziej dietetyczne śniadania, takie jak owsianka czy wracająca do łask jaglanka. Zdrowszy zamiennik cukru jest mniej kaloryczny od miodu, a przy okazji pełen antyoksydantów.
Jak zrobić "ogony bobra"?
Kanadyjski BeaverTails, czyli w dosłownym tłumaczeniu "ogony bobra" są właściwie przygotowywane tak samo jak tradycyjne pączki. Różnią się głównie kształtem, który przypomina ogon popularnego w Kanadzie zwierzaka. Zamiast nadzienia w środku, dodatki kładzie się na górę pączka, nie skąpiąc ilości.
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży,
- 60 ml ciepłej wody,
- 4 łyżki cukru,
- 60 ml mleka,
- 40 g masła,
- 1 jajko,
- 300 g mąki pszennej,
- szczypta soli,
- olej do smażenia w wysokiej temperaturze.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce rozmieszaj świeże drożdże z ciepłą wodą i łyżeczką cukru. Przykryj ściereczką i odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie w rondelku podgrzej mleko z masłem i pozostałym cukrem. Wymieszaj i odstaw do ostygnięcia.
- Do rozczynu w misce dodaj przestudzone mleko z masłem, jajko, sól i mąkę przesianą przez sitko.
- Zagnieć na elastyczne ciasto do momentu, aż samo będzie odchodzić od ścianek miski. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut lub do czasu, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto podziel na 8 kawałków. Z każdego uformuj owalny placek i dodatkowo go rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
- Smaż w głębokim tłuszczu na rumiany kolor z jednej i drugiej strony (jak pączki). Podawaj na ciepło ze słodkimi dodatkami.