Nikt nie traktuje tego składnika poważnie, dopóki nie sprawdzi, co potrafi w zupie
Ogórki konserwowe są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dostarczają błonnik oraz niewielkie ilości witamin z grupy B, C i K. Zawierają również potas, który pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Dodatek ziemniaka i marchewki nadaje zupie kremową konsystencję oraz wzbogaca ją węglowodanami, beta-karotenem i witaminą A, czyli składnikami, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie skóry i wzroku.
Jogurt naturalny powoduje, że całość staje się delikatniejsza i bardziej kremowa, a przy tym dodaje porcję białka i wapnia. Oliwa z oliwek dostarcza zdrowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i podkreśla smak warzyw.
Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy
Przepis na zupę z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem
To idealny przykład, że kulinarne eksperymenty mogą kończyć się sukcesem. Zupa z ogórków konserwowych jest lekka, sycąca i intrygująca w smaku. Wystarczy spróbować raz, by przekonać się, że ten nieoczywisty składnik może zaskoczyć bardziej niż niejeden klasyczny przepis.
Składniki:
- 6-8 ogórków konserwowych (120 g),
- 1 ziemniak (80 g),
- 1 mała marchew (80 g),
- 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (50 g),
- 500 ml domowego bulionu warzywnego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Ziemniaka i marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki odsącz z zalewy i również pokrój w drobną kostkę.
Krok 2. W garnku, w którym przygotujesz zupę, rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć kostki ziemniaka oraz marchewki i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.
Krok 3. Zalej warzywa bulionem warzywnym. Gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości, czyli przez kilka minut.
Krok 4. Zdejmij zupę z ognia, dodaj pokrojone w kostkę ogórki i delikatnie wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jogurt z odrobiną soli, a następnie wlej go do zupy, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.
Krok 5. Nałóż na talerz.