Nikt nie traktuje tego składnika poważnie, dopóki nie sprawdzi, co potrafi w zupie

Z ogórków konserwowych zazwyczaj powstają sałatki, sosy albo przekąski do obiadu. Ale kiedy trafią do garnka, dzieje się coś zdumiewającego. Zupa z ogórków konserwowych to pomysł, który brzmi niecodziennie, a smakuje tak dobrze, że po pierwszej łyżce trudno uwierzyć, że powstała z tak prostych składników. Ma lekko kwaskowaty, delikatnie słodki i przyjemnie aromatyczny smak, który różni się od klasycznej ogórkowej z kiszonych ogórków, ale wcale jej nie ustępuje.
Zupę możesz zrobić również z konserwowych ogórkówZupę możesz zrobić również z konserwowych ogórków
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Copyright © 2012 Artur Kotowski (artur.kotowski@gmail.com)

Ogórki konserwowe są niskokaloryczne i lekkostrawne. Dostarczają błonnik oraz niewielkie ilości witamin z grupy B, C i K. Zawierają również potas, który pomaga utrzymać równowagę wodno-elektrolitową organizmu. Dodatek ziemniaka i marchewki nadaje zupie kremową konsystencję oraz wzbogaca ją węglowodanami, beta-karotenem i witaminą A, czyli składnikami, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie skóry i wzroku.

Jogurt naturalny powoduje, że całość staje się delikatniejsza i bardziej kremowa, a przy tym dodaje porcję białka i wapnia. Oliwa z oliwek dostarcza zdrowe tłuszcze, które ułatwiają przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i podkreśla smak warzyw.

Zupa ogórkowa z przecieru. Gotuje się szybciej, ale smakuje tak dobrze jak u mamy

Przepis na zupę z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem

To idealny przykład, że kulinarne eksperymenty mogą kończyć się sukcesem. Zupa z ogórków konserwowych jest lekka, sycąca i intrygująca w smaku. Wystarczy spróbować raz, by przekonać się, że ten nieoczywisty składnik może zaskoczyć bardziej niż niejeden klasyczny przepis.

Składniki:

  • 6-8 ogórków konserwowych (120 g),
  • 1 ziemniak (80 g),
  • 1 mała marchew (80 g),
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 proc. (50 g),
  • 500 ml domowego bulionu warzywnego,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g),
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Zupa z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem przepis
Pokrój składniki

Krok 1. Ziemniaka i marchewkę umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Ogórki odsącz z zalewy i również pokrój w drobną kostkę.

Zupa z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem przepis
Podsmaż ziemniaka i marchew

Krok 2. W garnku, w którym przygotujesz zupę, rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć kostki ziemniaka oraz marchewki i smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając.

Zupa z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem przepis
Dodaj bulion i gotuj

Krok 3. Zalej warzywa bulionem warzywnym. Gotuj na umiarkowanym ogniu do miękkości, czyli przez kilka minut. 

Zupa z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem przepis
Na koniec dodaj ogórki i jogurt

Krok 4. Zdejmij zupę z ognia, dodaj pokrojone w kostkę ogórki i delikatnie wymieszaj. W osobnym naczyniu połącz jogurt z odrobiną soli, a następnie wlej go do zupy, cały czas mieszając, aby składniki się połączyły. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw solą oraz pieprzem.

Zupa z ogórków konserwowych, ziemniaka i marchewki z jogurtem przepis
Nałóż na talerz

Krok 5. Nałóż na talerz.

Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
Gdy robię te naleśniki, o cynamonki nikt nawet nie pyta. Takie są pyszne
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
To idealne mięso na pieczeń. Nie wymaga wielogodzinnego marynowania ani długiego duszenia
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
O tej godzinie pij kawę. Według naukowców wtedy najbardziej zmniejsza ryzyko chorób serca
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Babka ruska lepsza niż pierogi. Tania, a cała rodzina naje się do syta
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Jak podgrzać schabowego? Dzięki tej metodzie będzie smaczny i chrupiący
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Tylko 3 składniki i blender. Używam zamiast masła, bo wzmacnia kości i wspiera serce
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
Posypuję nimi sałatkę, gdy dziadkowie przychodzą z wizytą. Wspierają zdrowie serca i poprawiają wzrok
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
W piątek podaję na obiad z sosem pieczarkowym. Wszyscy jedzą ze smakiem
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Na obiad przygotowuje pyszne paluszki. Dzieci ustawiają się w kolejce
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Biorę jajka i serek wiejski. Po 10 minutach mam pyszną sałatkę śniadaniową
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Ścieram tanie warzywo i dodaję do racuchów. Na słono smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne
Co roku na andrzejki robię rurki z kremem. Znikają do ostatniego okruszka
Co roku na andrzejki robię rurki z kremem. Znikają do ostatniego okruszka