Z niedocenianego warzywa robię pyszną zupę. Smakuje lepiej niż rosół u mamy
Prosta, tania i wyjątkowo szybka, a przy tym smaczna - brzmi jak zupa idealna i taką jest. Przy wykorzystaniu kilku składników z łatwością przygotujesz z kilku składników, które akurat możesz mieć w lodówce.
Zupa kapuściana jest dokładnie tym, na co brzmi – czyli zupą, w której główną rolę gra kapusta, ale towarzyszą jej również inne warzywa, które najczęściej dorzucamy do zup, takie jak pietruszka czy marchewka. Spokojnie można ją też urozmaicić, na przykład boczkiem, dzięki któremu stanie się bardziej sycąca, albo dodać natkę pietruszki czy koperek, by wzbogacić smak. Podstawowa wersja jest jednak dziecinnie prosta i można ją przygotować z kilku składników, które wielu z nas ma akurat pod ręką.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Dlaczego warto jeść zupę kapuścianą?
Zupa kapuściana to nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe danie. Kapusta, jej główny składnik, dostarcza cennych witamin ( takich jak C, B, A, E i K) oraz minerałów, takich jak potas i magnez. Dzięki dużej zawartości błonnika wspiera trawienie i pomaga regulować pracę jelit, a jej działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe czyni ją dobrym wyborem dla osób dbających o zdrowie.
Ponadto kapusta jest niskokaloryczna, więc potrawy z jej udziałem często mają niewielką ilość kalorii, co jest atrakcyjne szczególnie dla osób, którym zależy na zrzuceniu kilku kilogramów. Oczywiście nie należy jej traktować jako głównego składnika diety, a jedynie jako jej element. Kapusta najlepiej sprawdzi się jako dodatek do zróżnicowanego jadłospisu, który jest bogaty w niezbędne składnik odżywcze.
Przepis na zupę kapuścianą
Składniki:
- 500 g kapusty,
- 300 g ziemniaków,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1,5 l bulionu warzywnego,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- kilka plasterków boczku (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Obierz cebulę oraz czosnek, cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Obierz marchewkę, pietruszkę i ziemniaki.
- Kapustę obierz z zewnętrznych liści, następnie marchewkę i ziemniaki pokrój w kostkę, a kapustę drobno poszatkuj.
- Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem do zeszklenia, po chwili dodaj marchewkę i ziemniaki, smaż kilka minut, następnie wrzuć kapustę.
- Opcjonalnie dodaj boczek.
- Całość zalej gorącym bulionem warzywnym, dopraw szczyptą soli i pieprzu, doprowadź do wrzenia.
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu przez około 30 minut, aż warzywa będą miękkie i smaki się połączą.
- Podawaj na ciepło.