Tą zupą zajadają się w Tunezji. Nazwa brzmi jak dziecięce gaworzenie

W Tunezji zapach przypraw poczuć można niemal na każdym rogu. W tej zupie to właśnie one odgrywają główną rolę. Jej nazwa brzmi tak nietypowo, że mogłaby pochodzić z dziecięcego gaworzenia.

Tunezyjska zupa z ciecierzycąTunezyjska zupa z ciecierzycą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Polska ogórkowa, szczawiowa czy krupnik to bez wątpienia pyszne zupy, ale warto postawić czasem na odrobinę egzotyki na talerzu. Świetnym wprowadzeniem do aromatycznych zup kuchni arabskiej jest lablabli. Lablabi brzmi jak zlepek przypadkowych sylab, ale to tylko pozory. Pod tym hasłem skrywa się gęste i pożywne danie na bazie ciecierzycy. Idealnie sprawdzi się na obiad, po którym nikt nie domaga się drugiego dania. Zdecydowanie tą zupą można się najeść.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Znudził ci się zwykły kurczak? Zrób roladki, które znikają w sekundę

Tunezyjska zupa z ciecierzycy

Lablabi to gęsta, aromatyczna zupa, której głównym składnikiem jest ciecierzyca. Ze względu na swoją konsystencję często przypomina gulasz lub potrawkę. Tradycyjnie serwuje się ją w małych miseczkach. Podstawą jest tutaj bulion z gotowaną ciecierzycą, doprawiony czosnkiem i obfitą porcją kuminu. To właśnie ta przyprawa nadaje daniu charakterystyczny, lekko ziemisty aromat. Ognistego charakteru dodaje pasta harissa, a sok z cytryny ma za zadanie zrównoważyć całość i dodać lekkości.

Lablabi jest uważane za podstawową potrawę typu comfort food w Tunezji i ma swoje warianty również w Iraku i innych częściach Bliskiego Wschodu. Czasem pojawia się na stołach nie tylko jako obiad, ale również pożywne śniadanie.

Lablabi często serwowane jest na gęsto, jak potrawka
Lablabi często serwowane jest na gęsto, jak potrawka © Adobe Stock | FomaA

To danie demokratyczne, bo dostępne jest dla każdego. Trafić na nie można zarówno w eleganckich restauracjach, tanich lokalach, jak i na ulicznych straganach. W Tunezji można znaleźć małe jadłodajnie, nazywane "lablabistes", które specjalizują się w serwowaniu tej zupy, często z całą gamą dodatków, które pozwalają dostosować ją do indywidualnych preferencji

Przepis na lablabli

To zupa prosta, sycąca i elastyczna, bo możesz dopasować dodatki do swoich własnych preferencji. Świetnie sprawdzi się na pożywny obiad, gdy masz ochotę na coś innego niż polska kuchnia.

Sucha ciecierzyca musi moczyć się przez kilka godzin, więc przygotowanie zupy najlepiej jest zaplanować odpowiednio wcześnie. Możesz jednak przyspieszyć ten proces i sięgnąć po już ugotowaną ciecierzycę z puszki lub słoika. Wystarczy ją przepłukać, nie trzeba jej gotować. Wystarczy wrzucić do gorącego wywaru i przejść do dalszych kroków.

Składniki:

Na zupę:

  • 400 g suchej ciecierzycy,
  • 2 litry bulionu,
  • 5-6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek.

Do podania:

  • czerstwe pieczywo (najlepiej bagietka lub inny chrupiący chleb), pokrojone w kostkę
  • harrisa do smaku,
  • sok z połowy cytryny,
  • oliwa do skropienia,
  • 4 jajka na twardo,
  • 3 łyżeczki kaparów,
  • kilka czarnych oliwek,
  • posiekana kolendra.

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie przez minimum 8 godzin, a najlepiej przez całą noc.
  2. Po tym czasie odcedź, przepłucz i przełóż do dużego garnka. Zalej świeżą wodą tak, aby płyn przykrył z zapasem całą ciecierzycę.
  3. Gotuj do miękkości przez 1-1,5 godziny. W trakcie gotowania usuwaj pianę.
  4. Po ugotowaniu odcedź.
  5. W garnku rozgrzej oliwę i dodaj posiekany czosnek.
  6. Smaż na małym ogniu przez około minutę.
  7. Dodaj kumin oraz kurkumę i smaż przez 30 sekund, aż uwolnią swój aromat.
  8. Wrzuć ugotowaną ciecierzycę, wlej bulion i zagotuj. Ilość bulionu dopasuj do tego, jak gęstą chcesz mieć zupę.
  9. Gotuj na wolnym ogniu przez około 15-20 minut, aby smaki się połączyły. Zupa powinna być dość gęsta, ale nie papkowata.
  10. Na dno głębokich miseczek do zupy wyłóż pokrojone w kostkę czerstwe pieczywo.
  11. Na pieczywo wlej gorącą zupę lablabi.
  12. Na wierzch każdej porcji dodaj harissę (odrobinę, jeśli nie lubisz ostro, lub sporą łyżeczkę, jeśli preferujesz pikantność), skrop obficie świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
  13. Dodaj opcjonalne składniki: ugotowane jajko, kapary i oliwki.
  14. Udekoruj posiekaną kolendrą.

Lablabi podawaj na ciepło. Możesz dodatkowo wzbogacić ją o tuńczyka z puszki, wcześniej odsączonego. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
Włosi szczęśliwi, reszta świata też. Wyróżnienie dla kuchni
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
We Włoszech jest świątecznym klasykiem. Zupełnie inna niż polskie dania
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Zamiast godzinę przygotowywać cynamonki, robię ich prostszą wersję. Te placuszki to prawdziwy hit
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
Na 3 dni przed świętami zalewam śledzie i odstawiam. Nie znajdziesz lepszego przepisu
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
To niskokaloryczne mięso może konkurować z wołowiną. W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
My mamy uszka, Włosi jedzą w święta konkurencyjne pyszności. I nie podają ich w barszczu
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
Strzelczyk obowiązkowo dorzuca do barszczu. Ma więcej smaku
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
To mięso lepsze od jagnięciny, a wcale nie takie drogie. Tak rzadko je jemy, że wielu sprawdza, jak wygląda
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
Na śniadanie robię zamiast owsianki. Podkręca pracę jelit i syci na bardzo długo
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
To najłatwiejszy miodownik na świecie. Zrobisz raz-dwa i bez stresu
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tak wyfiletujesz karpia i pozbędziesz się ości. Nikt nie będzie musiał grzebać w rybie
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
Tego wypieku nie może zabraknąć na włoskim stole. To świąteczny pewniak
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀