Pamiętasz to kultowe danie? Każdy jadł je przynajmniej raz w życiu
Jajka to skarbnica pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i dostarczają energię na długo. W połączeniu z makaronem, będącym źródłem węglowodanów, tworzą sycące i zbilansowane danie. Dodatkowo oliwa z oliwek, używana do smażenia, dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych i pomaga wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia
To, co powoduje, że to danie może smakować wyjątkowo, to dodatki takie jak świeże warzywa, aromatyczne zioła i przyprawy, np. kurkuma, papryka i czosnek. Możesz dorzucić podsmażoną cukinię, pomidorki koktajlowe i liście rukoli skropione sokiem z cytryny, by nadać całości świeżość i kolor.
Makaron smażony z jajkiem to świetny przykład na to, jak z kilku prostych składników stworzyć coś sycącego, zdrowego i naprawdę smacznego. Można podać go od razu na ciepło lub przygotować wcześniej i zjeść w wersji lunchowej na zimno. Jak zrobić smażony makaron z jajkiem? Poznaj prosty przepis.
Przepis na makaron smażony z jajkiem
Składniki:
- 70 g makaronu,
- 1 jajko kurze,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, jak ugotować makaron. Na patelni rozgrzej oliwę.
- Po chwili wrzuć odcedzony makaron. Smaż do zarumienienia, czyli przez kilka minut. Co chwilę mieszaj.
- Następnie wbij jajko. Smaż do preferowanego ścięcia, średnio przez około 3-5 min na umiarkowanym ogniu. Cały czas mieszaj.
- Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz.