WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Pamiętasz to kultowe danie? Każdy jadł je przynajmniej raz w życiu

Makaron smażony z jajkiem to danie, które wielu osobom kojarzy się z dzieciństwem i domową kuchnią. Kiedyś był to szybki sposób na wykorzystanie resztek z obiadu, dziś wraca w trochę lżejszej i bardziej aromatycznej wersji, idealnej dla zabieganych i tych, którzy cenią proste, ale pełne smaku posiłki.
Smażony makaron z jajkiemPrzełóż na talerz
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jajka to skarbnica pełnowartościowego białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin z grupy B, które wspierają układ nerwowy i dostarczają energię na długo. W połączeniu z makaronem, będącym źródłem węglowodanów, tworzą sycące i zbilansowane danie. Dodatkowo oliwa z oliwek, używana do smażenia, dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych i pomaga wchłaniać witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pierogi wigierskie z białym serem i owocami. Chrupiący specjał z Podlasia

To, co powoduje, że to danie może smakować wyjątkowo, to dodatki takie jak świeże warzywa, aromatyczne zioła i przyprawy, np. kurkuma, papryka i czosnek. Możesz dorzucić podsmażoną cukinię, pomidorki koktajlowe i liście rukoli skropione sokiem z cytryny, by nadać całości świeżość i kolor.

Makaron smażony z jajkiem to świetny przykład na to, jak z kilku prostych składników stworzyć coś sycącego, zdrowego i naprawdę smacznego. Można podać go od razu na ciepło lub przygotować wcześniej i zjeść w wersji lunchowej na zimno. Jak zrobić smażony makaron z jajkiem? Poznaj prosty przepis.

Przepis na makaron smażony z jajkiem

Składniki:

  • 70 g makaronu,
  • 1 jajko kurze,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.
Makaron smażony z jajkiem przepis
Wbij jajko i podsmaż do preferowanego ścięcia

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj makaron zgodnie z zaleceniami na opakowaniu, jak ugotować makaron. Na patelni rozgrzej oliwę.
  2. Po chwili wrzuć odcedzony makaron. Smaż do zarumienienia, czyli przez kilka minut. Co chwilę mieszaj. 
  3. Następnie wbij jajko. Smaż do preferowanego ścięcia, średnio przez około 3-5 min na umiarkowanym ogniu. Cały czas mieszaj. 
  4. Pod koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj. Wyłóż na talerz.
Makaron smażony z jajkiem przepis
Przełóż na talerz
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji