Prosta surówka, która smakuje jak z azjatyckiej knajpki. Lekka i pełna aromatu

Surówka w chińskim stylu to propozycja, która od razu wprowadza klimat azjatyckiej kuchni, czyli lekkość, świeżość i wyraziste smaki w jednym. To dodatek, który pasuje zarówno do obiadu, jak i do kolacji, a przy tym jest tak prosty w przygotowaniu, że można ją zrobić dosłownie w chwilę.
SurówkaSurówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anastasia kamysheva

Podstawą jest chrupiąca kapusta pekińska. Niskokaloryczna, pełna błonnika i witamin, która nadaje surówce objętość, a przy tym syci i nie obciąża żołądka. Słodycz i soczystość zapewnia marchew, bogata w beta-karoten, cenny dla oczu i odporności.

Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie

Smak całej surówki oblepia dressing, czyli delikatny ocet ryżowy, odrobina sosu rybnego i sojowego oraz kilka kropel oleju sezamowego, który dodaje orzechową nutę. To właśnie on, w połączeniu z umami z sosu sojowego, powoduje, że potrawa nabiera mocy, mimo że jest tak lekka.

Całość jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, pełna antyoksydantów, witamin i zdrowych tłuszczów. Surówka pasuje zarówno do ryżu, makaronu, jak i dań mięsnych oraz tofu.Jak zrobić surówkę w chińskim stylu? Poznaj prosty przepis na surówkę chińską!

Surówka chińska przepis
Fot. Licencjodawca

Przepis na surówkę chińską

Składniki:

  • 2-3 liście kapusty pekińskiej,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • chili.
Surówka chińska przepis
Przygotuj warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. 
  2. W rondelku umieść ocet, sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy, słodzik i szczyptę chilli. Podgrzej do połączenia i rozpuszczenia. 
  3. Zdejmij z ognia i dodaj kapustę oraz marchew.
  4. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę. Przełóż do wygodnego naczynia.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Wygląda jak pokryty skórą węża. Pomaga zachować sokoli wzrok i prawidłowe ciśnienie
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Jesienią robię aromatyczną zupę. Jest gęsta jak gulasz i idealnie rozgrzewa
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Przepis od babci leży w szufladzie. Ziemniaczana lepiej smakuje po ekwadorsku
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Surówka w 5 minut. Wspiera odporność, poprawia trawienie i samopoczucie
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Zostały ci banany? Przygotuj to najprostsze na świecie ciasto
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Tak należy smażyć polędwiczki wieprzowe. Inaczej nie będą soczyste
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Zamiast zamawiać kebaba, zrób sałatkę. Tańsza, smaczniejsza i zdrowsza
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Jesienią robię zupę krem z 2 warzyw. Rozgrzewa i syci aż do kolacji
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Tybetańskie pierogi nie mają sobie równych. Nawet ruskie wypadną blado
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Pierwszy raz spróbowałem w Albanii. Znalazłem przepis i smażę co weekend zamiast racuchów
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Mama robiła takie ciągutki, gdy byłem dzieckiem. Nie było lepszych słodyczy
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem
Pieczarki są gorzkie i źle smakują? Popełniasz ten błąd przed smażeniem