Prosta surówka, która smakuje jak z azjatyckiej knajpki. Lekka i pełna aromatu
Podstawą jest chrupiąca kapusta pekińska. Niskokaloryczna, pełna błonnika i witamin, która nadaje surówce objętość, a przy tym syci i nie obciąża żołądka. Słodycz i soczystość zapewnia marchew, bogata w beta-karoten, cenny dla oczu i odporności.
Stir-fry z karkówką i pysznymi sosami podbije każde podniebienie
Smak całej surówki oblepia dressing, czyli delikatny ocet ryżowy, odrobina sosu rybnego i sojowego oraz kilka kropel oleju sezamowego, który dodaje orzechową nutę. To właśnie on, w połączeniu z umami z sosu sojowego, powoduje, że potrawa nabiera mocy, mimo że jest tak lekka.
Całość jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, pełna antyoksydantów, witamin i zdrowych tłuszczów. Surówka pasuje zarówno do ryżu, makaronu, jak i dań mięsnych oraz tofu.Jak zrobić surówkę w chińskim stylu? Poznaj prosty przepis na surówkę chińską!
Przepis na surówkę chińską
Składniki:
- 2-3 liście kapusty pekińskiej,
- 1 marchew,
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
- chili.
Sposób przygotowania:
- Kapustę umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce.
- W rondelku umieść ocet, sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy, słodzik i szczyptę chilli. Podgrzej do połączenia i rozpuszczenia.
- Zdejmij z ognia i dodaj kapustę oraz marchew.
- Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę. Przełóż do wygodnego naczynia.