Prosta surówka, która smakuje jak z azjatyckiej knajpki. Lekka i pełna aromatu

Surówka w chińskim stylu to propozycja, która od razu wprowadza klimat azjatyckiej kuchni, czyli lekkość, świeżość i wyraziste smaki w jednym. To dodatek, który pasuje zarówno do obiadu, jak i do kolacji, a przy tym jest tak prosty w przygotowaniu, że można ją zrobić dosłownie w chwilę.
SurówkaSurówka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | anastasia kamysheva

Podstawą jest chrupiąca kapusta pekińska. Niskokaloryczna, pełna błonnika i witamin, która nadaje surówce objętość, a przy tym syci i nie obciąża żołądka. Słodycz i soczystość zapewnia marchew, bogata w beta-karoten, cenny dla oczu i odporności.

Warstwowa zapiekanka z szynki wieprzowej w sosie. Obiad, który dosłownie rozpływa się w ustach

Smak całej surówki oblepia dressing, czyli delikatny ocet ryżowy, odrobina sosu rybnego i sojowego oraz kilka kropel oleju sezamowego, który dodaje orzechową nutę. To właśnie on, w połączeniu z umami z sosu sojowego, powoduje, że potrawa nabiera mocy, mimo że jest tak lekka.

Całość jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, pełna antyoksydantów, witamin i zdrowych tłuszczów. Surówka pasuje zarówno do ryżu, makaronu, jak i dań mięsnych oraz tofu.Jak zrobić surówkę w chińskim stylu? Poznaj prosty przepis na surówkę chińską!

Surówka chińska przepis
Fot. Licencjodawca

Przepis na surówkę chińską

Składniki:

  • 2-3 liście kapusty pekińskiej,
  • 1 marchew,
  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki słodzika bez kalorii np. erytrytolu,
  • chili.
Surówka chińska przepis
Przygotuj warzywa

Sposób przygotowania:

  1. Kapustę umyj, osusz i pokrój w cienkie paseczki. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce. 
  2. W rondelku umieść ocet, sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy, słodzik i szczyptę chilli. Podgrzej do połączenia i rozpuszczenia. 
  3. Zdejmij z ognia i dodaj kapustę oraz marchew.
  4. Dokładnie wymieszaj i odstaw na około 1 godzinę. Przełóż do wygodnego naczynia.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
To najlepsza sałatka andrzejkowa. Tylko nie pomijaj chrupiącego dodatku
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Nie dodawaj od razu tych dwóch składników. Sałatka jarzynowa szybciej się popsuje
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Sernik z kaszy jaglanej to prawdziwy hit. Nie znajdziesz w nim ani grama twarogu
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Nie dodawaj tej przyprawy w proszku. Wiele osób popełnia błąd i potem grzaniec robi się mętny
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Co roku na andrzejki robię panierowane kulki serowe. Goście wolą je bardziej niż lanie wosku
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Na andrzejki robię włoskie kulki z mięsem. Więcej sycących przekąsek nie trzeba
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Gdy portfel świeci pustkami, gotuję jajka i serwuje je w sosie koperkowym. To tanie, ale smaczne danie
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Na obiad robię pierogi ruskie bez ciasta. Smak ten sam, a znacznie mniej roboty
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
Skórki z pomarańczy odkładam na zapas. Robię z nich pyszny dodatek w lekkim syropie
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
W chłodne dni często robię te sycącą zupę. Rozgrzewa i nie potrzeba przy niej dwóch dań
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Polędwiczki z włoskimi dodatkami. Świetne do ryżu i makaronu
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
Ten deser robię na pierwszą niedzielę adwentu. Nie muszę odpalać piekarnika
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀