Właśnie pojawiła się na straganach. Czy można jeść surową? Rozwiewamy wątpliwości

Pojawiła się na straganach i kusi soczystą czerwienią, jednak nie znajduje aż tak wielu klientów. Wiele osób woli kupić suszoną, którą od razu można zajadać na przekąskę. Jednak to ze świeżej żurawiny zrobisz najlepsze specjały.

Wiele osób omija świeżą, bo nie wiemy, jak ją przerobićWiele osób omija świeżą, bo nie wiemy, jak ją przerobić
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Sezon na żurawinę zaczyna się z początkiem jesieni. Na razie ceny za te owoce są jeszcze wysokie, ale z początkiem października powinny już być bardziej przystępne. Dlatego warto już teraz pomyśleć nad daniami lub przetworami z żurawiną, które będą nam umilać jesienno-zimowy czas i wspierać naturalną odporność organizmu.

Panna cotta z żurawiną zachwyca już w pucharku. Po spróbowaniu jest jeszcze lepiej

Czy można jeść surową żurawinę?

Świeże owoce nie są trujące, więc teoretycznie można je spożywać. Jednak w praktyce nie jest to popularne, ponieważ są one praktycznie pozbawione słodyczy. Smak czerwonych kuleczek jest zdominowany przez kwaśno-gorzkie nuty, które mogą wywołać spory grymas na twarzy. Dlatego o wiele lepiej smakuje w przetworach lub sosach.

Jednak to w świeżych owocach jest najwięcej witaminy C, z czego warto zrobić użytek. Żurawinę możesz wrzucić do jesiennego naparu z imbirem i miodem. Dodaj sok z cytryny lub pomarańczy, a uzyskasz aromatyczny i rozgrzewający napój, który odważnie stawi czoła spadkom odporności.

Sos żurawinowy do pieczonego mięsa i pasztetu

Tego połączenia nie muszę nikomu tłumaczyć. Gęsty i słodko-kwaśny sos żurawinowy na stałe już zadomowił się w polskiej kuchni. Podajemy go do pieczonej gęsi na 11 listopada oraz kaczki czy pasztetów na święta. Polewamy nim grillowanego oscypka i smażony camembert. Dlatego, gdy już ceny za żurawinę spadną, warto kupić większą ilość do przerobienia na sos lub konfiturę. Słoiczki z domową konfiturą żurawinową możesz przygotować już teraz z myślą o świątecznych podarunkach.

Wybrane dla Ciebie
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
To najszybszy przepis na sałatkę z tuńczyka. Przygotujesz ją w 5 minut
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Spróbowałam w gruzińskiej restauracji i przepadłam. Teraz takie pierożki robię sama
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Magda Gessler i Mateusz Gessler. Sprawdziliśmy, który catering na święta jest tańszy
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Włoskie pierożki, które konkurują z ruskimi. Farsz może zaskoczyć składnikami
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Na Węgrzech gospodynie robią je z 3 składników. To tani i szybki dodatek do obiadu
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Ekspresowa zupa na andrzejki. Rozgrzeje lepiej niż ciepły kaloryfer
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Buraczki zalewam mlekiem i podgrzewam. Teściowa łapała się za głowę, a teraz też robi takie do obiadu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
Pierwszy raz jadłam w Tatrach. Teraz nie robię już innego bigosu
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
W PRL-u niemal zawsze na stole w świąteczne dni. Najszybsze i najłatwiejsze ciasto
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Bostońskie ciasto z kremem. Jest łatwe, a robi ogromne wrażenie
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Mini pizze bez mąki. Ten zielony spód robi robotę
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
Do krupniku dodaję tylko taką kaszę. Delikatnie zagęszcza zupę i zbawiennie działa na jelita
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥