Magda Gessler robi obłędną gęś. Ma chrupiącą skórkę, ale w środku jest soczysta

Pieczona gęś to jedno z tych dań, które nadają każdej okazji wyjątkowego charakteru. Magda Gessler, mistrzyni polskiej kuchni, proponuje przepis, który zapewnia soczyste wnętrze i idealnie chrupiącą skórkę. Dzięki odpowiednim przyprawom oraz długiemu pieczeniu gęsina nabiera intensywnego smaku i aromatu.

Pieczona gęś z przepisu Magdy GesslerPieczona gęś z przepisu Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maksim Shebeko

Przepis Magdy Gessler na pieczoną gęś to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gęś jest przygotowana z farszem z suszonych śliwek, rodzynek, migdałów oraz wątróbki, który podkreśla naturalny smak mięsa. Zanurzenie mięsa w solance sprawia, że gęś zachowuje soczystość nawet podczas długiego pieczenia, a wysoka temperatura na początku pieczenia pozwala uzyskać pięknie zrumienioną i chrupiącą skórkę. Poniżej znajdziesz szczegóły tego obłędnego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepsze kotlety po zbójnicku. Pyszna alternatywa dla klasycznych schabowych

Pieczona gęś według przepisu Magdy Gessler

Gęś z przepisu Magdy Gessler to danie, które zachwyci każdego. Chrupiąca skórka, aromatyczny farsz i soczyste wnętrze sprawiają, że jest to propozycja idealna na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • gęś (ok. 5 kg),
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • cząber,
  • szałwia,
  • sól,
  • pieprz,
  • chrzan,
  • czosnek,
  • koper,
  • suszone śliwki węgierskie,
  • migdały,
  • rodzynki,
  • 50 g wędzonej słoniny,
  • 100 g wątróbki,
  • 100 g tłuszczu z gęsiny.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyszczam i myję mięso, a następnie wkładam je do solanki, którą przygotowuję z wody, soli, chrzanu, czosnku i kopru.
  2. Gęś pozostawiam w solance na około 1–2 dni, aby mięso nabrało odpowiedniego smaku i kruchości.
  3. Następnie wyciągam gęś i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem.
  4. Nacieram mięso ziołami; dokładnie rozprowadzam sól, pieprz, majeranek, cząber i szałwię — zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
  5. Do farszu kroję drobno wędzoną słoninę, wątróbkę, migdały, rodzynki oraz śliwki.
  6. Tak przygotowane dodatki wpycham do wnętrza gęsi, co sprawia, że mięso podczas pieczenia nabiera wyjątkowego aromatu.
  7. Piekarnik rozgrzewam do 200°C. Gęś układam na blasze i piekę przez 15 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła i stała się chrupiąca.
  8. Następnie zmniejszam temperaturę do 160°C i pozostawiam gęś na kolejne 4 godziny.
  9. Co jakiś czas podlewam mięso wodą lub bulionem, aby w środku pozostało soczyste.
  10. Po tym czasie gęś jest idealnie upieczona – miękka w środku, z chrupiącą skórką.

Dodatkowe wskazówki:

  • aby podkreślić smak gęsiny, Magda Gessler sugeruje, by podczas pieczenia dodać do blachy kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku;
  • jeśli gęś ma być bardziej soczysta, warto regularnie podlewać ją wytapiającym się tłuszczem.
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥