PrzepisDania mięsneMagda Gessler robi obłędną gęś. Ma chrupiącą skórkę, ale w środku jest soczysta

Magda Gessler robi obłędną gęś. Ma chrupiącą skórkę, ale w środku jest soczysta

Pieczona gęś to jedno z tych dań, które nadają każdej okazji wyjątkowego charakteru. Magda Gessler, mistrzyni polskiej kuchni, proponuje przepis, który zapewnia soczyste wnętrze i idealnie chrupiącą skórkę. Dzięki odpowiednim przyprawom oraz długiemu pieczeniu gęsina nabiera intensywnego smaku i aromatu.

Pieczona gęś z przepisu Magdy Gessler
Pieczona gęś z przepisu Magdy Gessler
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Maksim Shebeko

10.11.2024 | aktual.: 10.11.2024 14:48

Przepis Magdy Gessler na pieczoną gęś to prawdziwa uczta dla podniebienia. Gęś jest przygotowana z farszem z suszonych śliwek, rodzynek, migdałów oraz wątróbki, który podkreśla naturalny smak mięsa. Zanurzenie mięsa w solance sprawia, że gęś zachowuje soczystość nawet podczas długiego pieczenia, a wysoka temperatura na początku pieczenia pozwala uzyskać pięknie zrumienioną i chrupiącą skórkę. Poniżej znajdziesz szczegóły tego obłędnego przepisu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczona gęś według przepisu Magdy Gessler

Gęś z przepisu Magdy Gessler to danie, które zachwyci każdego. Chrupiąca skórka, aromatyczny farsz i soczyste wnętrze sprawiają, że jest to propozycja idealna na wyjątkowe okazje.

Składniki:

  • gęś (ok. 5 kg),
  • majeranek,
  • liść laurowy,
  • cząber,
  • szałwia,
  • sól,
  • pieprz,
  • chrzan,
  • czosnek,
  • koper,
  • suszone śliwki węgierskie,
  • migdały,
  • rodzynki,
  • 50 g wędzonej słoniny,
  • 100 g wątróbki,
  • 100 g tłuszczu z gęsiny.

Przygotowanie:

  1. Dokładnie oczyszczam i myję mięso, a następnie wkładam je do solanki, którą przygotowuję z wody, soli, chrzanu, czosnku i kopru.
  2. Gęś pozostawiam w solance na około 1–2 dni, aby mięso nabrało odpowiedniego smaku i kruchości.
  3. Następnie wyciągam gęś i dokładnie osuszam papierowym ręcznikiem.
  4. Nacieram mięso ziołami; dokładnie rozprowadzam sól, pieprz, majeranek, cząber i szałwię — zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
  5. Do farszu kroję drobno wędzoną słoninę, wątróbkę, migdały, rodzynki oraz śliwki.
  6. Tak przygotowane dodatki wpycham do wnętrza gęsi, co sprawia, że mięso podczas pieczenia nabiera wyjątkowego aromatu.
  7. Piekarnik rozgrzewam do 200°C. Gęś układam na blasze i piekę przez 15 minut, aby skórka ładnie się zarumieniła i stała się chrupiąca.
  8. Następnie zmniejszam temperaturę do 160°C i pozostawiam gęś na kolejne 4 godziny.
  9. Co jakiś czas podlewam mięso wodą lub bulionem, aby w środku pozostało soczyste.
  10. Po tym czasie gęś jest idealnie upieczona – miękka w środku, z chrupiącą skórką.

Dodatkowe wskazówki:

  • aby podkreślić smak gęsiny, Magda Gessler sugeruje, by podczas pieczenia dodać do blachy kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku;
  • jeśli gęś ma być bardziej soczysta, warto regularnie podlewać ją wytapiającym się tłuszczem.
gęsinaMagda Gesslerdrób