Zapakuj w słoiczki i wręcz bliskim. Lepszej konfitury nie znajdziesz w żadnym sklepie

Zamiast zastanawiać się, czy pod choinkę podarować kolejny kubek, czy też ciepłe skarpetki, postaw na prezent przygotowany własnoręcznie. Nie musisz mieć żadnych specjalnych zdolności artystycznych — domowa konfitura żurawinowa to przepis, z którym poradzi sobie każdy.

Konfitura żurawinowa idealna do słodkich i słonych dańKonfitura żurawinowa idealna do słodkich i słonych dań
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa MalinowskaDaria Rudny-Dul

Konfitura żurawinowa to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu, wypełni naleśniki, osłodzi poranną owsiankę czy też urozmaici tosty. Świetnie smakuje z serami, takimi jak brie, camembert czy kozi ser. Możesz również dodać ją do kanapek z wędliną lub pastą. Dzięki temu staje się uniwersalnym prezentem dla wszystkich miłośników pyszności.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Konfitura żurawinowa — sprawdzi się w roli sosu do pieczonego pasztetu

Konfitura żurawinowa

Domowa konfitura z żurawiny to nie tylko pyszna przekąska, ale także wspaniały, ręcznie robiony prezent dla bliskich. Jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa i zaskakująco prosta w przygotowaniu.

Żurawina jest bogata w witaminę C, która wzmacnia odporność, a jej kwaśno-słodki smak doskonale komponuje się z wieloma potrawami. Słoiczek domowej konfitury to oryginalny i smaczny prezent na każdą okazję. Wystarczy przystroić go wstążeczką i wręczyć bliskiej osobie.

Składniki:

  • 500 g świeżej żurawiny, 
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Świeżą żurawinę umieść w garnku i zasyp cukrem. Podgrzewaj całość przez 30 minut, aż zacznie się rozpadać. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka. Ilość cukru możesz dopasować do swoich preferencji.

Konfitura z żurawiny nie wymaga zagęstników
Konfitura z żurawiny nie wymaga zagęstników © Pyszności

Krok 2. Gotową żurawinę przełóż do słoiczków, zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni i szczelnie zakręć. Konfitury z żurawiny nie musisz dodatkowo pasteryzować, jeśli wieczko nie odbija. W przeciwnym wypadku zapasteryzuj je po raz drugi.

Jak to zrobić? Dno garnka wyłóż czystą ściereczką. Włóż słoiki (nie powinny się stykać) i wlej wodę tak, by sięgała do ok. 2/3 wysokości. Doprowadź wodę do wrzenia, zmniejsz moc i pasteryzuj przez 30-40 minut.

Konfitura z żurawiny
Konfitura z żurawiny © Pyszności

Wybrane dla Ciebie

Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Te babeczki smakują jak szarlotka. Zrobisz je nawet ze starych jabłek
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Jedz rano zamiast klasycznej owsianki. Stawia na nogi lepiej niż kawa
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Jajecznica z tymi dodatkami smakuje wybornie. Ale najważniejsze jest to, że staje się o wiele zdrowsza
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni