WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Rozgrzewa, odżywia i wspiera odchudzanie. A smakuje jak od szefa kuchni

Zupa krem z pieczonej papryki z jogurtem to przykład dania, które łączy smak rodem z dobrej restauracji z prostotą i wartościami odżywczymi domowej kuchni. Ma przyjemnie kremową konsystencję, intensywny aromat pieczonej papryki i lekki charakter, który idealnie syci. A to wszystko z kilku podstawowych składników i bez zbędnych kalorii.
Zupa z pieczonej paprykiPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NATALIIA ZHEKOVA

Pieczona papryka to prawdziwa skarbnica witamin, zwłaszcza A, E i kwasu foliowego. Jej obróbka w piekarniku umożliwia nie tylko wydobyć smak, ale też zachować większość składników odżywczych. To warzywo, które wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i działa przeciwzapalnie, więc jest idealnym elementem diety wspierającej odchudzanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Dodatek jogurtu typu skyr nie tylko wzbogaca zupę dobrze przyswajalnym białkiem i wapniem, ale także łagodzi ostrość papryki i nadaje daniu lekko kwaśny, świeży akcent. Skyr korzystnie wpływa na trawienie, mikrobiom i odporność, a dzięki wysokiej zawartości białka zwiększa uczucie sytości.

To świetna propozycja na lekki obiad lub kolację, która nie obciąża żołądka, dostarcza wiele cennych składników i powoduje, że zdrowe jedzenie naprawdę smakuje jak coś wyjątkowego. Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki z jogurtem? Poznaj prosty przepis.

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki z jogurtem

Składniki:

  • 2 duże papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 100 g skyru naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • woda.
Zupa krem z pieczonej papryki z jogurtem przepis
Przełóż papryki do miski i przykryj

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Papryki umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 min.
  2. W trakcie pieczenia kilka razy je przewracaj, aby były równomiernie przypieczone. Przypieczone papryki przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie.
  3. Przestudzone papryki wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  4. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmaż, cały czas mieszając.
  5. Pod koniec dodaj jogurt, dolej trochę wody (ilość dostosuj do własnych preferencji) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.
Zupa krem z pieczonej papryki z jogurtem przepis
Dodaj paprykę, jogurt i dopraw. Zblenduj na gładki krem
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Dodaję do sałatki z buraków. Z kotletem smakuje 1000 razy lepiej niż ćwikła
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Robię na lunch do pracy. Po południu nie myślę tylko o obiedzie na szybko
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Dodatki, które walczą z infekcją. Piklami w tej marynacie zajadamy się całą zimę
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Przepis na te pyszne bułeczki przywiozłem ze Szwecji. Cynamonki mogą już dla mnie nie istnieć
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Najłatwiejszy przepis na jabłka do słoika. Pamiętaj tylko o jednym
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Wygląda dziwnie, ale wprawieni grzybiarze wiedzą, że jest pyszny. W tym wydaniu smakuje jak poezja
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Zrobiliśmy w panierce na obiad. Wyszły tak pyszne, że zjadłam razem z ogonkami
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Sok z cytryny dodaje się do sałatek nie tylko dla smaku. Oto dlaczego warto to robić
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Nikt nie uwierzy, że parówki mogą tak smakować. Zanurzam w cieście i układam na patelni
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Najlepsze ciasto na świecie. Polski wypiek okazał się bezkonkurencyjny
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Mdłe i rozgotowane mięso zamienia się w obiadowy hit. Wyciągam z rosołu i robię soczyste kotleciki
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji
Hiszpanie nie marnują ani okruszka. Czerstwy chleb zamienia się w śniadanie jak z restauracji