Rozgrzewa, odżywia i wspiera odchudzanie. A smakuje jak od szefa kuchni
Pieczona papryka to prawdziwa skarbnica witamin, zwłaszcza A, E i kwasu foliowego. Jej obróbka w piekarniku umożliwia nie tylko wydobyć smak, ale też zachować większość składników odżywczych. To warzywo, które wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i działa przeciwzapalnie, więc jest idealnym elementem diety wspierającej odchudzanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem
Dodatek jogurtu typu skyr nie tylko wzbogaca zupę dobrze przyswajalnym białkiem i wapniem, ale także łagodzi ostrość papryki i nadaje daniu lekko kwaśny, świeży akcent. Skyr korzystnie wpływa na trawienie, mikrobiom i odporność, a dzięki wysokiej zawartości białka zwiększa uczucie sytości.
To świetna propozycja na lekki obiad lub kolację, która nie obciąża żołądka, dostarcza wiele cennych składników i powoduje, że zdrowe jedzenie naprawdę smakuje jak coś wyjątkowego. Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki z jogurtem? Poznaj prosty przepis.
Przepis na zupę krem z pieczonej papryki z jogurtem
Składniki:
- 2 duże papryki czerwone,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 100 g skyru naturalnego,
- sól, pieprz,
- woda.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Papryki umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 min.
- W trakcie pieczenia kilka razy je przewracaj, aby były równomiernie przypieczone. Przypieczone papryki przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie.
- Przestudzone papryki wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno pokrój.
- W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmaż, cały czas mieszając.
- Pod koniec dodaj jogurt, dolej trochę wody (ilość dostosuj do własnych preferencji) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
- Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.