Rozgrzewa, odżywia i wspiera odchudzanie. A smakuje jak od szefa kuchni

Zupa krem z pieczonej papryki z jogurtem to przykład dania, które łączy smak rodem z dobrej restauracji z prostotą i wartościami odżywczymi domowej kuchni. Ma przyjemnie kremową konsystencję, intensywny aromat pieczonej papryki i lekki charakter, który idealnie syci. A to wszystko z kilku podstawowych składników i bez zbędnych kalorii.
Zupa z pieczonej paprykiPrzełóż do wygodnego naczynia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | NATALIIA ZHEKOVA

Pieczona papryka to prawdziwa skarbnica witamin, zwłaszcza A, E i kwasu foliowego. Jej obróbka w piekarniku umożliwia nie tylko wydobyć smak, ale też zachować większość składników odżywczych. To warzywo, które wspiera odporność, poprawia kondycję skóry i działa przeciwzapalnie, więc jest idealnym elementem diety wspierającej odchudzanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najeżone kulki lepsze niż gołąbki. Pokręcony przepis, który okazał się hitem

Dodatek jogurtu typu skyr nie tylko wzbogaca zupę dobrze przyswajalnym białkiem i wapniem, ale także łagodzi ostrość papryki i nadaje daniu lekko kwaśny, świeży akcent. Skyr korzystnie wpływa na trawienie, mikrobiom i odporność, a dzięki wysokiej zawartości białka zwiększa uczucie sytości.

To świetna propozycja na lekki obiad lub kolację, która nie obciąża żołądka, dostarcza wiele cennych składników i powoduje, że zdrowe jedzenie naprawdę smakuje jak coś wyjątkowego. Jak zrobić zupę krem z pieczonej papryki z jogurtem? Poznaj prosty przepis.

Przepis na zupę krem z pieczonej papryki z jogurtem

Składniki:

  • 2 duże papryki czerwone,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 100 g skyru naturalnego,
  • sól, pieprz,
  • woda.
Zupa krem z pieczonej papryki z jogurtem przepis
Przełóż papryki do miski i przykryj

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 st. C. Papryki umyj, osusz i połóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie włóż do piekarnika na 10-15 min.
  2. W trakcie pieczenia kilka razy je przewracaj, aby były równomiernie przypieczone. Przypieczone papryki przełóż do miski i przykryj folią spożywczą lub aluminiową. Odłóż do wystudzenia. W ten sposób papryka będzie parowała w zamknięciu i skórka łatwo z niej zejdzie.
  3. Przestudzone papryki wyciągnij z miski. Pokrój na kilka grubych pasków, usuń części niejadalne i obierz. Następnie pokrój w mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno pokrój.
  4. W rondelku rozgrzej oliwę. Po chwili wrzuć cebulę. Smaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Następnie dodaj paprykę i chwilę podsmaż, cały czas mieszając.
  5. Pod koniec dodaj jogurt, dolej trochę wody (ilość dostosuj do własnych preferencji) i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  6. Zblenduj na gładką i jednolitą masę. Przełóż do wygodnego naczynia.
Zupa krem z pieczonej papryki z jogurtem przepis
Dodaj paprykę, jogurt i dopraw. Zblenduj na gładki krem
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Takie bułeczki piekła moja babcia. Pizza może się przy nich schować
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Jesienią często robię zamiast samych ziemniaków. Ma więcej wartości i jest pyszna
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Naleśniki farmerskie to obiadowy hit. Teść nie mógł się nachwalić tego farszu
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Zapomniana zupa naszych babć, która syci i rozgrzewa. Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepszą
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Do ulubionej zupy dodaję 2 składniki. Dzięki temu jest jeszcze smaczniejsza
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Dzieciaki uwielbiają taką herbatkę. W domu robię zdrowszą, a cieszy tak samo
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Zawsze się udaje. Przepyszne ciacho do kawy
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Najlepsza sałatka dla sercowców. Ugotuj w tym płynie, a warzywo nie wyjdzie gorzkie
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Ciocia dodaje 1 łyżeczkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą 100 razy bardziej chrupiące i pulchne
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Dla Niemców to rarytas od lat. Polacy chcieliby wyrzucić ten smak z pamięci
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Ta surówka najlepiej pasuje do gęsiny. Przepis podpatrzyłem w restauracji
Turecki rosół podniesie odporność lepiej niż suplementy. Wybór eksperta
Turecki rosół podniesie odporność lepiej niż suplementy. Wybór eksperta