Sekret tej sałatki tkwi w sosie. Smakuje naprawdę obłędnie
Rukola, stanowiąca bazę sałatki, wnosi do niej nie tylko charakterystyczną, lekko pikantną nutę, ale i mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w witaminę A, C i K oraz przeciwutleniacze, które wspierają zdrowie układu odpornościowego i pomagają neutralizować wolne rodniki.
Intensywności smaku dodaje parmezan, czyli ser o wyrazistym aromacie i lekko orzechowej nucie. To źródło białka i wapnia, dzięki czemu sałatka jest nie tylko pyszna, ale i pożywna. Słodycz i soczystość wnoszą pomidorki koktajlowe, które są doskonałym źródłem witaminy C i likopenu, znanego ze swojego działania antyoksydacyjnego.
Hot dogi z sałatką i obłędnymi sosami. Po prostu palce lizać!
Orzechy włoskie nadają sałatce chrupkość i dostarczają zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3, które są korzystne dla serca i mózgu. Całość spaja aromatyczny sos balsamiczny. Jest lekko słodkawy, z subtelną kwasowością, która idealnie balansuje wszystkie smaki. Dodatek oliwy z oliwek powoduje, że sos jest aksamitny i pełen zdrowych tłuszczów, ułatwiających wchłanianie witamin z warzyw.
To sałatka, która pasuje dosłownie do wszystkiego, czyli w formie lekkiej przystawki, dodatku do obiadu lub samodzielnego dania na kolację. Prosta, zdrowa i niebywale smaczna. Jak zrobić sałatkę z rukolą? Poznaj prosty przepis.
Przepis na sałatkę rukolę z sosem balsamicznym
Składniki:
- 2 garści rukoli,
- 30 g parmezanu (1 kawałek),
- 100 g pomidorków koktajlowych (8-10 sztuk),
- 10 g orzechów włoskich (2-3 sztuki),
- 10 g oliwy z oliwek (1 łyżka),
- 10 g octu balsamicznego (2 łyżki),
- 10 g syropu klonowego (1 łyżka),
- sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Ser pokrój w drobne kawałki lub zetrzyj. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Orzechy drobno pokrój.
- W małym naczyniu umieść oliwę, ocet balsamiczny i syrop. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wymieszaj.
- Na talerzu rozłóż umytą i osuszoną rukolę, pomidorki, ser, orzechy oraz sos.