Słodka i zdrowa przekąska, którą przygotujesz szybciej niż zaparzy się kawa
Płatki owsiane to prawdziwy dar dla organizmu. Zawierają błonnik i witaminy z grupy B, wspierają pracę serca, poprawiają kondycję skóry, włosów i paznokci, a dzięki beta-glukanom wzmacniają odporność.
Kakao nie tylko nadaje batonikom głęboki czekoladowy smak, ale także wzbogaca je magnezem, żelazem, cynkiem i flawonoidami, które działają jak naturalna tarcza ochronna dla komórek. Z kolei masło orzechowe to solidna porcja zdrowych tłuszczów, białka i antyoksydantów, które dodają energię i na długo sycą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Włoski deser z polskimi skarbami z lasu. Robię dużą porcję, bo rodzina zawsze prosi o dokładki
Przepis na 2 czekoladowe batoniki owsiane
To idealny przepis dla zabieganych. Przygotowanie zajmuje mniej czasu niż zaparzenie kawy, a efektem są batoniki, które można jeść bez wyrzutów sumienia. Są słodkie, pożywne, zdrowe i tak pyszne, że trudno poprzestać na jednym kawałku.
Składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych (50 g),
- 1 łyżka masła orzechowego (20 g),
- 1 łyżka ciemnego kakao (10 g),
- 3 łyżki słodzika (30 g),
- woda.
Sposób przygotowania:
Krok 1. W miseczce umieść płatki owsiane, kakao i słodzik. Wymieszaj. Dodaj masło orzechowe i odrobinę wrzącej wody (około 2-3 łyżki– najlepiej dodawaj po jednej łyżce i obserwuj jaką masa ma konsystencję). Dokładnie rozcieraj i mieszaj łyżką. Masa powinna być zwarta, ale tylko delikatnie klejąca. W razie potrzeby dolej jeszcze trochę wody i ponownie dokładnie mieszaj oraz rozcieraj.
Krok 2. Masę podziel na dwie części i uformuj zwilżonymi dłońmi batoniki. Batony umieść w zamykanym pojemniku lub zawiń w folię spożywczą. Włóż do lodówki, aby je schłodzić i utwardzić (minimum kilka godzin, a najlepiej cała noc).
Krok 3. Najlepiej zjeść je dopiero po mocnym schłodzeniu.