Solidna porcja białka. Zamiast liczyć kalorie, licz korzyści
Szynka parmeńska dostarcza pełnowartościowe białko oraz cynk i żelazo, czyli składniki, które wzmacniają odporność oraz regenerację. Ser mozzarella, ricotta i niebieski pleśniowy, wzbogacają sałatkę wapniem, fosforem i witaminą B12. Taki zestaw korzystnie wpływa na zdrowie kości, wspomaga układ nerwowy i utrzymuje długotrwałą sytość. Pomidorki koktajlowe dodają lekką kwasowość i są źródłem likopenu, czyli przeciwutleniacza wspierającego skórę i serce.
Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko
Ziarna słonecznika dostarczają witaminę E i zdrowe tłuszcze, które poprawiają wchłanianie witamin i działają przeciwzapalnie. Całość tworzy posiłek lekki, ale bogaty zarówno w smaku, jak i w składniki odżywcze. Nie trzeba ważyć, liczyć kalorii ani planować na zapas. Wystarczy połączyć składniki i cieszyć się jedzeniem, które daje coś więcej niż tylko sytość. Jak zrobić sałatkę z szynką parmeńską? Poznaj prosty przepis.
Przepis na sałatkę z szynką parmeńską
Składniki:
- 3 plastry szynki parmeńskiej,
 - 2 łyżki sera ricotta,
 - 50 g sera z niebieską pleśnią,
 - 50 g mini mozzarelli,
 - 1 garść pomidorków koktajlowych,
 - 1 łyżka słonecznika łuskanego.
 
Sposób przygotowania:
- Szynkę parmeńską porwij na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy pokrój w mniejsze kawałki.
 - Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Na talerzu rozłóż szynkę, pomidorki, ser pleśniowy, odcedzone z zalewy kulki mozzarelli i ricottę.
 - Na górze rozsyp słonecznik.