Solidna porcja białka. Zamiast liczyć kalorie, licz korzyści

Sałatka z szynką parmeńską to szybki posiłek, który łączy intensywny smak z wartościami odżywczymi. Wystarczy kilka składników, by uzyskać efekt eleganckiego dania bez gotowania. To idealna propozycja dla osób na diecie niskowęglowodanowej, ale równie dobrze sprawdzi się u każdego, kto szuka sycącego, białkowego dania bez zbędnych dodatków.
Sałatka z szynką parmeńskąFot. Licencjodawca
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Timolina

Szynka parmeńska dostarcza pełnowartościowe białko oraz cynk i żelazo, czyli składniki, które wzmacniają odporność oraz regenerację. Ser mozzarella, ricotta i niebieski pleśniowy, wzbogacają sałatkę wapniem, fosforem i witaminą B12. Taki zestaw korzystnie wpływa na zdrowie kości, wspomaga układ nerwowy i utrzymuje długotrwałą sytość. Pomidorki koktajlowe dodają lekką kwasowość i są źródłem likopenu, czyli przeciwutleniacza wspierającego skórę i serce.

Schab po warszawsku. Nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze zachwyca oko

Ziarna słonecznika dostarczają witaminę E i zdrowe tłuszcze, które poprawiają wchłanianie witamin i działają przeciwzapalnie. Całość tworzy posiłek lekki, ale bogaty zarówno w smaku, jak i w składniki odżywcze. Nie trzeba ważyć, liczyć kalorii ani planować na zapas. Wystarczy połączyć składniki i cieszyć się jedzeniem, które daje coś więcej niż tylko sytość. Jak zrobić sałatkę z szynką parmeńską? Poznaj prosty przepis.

Przepis na sałatkę z szynką parmeńską

Składniki:

  • 3 plastry szynki parmeńskiej,
  • 2 łyżki sera ricotta,
  • 50 g sera z niebieską pleśnią,
  • 50 g mini mozzarelli,
  • 1 garść pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka słonecznika łuskanego.
Sałatka z szynką parmeńską przepis
Przygotuj składniki

Sposób przygotowania:

  1. Szynkę parmeńską porwij na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy pokrój w mniejsze kawałki. 
  2. Pomidorki umyj, osusz i przekrój na pół. Na talerzu rozłóż szynkę, pomidorki, ser pleśniowy, odcedzone z zalewy kulki mozzarelli i ricottę.
  3. Na górze rozsyp słonecznik.
Sałatka z szynką parmeńską przepis
Na talerzu rozłóż wszystkie składniki
Wybrane dla Ciebie
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Nasi dziadkowie uwielbiali, a my nawet nie patrzymy w ich stronę. Gdy pojawiały się na stole, nikt nie pytał o kotlety
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Mielone mojej babci były soczyste w środku i chrupkie z zewnątrz. Teraz już wiem, co wlewała do masy
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Wlej pół szklanki tego napoju do bigosu. Podkreśli smak tak bardzo, że każdy zapyta o ten dodatek
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Całkowicie zapomniany owoc z naszych parków i ogrodów. Łączy najlepsze właściwości aronii i jarzębiny
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Zapytałam 4 szefów kuchni, która dynia jest najlepsza na jesień. Wskazali jedną odmianę
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Tylko tak gotuję ryż do gołąbków. To sprawdzony sposób od znajomej kucharki
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Azerbejdżańskie pierogi to moje najnowsze odkrycie kulinarne. Robię je częściej niż ruskie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
Kapusta kiszona po góralsku to hit. Świetnie rozgrzewa i smakuje obłędnie
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
W Polsce nikt nie je tego mięsa. Zdrowsze niż wołowina i dobre dla sercowców
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
To najgorsze miejsce do przechowywania mąki. Przez to szybciej się psuje
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Dziadek jadł codziennie na kanapce. Dziś wielu wykrzywia na sam widok
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem
Ugryzłeś świeżego ananasa, a usta zaczęły boleć i szczypać? Oto co może być powodem